Get Safe On Line

Πως θα αποφύγετε app που προκαλούν υπέρογκες χρεώσεις

Πως θα αποφύγετε app που προκαλούν υπέρογκες χρεώσεις
Ανοχύρωτοι απέναντι στο «κακόβουλο» λογισμικό εμφανίζονται οι χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, στη Μ.Βρετανία. Kαλά «μεταμφιεσμένες» app-δούρειοι ίπποι προκαλούν υπέρογκες χρεώσεις, χωρίς μάλιστα να προκαλούν υποψίες στους συνδρομητές πριν λάβουν το φουσκωμένο λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας. Εντούτοις, ο φορέας προστασίας στη χώρα έχει κάτι να προτείνει.

Η ανακοίνωση έγινε από τον οργανισμό Get Safe On Line που συστάθηκε στη Μ.Βρετανία με τη συμμετοχή του κράτους, της αστυνομίας αλλά και της αγοράς.  To εξαιρετικά δημοφιλές Android αποδεικνύεται Νο1 στόχος των επιθέσεων, χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται προστατευμένοι χρήστες iPhone και Blackberry.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι λεγόμενες malware app, διαθέσιμες από διάφορες πηγές και όχι απαραίτητα από το Android Market, εμφανίζονται ως δωρεάν εκδόσεις δημοφιλών παιχνιδιών, ως δωρεάν επίπεδα παιχνιδιού ή άλλο φαινομενικά έγκυρο λογισμικό ή, ακόμα χειρότερα, ως λογισμικό προστασίας από ιούς και malware.

Εντούτοις, εάν ο χρήστης ξεγελαστεί και προχωρήσει σε λήψη και εγκατάσταση, κατορθώνουν να στέλνουν μηνύματα σε υπηρεσίες με αυξημένη χρέωση. Ο συνδρομητής δεν αντιλαμβάνεται ότι το τηλέφωνό του έχει μολυνθεί, παρά μόνο όταν λάβει τον λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας, επισημαίνει το Get Safe Online. Κι αυτό καθώς, συχνά, η δραστηριότητα εκτελείται στο παρασκήνιο και δεν γίνεται αντιληπτή ακόμα κι αν ο χρήστης χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του την ίδια στιγμή που γίνεται η αποστολή του μηνύματος σε υπηρεσία με αυξημένη χρέωση (δεν «δεσμεύουν» τη γραμμή). Εκτός από την αποστολή μηνυμάτων σε υπηρεσίες με αυξημένη χρέωση, αυτές οι app μπορούν να κάνουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο Ίντερνετ από το τηλέφωνο και να κατεβάσουν λογισμικό.

Η προειδοποίηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι έρευνα του ίδιου οργανισμού στη Μ.Βρετανία δείχνει ότι το 17% των χρηστών smartphone με Android διεκπεραιώνουν οικονομικές συναλλαγές από το κινητό τους τηλέφωνο (πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες).

Πως θα προστατευτείτε

Η βρετανική ομάδα συνιστά στους χρήστες να εγκαθιστούν λογισμικό προστασίας από γνωστούς κατασκευαστές, όπως η Trend Micro, η Symantec, η AVG και άλλους. Εκτός από το αυτονόητο όμως, προτείνουν στους χρήστες:

 • Πριν κατεβάσετε μια app, αναζητήστε στο Διαδίκτυο πληροφόρηση με λέξεις-κλειδιά το όνομα της και αυτό του εμφανιζόμενου ως developer της εφαρμογής.
 • Διαβάστε τα σχόλια χρηστών για την app και παρατηρήστε τη βαθμολογία της (rating).
 • Αναγνωρίστε τα συμπτώματα, τυχόν ασυνήθιστη λειτουργία του τηλεφώνου σας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, εάν παρατηρήσετε ότι εξαντλείται ταχύτερα η μπαταρία, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ασυνήθιστη δραστηριότητα στο παρασκήνιο (η οποία καταναλώνει ενέργεια).
 • Ελέγχετε συχνά το λογαριασμό σας online, πιο συχνά από μια φορά το μήνα ώστε να διαπιστώσετε έγκαιρα μη δικαιολογημένες χρεώσεις.
Εάν πράγματι, δείτε ανεξήγητη χρέωση επικοινωνήστε αφενός με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αφετέρου με την αρμόδια Αρχή.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Οι συστάσεις αυτές αφορούν όλους τους χρήστες smartphone. Στην Ελλάδα, αρμόδια Αρχή είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Μάλιστα, πριν από έναν χρόνο η ανεξάρτητη Αρχή τροποποίησε τον σχετικό κανονισμό και όρισε μεταξύ άλλων ότι:

 • Τα δίκτυα επικοινωνιών είναι υποχρεωμένα να ικανοποιήσουν το αίτημα των πελατών τους να θέσουν φραγή στην πρόσβασή τους σε όλες τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης γενικά ή σε συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές.
 • Φραγή όμως τίθεται και στις χρεώσεις: το μηνιαίο κόστος μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας με συνδρομή για έναν καταναλωτή δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 20 ευρώ. Όταν με την εγγραφή του καταναλωτή σε νέα υπηρεσία πολυμεσικής πληροφόρησης η συνολική μηνιαία αξία των συνδρομών του στον πάροχο των υπηρεσιών αυτών πρόκειται να υπερβεί τα 20 ευρώ, θα λαμβάνει ατελώς ενημερωτικό μήνυμα και θα ζητείται η ρητή συγκατάθεσή του.
Διαβάστε περισσότερα για τους κανόνες που διέπουν τις λεγόμενες υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης και δείτε τα σχόλια και τις καταγγελίες επισκεπτών του tech.in.gr για το θέμα.
In.gr Τεχνολογία

Συμβουλές:  Περισσότερες ειδήσεις

Τα σχόλιά σας

 • iphone

  Έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα και στα apps του iphone; #0001

 • Άδειες εφαρμογών

  Όταν πάμε να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή στο Android, μας εμφανίζεται μια λίστα με τα δεδομένα και τις λειτουργίες στις οποίες ζητά να έχει πρόσβαση. Πρέπει πάντα να ελέγχουμε τη λίστα και να αναλογιζόμαστε αν είναι λογικές οι απαιτήσεις. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα για instant messaging μπορεί να θέλει πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις επαφές μας. Αντίθετα, μια εφαρμογή που παρουσιάζεται ως απλό παιχνιδάκι αλλά θέλει να μπορεί να κάνει κλήσεις, να στέλνει μηνύματα, να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και να ξεκινά αυτόματα μαζί με το λειτουργικό σύστημα μάλλον είναι «πονηρή». #0002

 • App για έλεγχο χρεώσεων

  Για να έχουμε έλεγχο ανά πάσα στιγμή των χρεώσεων μας και για να μη μας έρθει η λυπητερή στο τέλος, εγκαθιστούμε από το Android Market την πολύ αξιόπιστη εφαρμογή 3gWatchdog ή τo My Data manager στα οποία ορίζουμε το όριο των MB που έχουμε ανά μήνα και με τις αντίστοιχες ενημερώσεις παρακολουθούμε ακριβώς το τι γίνεται. #0003

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Θέματα: