Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Από τι εξαρτάται η ποιότητα της τηλεόρασης μέσω ADSL;

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποδείχτηκαν οι διευκρινίσεις που ζήτησε και πήρε το tech.in.gr από την αρμόδια Αρχή για τις υπηρεσίες IPTV. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών κος Παναγιώτης Καραμηνάς και ο Δρ. Νικόλαος Τσαρμπόπουλος, Ειδικός Επιστήμονας της ΕΕΤΤ μας μίλησαν για τις παραμέτρους που καθορίζουν την εμπειρία του χρήστη από την συνδρομητική τηλεόραση μέσω ευρυζωνικής γραμμής.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποδείχτηκαν οι διευκρινίσεις που ζήτησε το tech.in.gr από την αρμόδια Αρχή για τις υπηρεσίες IPTV. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών Δρ. Παναγιώτης Καραμηνάς και ο Δρ. Νικόλαος Τσαρμπόπουλος, Ειδικός Επιστήμονας της ΕΕΤΤ μας μίλησαν για τις παραμέτρους που καθορίζουν την εμπειρία του χρήστη από την συνδρομητική τηλεόραση μέσω ευρυζωνικής γραμμής.

Κατόπιν αιτήματός μας και με αφορμή το εκτενές αφιέρωμα τριών vortal του in.gr στη Μαγεία και τα Μυστικά της Συνδρομητικής Τηλεόρασης, οι ειδικοί της ΕΕΤΤ μας παραχώρησαν τις συστάσεις της Επιτροπής προς τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Σε αυτές, η Επιτροπή αναφέρεται καταρχήν στο θέμα της δυνητικής ικανότητας της γραμμής να υποστηρίξει την υπηρεσία. Όπως έχουμε πει, οι υπηρεσίες IPTV παρέχονται μέσω ευρυζωνικής γραμμής. Οι απαιτήσεις για τη μετάδοση των ταινιών από αυτή τη γραμμή εξαρτώνται, μας εξηγούν οι ειδικοί της ΕΕΤΤ, από μια παράμετρο που δεν αναφέρεται από τις εταιρείες παροχής IPTV.

Η κωδικοποίηση της ταινίας και η εμπειρία του χρήστη

Η παράμετρος αυτή αφορά στην κωδικοποίηση της ταινίας, παράμετρος που καθορίζει τελικά την ποιότητα της εικόνας που φτάνει στην τηλεόρασή μας. Έτσι, εάν η εταιρεία υποστηρίζει ότι το όριο για να αποκτήσετε IPTV είναι χαμηλό, αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι κωδικοποιεί την ταινία έτσι, ώστε μια γραμμή έως 2Mbps να αρκεί ακόμα και για τη μετάδοση ταινίας σε High Definition (π.χ. στα 1,5Mbps). H ίδια ταινία σε Standard Definition θα μπορούσε να κωδικοποιείται ακόμα χαμηλότερα, για παράδειγμα στα 800Kbps.

Το γεγονός ότι δεν απαιτείται υψηλό εύρος ζώνης μπορεί να σημαίνει ότι περισσότεροι χρήστες μπορούν να λάβουν την υπηρεσία, καθώς περισσότεροι μπορούν να πιάσουν τις απαιτούμενες ταχύτητες, ακόμα κι αν απέχουν περισσότερα από 2χλμ από το τηλεφωνικό κέντρο. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζεται στην οθόνη της τηλεόρασής μας, και δη, στην ποιότητα της εικόνας που τελικά λαμβάνουμε.

Αντίθετα, όταν μια υπηρεσία απαιτεί τέτοιο εύρος ζώνης ώστε μια γραμμή ADSL έως 2Mbps να μην είναι αρκετή, υποδηλώνει ότι η κωδικοποίηση της ταινίας έχει μεν υψηλότερες απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, εντούτοις η εικόνα θα είναι καλύτερη.

Από την άλλη, η απόσταση από το πλησιέστερο τηλεφωνικό κέντρο, όπου στεγάζεται η υποδομή της εταιρείας καθώς και άλλες παράμετροι που καθορίζουν την πραγματική ταχύτητα, περιορίζουν τον αριθμό των δυνητικών συνδρομητών της υπηρεσίας που μπορούν να έχουν IPTV από την εν λόγω εταιρεία με υψηλότερη όμως ποιότητα εικόνας.

Έτσι, θα δείτε ότι για παράδειγμα ο ΟΤΕ δεν απαιτεί να εγγραφείτε συνδρομητής στην υπηρεσία ADSL μέσω Conn-X με ονομαστική ταχύτητα μεγαλύτερη από τα 2Mbps. Αντίθετα, η hol υποστηρίζει ότι κάθε κανάλι χρειάζεται περί τα 4Mbps και ως εκ τούτου, εάν είστε ήδη συνδρομητής ADSL με μικρότερη ονομαστική ταχύτητα, θα πρέπει να αναβαθμίσετε την υπηρεσία.

Ποιες είναι οι πραγματικές ταχύτητες ADSL στην περιοχή μου από τον εκάστοτε πάροχο

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι, οι κ.κ. Καραμηνάς και Δρ.Τσαρμπόπουλος μας θύμισαν την προσπάθεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών να καταρτίσει τον χάρτη των πραγματικών ταχυτήτων ADSL στην Ελλάδα και μάλιστα, με την συμμετοχή όλων μας.

Εάν επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://broadbandtest.eett.gr/, μπορείτε να συμβουλευτείτε το χάρτη των πραγματικών ταχυτήτων που συγκεντρώνονται εκεί από πραγματικές συνδέσεις στην περιοχή που σας ενδιαφέρει.

Η διαθεσιμότητα και η πληρότητα των στοιχείων εξαρτώνται από το βαθμό συμμετοχής των χρηστών ADSL. Η ΕΕΤΤ μας προτρέπει να συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή. Σύντομα δε, προτίθεται να ανανεώσει το χάρτη, εμπλουτίζοντάς τον με περισσότερη πληροφορία.

Για να επανέλθουμε στο θέμα της IPTV, η πληροφορία αυτή, για τις πραγματικές ταχύτητες που μπορεί κανείς να πιάσει στην περιοχή του και μάλιστα ανά πάροχο, θα αποδειχτεί ένα εργαλείο για την επιλογή της εταιρείας που θα φέρει την IPTV στο σπίτι μας.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει στο χάρτη μια αξιόπιστη εκτίμηση για τις ταχύτητες που μπορεί να πιάσει στην περιοχή του, πληροφορούμενος για αυτές που πιάνουν οι γείτονές του, χωρίς καν να ξέρει την απόσταση από το τηλεφωνικό κέντρο, ή άλλες παραμέτρους που θα καθορίσουν τελικά την εμπειρία του όχι μόνο για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο αλλά για την απαιτητική υπηρεσία IPTV.

Πόσο θα μειωθεί η ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, όταν βλέπω IPTV;

Με τις επισημάνσεις για την διαφορετική κωδικοποίηση των ταινιών και τις πραγματικές ταχύτητες, καταλαβαίνει κανείς από που προέκυψε η σύσταση της ΕΕΤΤ για την μείωση της απόδοσης της σύνδεσης όταν ο χρήστης από τη μια παρακολουθεί IPTV και από την άλλη, χρησιμοποιεί το Ίντερνετ.

Η απόδοση (ταχύτητα) μειώνεται, ομολογούν όλες οι εταιρείες παροχής IPTV.

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο μειώνεται και εάν μάλιστα αυτό συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να καθίσταται απαγορευτική η πλοήγηση όταν παρακολουθούμε IPTV, εξαρτώνται από τις απαιτήσεις της κωδικοποιημένης ταινίας και από την πραγματική ταχύτητα της γραμμής ADSL.

Έτσι λοιπόν, εάν έχουμε μια γραμμή 2Mbps και η ταινία κωδικοποιείται στο 1,5Mbps αυτομάτως συμπεραίνουμε ότι το υπολειπόμενο εύρος ζώνης είναι μικρό και η εμπειρία της πλοήγησης θα είναι ανάλογη.

Εάν στην περιοχή σας επιτυγχάνονται υψηλές ταχύτητες, όπως μαρτυρά ο χάρτης πραγματικών ταχυτήτων, είστε συνδρομητής στην ευρύτερη λεωφόρο και η κωδικοποίηση της ταινίας σας γίνεται με σχετικά χαμηλά στάνταρτ, τότε η πιθανότητα να μην μπορείτε να σερφάρετε αξιοπρεπώς προφανώς μειώνεται.

Αν πάλι, στην περιοχή σας οι περίοικοι πιάνουν υψηλές ταχύτητες από την ίδια εταιρεία, εσείς έχετε τη γρηγορότερη σύνδεση και η κωδικοποίηση της ταινίας αποδίδει καλύτερη εικόνα, τότε είστε ιδανική περίπτωση για να έχετε απρόσκοπτα και τηλεόραση IPTV με καλή εικόνα και άνετο σερφάρισμα.

