Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βιβλίο συμβουλών προς γονείς για τη χρήση του κινητού από τα παιδιά

Βιβλίο συμβουλών προς γονείς για τη χρήση του κινητού από τα παιδιά

Πως μπορεί ο γονείς να επιμορφώσει το παιδί του για τη χρήση των υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο από το κινητό, για τους κινδύνους που κρύβει η μόνιμη ενεργοποίηση του Bluetooth, αλλά και για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και επιφέρουν εξαιρετικά αυξημένη χρέωση ενημερώνει τους γονείς η Vodafone μέσω πλήθους ιστοσελίδων στο δικτυακό της τόπο.

Ξέρατε ότι όταν είναι ενεργοποιημένη η δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μικρής εμβέλειας, το γνωστό Bluetooth, υπάρχει τρόπος να γίνει «κατάληψη» του ακουστικού-μικροφώνου Bluetooth και να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν κλήσεις, αποστολή γραπτών μηνυμάτων και να δοθεί μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα στοιχεία των προσωπικών σας επαφών (τηλέφωνα, διευθύνσεις);

Γνωρίζατε ότι έχετε δώσει κινητό στο παιδί σας με σύνδεση στο δίκτυο της Vodafone, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον Γονικό Έλεγχο, όπως ενδεχομένως κάνετε ήδη στον υπολογιστή του; Μπορείτε να καλέσετε 13830 και να ζητήσετε να ενεργοποιηθεί για το συγκεκριμένο αριθμό κλήσης, το «Προφίλ για ανήλικους» για το μενού υπηρεσιών «My Web», αλλά και το ειδικό φίλτρο για το Διαδίκτυο γενικότερα.

Έχετε ενημερώσει το παιδί σας ότι το κατέβασμα ήχων κλήσης ή παιχνιδιών, οι γραμμές τηλεψηφοφορίας, οι ειδοποιήσεις ειδήσεων (news alerts) και οι διαγωνισμοί, είναι μερικές από τις υπηρεσίες με αυξημένη χρέωση που χρεώνονται απευθείας στο λογαριασμό του κινητού που τις χρησιμοποιεί;

Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται είτε μέσω κλήσης σε συγκεκριμένους αριθμούς (για παράδειγμα πενταψήφιους ή δεκαψήφιους της μορφής 901, 909 και 14xxx), είτε μέσω γραπτού μηνύματος (SMS), σε πενταψήφιους σύντομους κωδικούς της μορφής 190χχ-195χχ και 54χχχ, είτε μέσω του διαδικτύου (internet).είναι υπηρεσίες «αυξημένης χρέωσης», δηλαδή κοστίζουν περισσότερο από τις καθιερωμένες υπηρεσίες που εξυπηρετούν την προσωπική μας επικοινωνία.

Μπορεί να έχουν τη μορφή συνδρομής (π.χ. εβδομαδιαία αθλητική ενημέρωση μέσω γραπτού μηνύματος/εικόνας/βίντεο) ή μεμονωμένης χρήσης (π.χ. αγορά ενός παιχνιδιού). Επιπλέον η χρέωση ενός γραπτού μηνύματος (SMS) μιας «Υπηρεσίας Πολυμεσικής Πληροφόρησης» που εμφανίζεται στο λογαριασμό του παρόχου κινητής τηλεφωνίας του συνδρομητή μπορεί να αφορά είτε στην αποστολή είτε στη λήψη γραπτού μηνύματος (SMS). Η δεύτερη περίπτωση αφορά συνήθως στις «Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης» με τη μορφή συνδρομής.

Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες παρέχονται τόσο από τις εταιρείες κινητής επικοινωνίας (από την κάθε μια αποκλειστικά για τους πελάτες της), όσο και από τρίτες εταιρείες που μπορούν να τις παρέχουν στους πελάτες όλων των εταιρειών κινητής επικοινωνίας.

Σε αυτές και πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες παραπέμπει η Vodafone τους γονείς που έχουν αποφασίσει να δώσουν στο παιδί τους κινητό τηλέφωνο, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας.

  • To δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει προσθέσει πλούσιο περιεχόμενο στη διεύθυνση Vodafone Be Safe Online http://www.vodafone.gr/bsafeonline

Η ιστοσελίδα bsafeonline εστιάζει στις διαφορετικές παιδικές ηλικίες ξεχωριστά ώστε οι γονείς να μπορούν να ενημερωθούν, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους, για το ποιες είναι οι διαδικτυακές υπηρεσίες που προκαλούν το ενδιαφέρουν τους και οι αντίστοιχες προκλήσεις.

Στην ενότητα «Εξοικειωθείτε με την τεχνολογία», οι γονείς μπορούν να εξοικειωθούν με τις δημοφιλείς διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter), τα blogs, τα forums, τις εφαρμογές (apps), καθώς επίσης και τη διαδικτυακή τηλεφωνία και τηλεόραση.

Επιπλέον, μέσα από το bsafeonline, οι γονείς μπορούν:

  • να ενημερωθούν για τις προκλήσεις με τις οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι οι ίδιοι, αλλά και το παιδί τους, κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο, όπως είναι τα ενοχλητικά μηνύματα, η κακόβουλη επικοινωνία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το παράνομο/παραπλανητικό περιεχόμενο και πολλά άλλα
  • να ενημερωθούν πώς μπορούν να ρυθμίζουν τον έλεγχο πρόσβασης στο διαδίκτυο
  • να διαβάσουν συμβουλές για ασφαλή χρήση του διαδικτύου που έχουν παραχωρήσει ειδικοί πάνω στο θέμα, όπως οι Κ. Σιώμος, Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Μελέτη της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο και Μ. Σφακιανάκης, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και εκπροσώπων διεθνών παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών (π.χ. facebook).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024