Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα απαλλαγείτε από το ψευδο-antivirus MAC Defender

Πώς θα απαλλαγείτε από το ψευδο-antivirus MAC Defender

Η Apple αναγνώρισε την απειλή από το ψευδο-antivirus για Mac OS X, γνωστό ως MAC Defender, και δημοσίευσε οδηγίες για τον εντοπισμό και την απεγκατάστασή του. H Apple υπόσχεται σύντομα software update για το malware και τις γνωστές παραλλαγές του.

Η Apple αναγνώρισε την απειλή από το ψευδο-antivirus για Mac OS X γνωστό ως MAC Defender και δημοσίευσε οδηγίες για την αναγνώριση και την απεγκατάστασή του.

Η Αpple αναφέρεται στο «κακόβουλο» λογισμικό ή malware που είναι γνωστό ως MacDefender, MacProtector ή MacSecurity και υπόσχεται σύντομα ενημέρωση του λειτουργικού, με την οποία θα εντοπίζονται όλες οι γνωστές παραλλαγές του -ακόμα κι αν ο χρήστης κατεβάσει το malware, το σύστημα θα τον προειδοποιεί ρητά και κατηγορηματικά για τους κινδύνους. Απώτερος στόχος της προσβολής είναι να αποσπάσουν από το χρήστη τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, όταν υποτίθεται ότι αγοράζει αντιικό λογισμικό.

Εως το software update, η Apple συνιστά σε όσους έχουν Mac με Mac OS X 10.4, Mac OS X 10.6 ή Mac OS X 10.5 καταρχήν να αποφύγουν την εγκατάσταση του λογισμικού ως εξής:

  • Κλείστε τον browser (Safari ή άλλον) εάν δεχτείτε ειδοποιήσεις για ιούς ή λογισμικό προστασίας, ακόμα και αν για να το επιτύχετε χρειάζεται Force Quit (επιλέξτε Force Quit από το μενού Apple ή το συνδυασμό πλήκτρων Command-Option-Esc).
  • Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι ο browser κατεβάζει αυτόματα το πρόγραμμα εγκατάστασης του malware. Εάν αυτό συμβεί, ακυρώστε την εγκατάσταση και μην εισάγετε το password με δικαιώματα διαχειριστή.
  • Διαγράψτε το επίμαχο πρόγραμμα ως εξής: αναζητήστε το στον φάκελο όπου συγκεντρώνονται τα download σας, σύρετε το πρόγραμμα εγκατάστασης στο Trash και αδειάστε τον κάδο ανακύκλυσης.

Εάν το malware έχει ήδη εγκατασταθεί, φροντίστε να μην δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και επιχειρήστε να αφαιρέσετε το πρόγραμμα ως εξής:

  • Μετακινήστε ή κλείστε το παράθυρο του υποτιθέμενου Scan.
  • Ενεργοποιήστε τον Activity Monitor (στον υποφάκελο Utitilities των Applications).
  • Επιλέξτε All Processes στο αναδυόμενο μενού στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου. Αναζητήστε το όνομα της εφαρμογής MacDefender, MacSecurity ή MacProtector στις διεργασίες που εκτελούνται.
  • Επιλέξτε Quit Process και Quit.
  • Εγκαταλείψτε την εφαρμογή των διεργασιών που εκτελούνται, ανοίξτε τον φάκελο Applications και αναζητήστε την εφαρμογή με το επίμαχο όνομα, τη σύρετε στο Trash και αδειάζετε τον κάδο.

Το malware εγκαθιστά και ένα μενού εισόδου στο λογαριασμό του χρήστη στα System Preferences. Αν και δεν είναι απαραίτητο να το αφαιρέσετε, μπορείτε να το κάνετε:

  • επιλέγοντας διαδοχικά System Preferences, Accounts, Login Items.
  • Επιλέξτε το όνομα της εφαρμογής που μόλις απεγκαταστήσατε και κάντε κλικ στο – (μείον).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024