Απεριόριστος αριθμός ταινιών και πολιτική ορθής χρήσης

Κατά την έρευνά μας για τις ανάγκες του αφιερώματος, είδαμε ότι καμία εταιρεία παροχής υπηρεσιών IPTV δεν θέτει όριο στον αριθμό των ταινιών που μπορεί κανείς να δει «κατά παραγγελία». OTE Club On Demand, hol videoclub, καθώς και On Multiplex, όλες είναι υπηρεσίες Video On Demand οι οποίες με ένα μηνιαίο πάγιο της τάξης των 5 έως και 8 ευρώ το μήνα σας επιτρέπουν να δείτε όσες ταινίες θέλετε, με μόνο περιορισμό το «ρεπερτόριό» τους.

Προς τι λοιπόν, αναρωτηθήκαμε, η σύσταση της ΕΕΤΤ που έλεγε ότι «πρέπει να γνωρίζουμε τον μέγιστο αριθμό ταινιών που μπορούμε να δούμε χωρίς επιπλέον χρέωση».

Ο κος Καραμηνάς μας καθησυχάζει απαντώντας ότι πράγματι, δεν έχει αναφερθεί στην Επιτροπή ότι οι συνδρομητές IPTV είδαν χρεώσεις υπερβάλλουσας χρήσης. Ωστόσο, κοιτώντας, το διεθνές μεταβαλλόμενο τοπίο της αγοράς IPTV, παραμένει χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι σε άλλες χώρες, υπάρχει τέτοιο όριο.

Ρωτήστε: πόσα GB το μήνα προβλέπει η πολιτική ορθής χρήσης;

Μια ακόμα σύσταση που κάνει η EETT, αφορά στην πολιτική ορθής χρήσης της υπηρεσίας ADSL. Εκεί, η ΕΕΤΤ συστήνει ότι πρέπει να εξετάζουμε εάν η πολιτική ορθής χρήσης ορίζει τον επιτρεπόμενο όγκο δεδομένων που «δικαιούμαστε» να μεταφέρουμε από την γραμμή μας, αν και θεωρητικά είναι απεριόριστος.

Από την άλλη, θα ήταν τουλάχιστον «χαζό», μας λέει ο κος Καραμάνος να υπάρχει τέτοιο όριο όταν η εταιρεία προσφέρει το ADSL πακέτο με την (απαιτητική σε όγκο) IPTV.

Πράγματι, αποκλείεται να δείτε πακέτο υπηρεσιών IPTV με προγράμματα ADSL με ογκοχρέωση, δεν αποκλείεται όμως να υπάρχει πολιτική ορθής χρήσης όπου αναφέρεται στον όγκο (GB το μήνα) που μπορείτε να μεταφέρετε το μήνα, πριν ο ISP επέμβει (μειώνοντας τουλάχιστον το εύρος ζώνης ή άλλους τρόπους που θα εξασφαλίσουν ότι δεν καταχράζεστε τη γραμμή).

Έμμεσα λοιπόν, η πολιτική ορθής χρήσης μπορεί τελικά να περιορίζει τον αριθμό των ταινιών που μπορούμε να δούμε. Έτσι αν υποθέσουμε ότι η πολιτική ορθής χρήσης προβλέπει κίνηση 20GB το μήνα, τότε αν η ταινία «πιάνει» 0,7GB τότε τελικά, υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ταινιών που μπορούμε να δούμε (λιγότερες από 30 ταινίες). Πάντως, οι αριθμοί είναι θεωρητικοί και όπως και στην προηγούμενη σύσταση, δεν έχουν αναφερθεί τέτοια φαινόμενα στην ελληνική αγορά.

Οι συνδρομητές ξέρουν καλύτεραΠείτε μας

Οι κ.κ. Καραμηνάς και Τσαρμπόπουλος μας είπαν πολλά. Aναφέρθηκαν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων καθώς εξαρτώνται από την πλατφόρμα επάνω στην οποία κάθε εταιρεία βασίζει την υπηρεσία IPTV.

Μας θύμισαν το λεγόμενο contention ratio (πόσοι χρήστες μοιράζονται την ίδια στιγμή το διαθέσιμο εύρος ζώνης -όσο μικρότερο, τόσο καλύτερα), για το οποίο δεν ρωτήσαμε ποτέ όταν εγγραφήκαμε συνδρομητές ADSL.

Όμως, ποιος άλλος, εκτός από τους ίδιους τους συνδρομητές μπορεί να τεκμηριώσει εάν η εμπειρία του είναι ικανοποιητικά καλή, εάν παρατήρησε φαινομενικά αδικαιολόγητες εναλλαγές καναλιών (φανταστείτε να βλέπει το παιδί σας μια παιδική ταινία και ξαφνικά να αλλάζει το κανάλι σε μια ακατάλληλη ταινία που ενοικιάσατε, χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο) ή κάτι άλλο που θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε;

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024