Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι θετικές συνέπειες της ισορροπημένης ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια

Οι θετικές συνέπειες της ισορροπημένης ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια

Εκτός από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία που προσφέρει, το gaming βελτιώνει την οπτική επεξεργασία πληροφοριών, τη λήψη αποφάσεων και την ομαδικότητα, σύμφωνα με τον οδηγό που συνέταξε η εταιρεία AOC, κατασκευαστής οθονών με έμφαση στο gaming (σειρά AGON).

Εκτός από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία που προσφέρει, το gaming βελτιώνει την οπτική επεξεργασία πληροφοριών, τη λήψη αποφάσεων και την ομαδικότητα, σύμφωνα με τον οδηγό που συνέταξε η εταιρεία AOC, κατασκευαστής οθονών με έμφαση στο gaming (σειρά AGON).

Γνωστικές ικανότητες

Τα περισσότερα παιχνίδια διεγείρουν τη μνήμη, εντείνουν την προσοχή και ασκούν τη λογική σκέψη. Ακόμα και για λίγες ώρες την εβδομάδα, το gaming μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανεξάρτητα από την ηλικία. Τα παιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο (Real-Time-Strategy ή RTS) μπορούν για παράδειγμα, να ενισχύσουν αυτές τις ικανότητες καθώς ο παίκτης πρέπει μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα να αναλύσει την κατάσταση που επικρατεί, να προγραμματίσει μια επίθεση/ή άμυνα, να θυμηθεί τις ενέργειες των αντιπάλων του και να αντιδράσει αναλόγως. Τα αποτελέσματα βελτίωσης στην προσοχή και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων θα φανούν σίγουρα στο σχολείο, στο γραφείο ή στην καθημερινή ζωή.

Λήψη αποφάσεων

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων (δείτε τις αναλύσεις στις πηγές ii, iii). Ενώ μερικά παιχνίδια απαιτούν αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου που επηρεάζουν το παιχνίδι, σε κάποια άλλα αποφάσεις που πάρθηκαν νωρίτερα μπορεί να αλλάξουν την πορεία ολόκληρου του παιχνιδιού.

Στα παιχνίδια ρόλου (Role-Playing Games ή RPGs), ακόμα και οι αρχικές αποφάσεις για τα χαρακτηριστικά ενός χαρακτήρα και οι μεταγενέστερες αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο, θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην ηθική και την ευημερία του χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει ο gamer. Ορισμένα Turn-Based-Strategy games, απαιτούν επίσης από τους παίκτες να αναλύσουν και να αντιδράσουν σε μια πληθώρα παραμέτρων για να κερδίσουν με επιτυχία το παιχνίδι.

Επεξεργασία οπτικής πληροφορίας

Τα First Person Shooter (FPS) και τα Shoot ‘em up συχνά απαιτούν από τους παίκτες να αλλάζουν γρήγορα εστίαση σε διαφορετικά σημεία της οθόνης (δείτε την επισήμανση iv). Όσο το κάνουν αυτό, οι χρήστες θα προσπαθήσουν παράλληλα να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μαθαίνει να μοιράζει την προσοχή του και να βελτιώνει την επεξεργασία των εισερχόμενων οπτικών πληροφοριών. Δεδομένου ότι οι παίκτες δεν έχουν πολύ χρόνο για να λάβουν αποφάσεις, οι χρόνοι πρόβλεψης και αντίδρασης βελτιώνονται. Ορισμένες μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι κάποιοι gamers είναι το ίδιο γρήγοροι όσο οι πραγματικοί πιλότοι μαχητικών.

Ομαδικότητα

Είτε πρόκειται για ένα online game με πολλές ομάδες, είτε απλά για ένα offline game συνεργασίας με μερικούς φίλους, τα περισσότερα παιχνίδια απαιτούν από τους παίκτες να συνεργαστούν στενά σε μια ομάδα. Δημοφιλή ανταγωνιστικά παιχνίδια, όπως μερικά FPS games και multiplayer online battle arena (MOBA)-style games φέρνουν μαζί ομάδες των 5 ατόμων, όπου κάθε παίκτης έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, αδυναμίες και δεξιότητες. Αυτό το είδος της συνεργασίας θα αποδώσει σίγουρα στο χώρο εργασίας, ή στο σχολείο (δείτε την πηγή v).

Παραμένοντας υγιείς

Τα νοσοκομεία που είναι εξοπλισμένα με gaming stations μπορούν να επηρεάσουν με θετικό τρόπο την αποκατάσταση (τεκμηρίωση στην πηγή vi). Οι ασθενείς μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή τους και να βρουν χαρά παίζοντας παιχνίδια, ακόμα και να κοινωνικοποιηθούν με άλλους ανθρώπους, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα αισιοδοξίας τους.

Τα κρίσιμα χαρακτηριστικά μιας οθόνης για gaming

Ενώ η AOC προωθεί τα οφέλη του gaming, οι καινοτόμες τεχνολογίες της θα ελέγχουν την υγεία των χρηστών κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Μία οθόνη με καλή εργονομία θα βοηθήσει τη σωστή στάση σώματος και την υγεία της σπονδυλικής στήλης των παικτών. Η τεχνολογίες Anti Blue Light / Low Blue Light της AOC θα μειώσουν το μπλε άκρο του φάσματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους και διαταραχές στον ύπνο. Παράλληλα, η τεχνολογία Flicker Free μειώνει το τρεμόπαιγμα που συμβαίνει το οποίο μπορεί να προκαλέσει κούραση, ζάλη και ναυτία. Η τεχνολογία i-Care

χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύει την ένταση του φωτός στο δωμάτιο και να προσαρμόζει ανάλογα τη φωτεινότητα, έτσι ώστε τα μάτια των χρηστών να μην κουράζονται από την προσαρμογή στις διαφορές του φωτός.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τις διάφορες θετικές πτυχές του gaming, η AOC δίνει έμφαση και προωθεί το υπεύθυνο παιχνίδι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η χρήση του υπολογιστή να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιούς ζωής. Το να ξοδεύει κανείς χρόνο έξω, να αθλείται και να βρίσκεται με φίλους, είναι εξίσου σημαντικό.

{{{related}}}

Τα κρίσιμα χαρακτηριστικά της οθόνης για gaming

Ο κατασκευαστής επισημαίνει ότι τα οφέλη αυτά απορρέουν από το gaming, ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιούς ζωής που περιλαμβάνει την άθληση και την κοινωνική ζωή.
Ως κατασκευαστής οθονών, η AOC επισημαίνει ότι η εργονομία συνιστά σημαντικό παράγοντα επιλογής οθόνης για gaming, καθώς θα βοηθήσει τη σωστή στάση σώματος και την υγεία της σπονδυλικής στήλης των παικτών.

Επίσης, αναφέρεται στις τεχνολογίες της, Anti Blue Light/Low Blue Light που αναλαμβάνουν να μειώσουν το μπλε άκρο του φάσματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους και διαταραχές στον ύπνο. Παράλληλα, η τεχνολογία Flicker Free μειώνει το τρεμόπαιγμα της οθόνης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κούραση, ζάλη και ναυτία. Ακόμα, η τεχνολογία i-Care χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύει την ένταση του φωτός στο δωμάτιο και να προσαρμόζει ανάλογα τη φωτεινότητα, έτσι ώστε τα μάτια των χρηστών να μην κουράζονται από την προσαρμογή στις διαφορές του φωτός.

  • Παρόλο που υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τις διάφορες θετικές πτυχές του gaming, η AOC δίνει έμφαση και προωθεί το υπεύθυνο παιχνίδι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η χρήση του υπολογιστή να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιούς ζωής. Το να ξοδεύει κανείς χρόνο έξω, να αθλείται και να βρίσκεται με φίλους, είναι εξίσου σημαντικό.

tech.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024