Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτές οι app δεν χρειάζονται το λειτουργικό σας

Αυτές οι app δεν χρειάζονται το λειτουργικό σας

Δοκιμάστε μερικές από τις Web app που φτιάχτηκαν για την εποχή όπου οι υπολογιστές μας δεν θα φέρουν εγκαταστημένο κανένα «βασανιστικό» λειτουργικό σύστημα, παρά μόνο έναν Web browser. Κάντε επεξεργασία φωτογραφιών μέσα από τον browser, μοιραστείτε το ημερολόγιό σας με συνεργάτες και φίλους, ξεφορτωθείτε τα Post-It, επεξεργαστείτε αρχεία doc και pdf στο κινητό σας ή μετατρέψτε ένα smartphone με Android σε... iPod.

Δοκιμάστε μερικές από τις Web app που φτιάχτηκαν για την εποχή όπου οι υπολογιστές μας δεν θα φέρουν εγκαταστημένο κανένα «βασανιστικό» λειτουργικό σύστημα, παρά μόνο έναν Web browser. Κάντε επεξεργασία φωτογραφιών μέσα από τον browser, μοιραστείτε το ημερολόγιό σας με συνεργάτες και φίλους, ξεφορτωθείτε τα Post-It, επεξεργαστείτε αρχεία doc και pdf στο κινητό σας ή μετατρέψτε ένα smartphone με Android σε… iPod.

Τον Μάιο του 2011 η Google δήλωσε πανέτοιμη για την εποχή όπου δεν θα υπάρχουν πλέον υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα που «μας βασανίζουν», Μας πέταξε μάλιστα το μπαλάκι, αφήνοντας σε εμάς να αποφασίσουμε πότε θα κάνουμε τη μετάβαση στους υπολογιστές που δεν θα «φορούν» τίποτα άλλο, παρά έναν browser, τους υπολογιστές που θα είναι «100% Web».

Έκτοτε, οι εφαρμογές στο Chrome Web Store (τα επονομαζόμενα Chromebook, οι υπολογιστές χωρίς λειτουργικό, θα είναι ντυμένα με τον Google Chrome) αυξάνονται και πληθύνονται.

Διαβάστε σχετικά: Υπολογιστή με τίποτα άλλο εκτός από έναν… browser;

«Ready whenever you are», είχαν πει οι προγραμματιστές της Google το Μάιο. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις εφαρμογές από την ίδια την Google αλλά και κάποιες άλλες που φιλοδοξούν να αποδειχτούν χρήσιμες για την καθημερινότητά μας.

Από εκεί σας προτείνουμε να κατεβάσετε τις παρακάτω Web app :

Τις γνωστές εφαρμογές

  • Tης υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google (Gmail),
  • Tους χάρτες της Google (Google Maps με δυνατότητα προβολής Street View) καθώς και
  • Tο Google Calendar, με το οποίο μπορείτε να μοιράζεστε το ημερολόγιό σας με συναδέλφους, την οικογένεια και φίλους για να διευκολύνετε την οργάνωση του χρόνου σας. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό και από το κινητό σας τηλέφωνο. Μπορείτε να ρυθμίσετε το Ημερολόγιο του Google ώστε να ειδοποιήστε εγκαίρως είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω SMS στο κινητό σας τηλέφωνο για τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις σας.
  • Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εφαρμογή ονομάζεται Read It Later από την diigo.com. Αυτή η Web app σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε ιστοσελίδες ή τις διευθύνσεις τους στην εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο, δεν ανοίγετε πάμπολλα tab στον browser, δεν αποθηκεύετε στα bookmark σας κάτι που σήμερα σας ενδιαφέρει, όχι όμως και αύριο. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε όποτε θελήσετε τις ιστοσελίδες που αποθηκεύσατε υπό μορφή κειμένου, μεταβαίνοντας από την μια στην άλλη όπως σε ένα slideshow φωτογραφιών.
  • Sticky Notes που υπόσχονται να σας απαλλάξουν από τα πολύχρωμα χαρτάκια στο γραφείο σας, με την ψηφιακή τους εκδοχή. Με τα Sticky Notes όλες οι σημειώσεις σας συγκεντρώνονται στον Chrome και τηρείτε σημειώσεις με Ctrl+F. Προς το παρόν, δεν αποθηκεύονται στο λεγόμενο cloud, στην επόμενη όμως έκδοση θα γίνει κι αυτό, υπόσχονται οι προγραμματιστές του eichemfam.com
  • Μια εφαρμογή που μεταφέρει στο λογαριασμό σας στο Google και συγκεκριμένα στα docs.google.com (σε ομώνυμο φάκελο) τις πρόχειρες σημειώσεις σας είναι το ScratchPad. Μπορείτε να τηρείτε σημειώσεις από τον browser ακόμα και εκτός σύνδεσης και όταν συνδεθείτε, δεδομένου ότι έχετε δώσει τη σχετική εξουσιοδότηση στην Web app, θα γίνει συγχρονισμός με τις σημειώσεις στον φάκελο scratchpad του Google Docs.
  • 100% Web app είναι και το Picnik από την Team Picnik, μια εφαρμογή που αναλαμβάνει την επεξεργασία φωτογραφιών από τον browser. Η εφαρμογή ανοίγει σε διακριτό tab και μπορεί να πάρει screenshot από ολόκληρες ιστοσελίδες για επεξεργασία και συνδέεται με γνωστές υπηρεσίες φιλοξενίας και διαμοιρασμού φωτογραφιών στο WWW, όπως το Picasa Web, το Flickr, το Photobucket ή το Facebook.

Εκτός όμως από τον υπολογιστή σας, μπορείτε να ετοιμάσετε και το Android smartphone σας με Web app, 100% Web, όπως οι παρακάτω. Επισκεφτείτε το Android Market από τον υπολογιστή σας για να ελέγξετε και τη συμβατότητα των προτεινόμενων app με τη συσκευή σας:

  • Εάν θέλετε να περάσετε στην κοινωνική δικτύωση έτσι όπως την υλοποιεί η Google, κατεβάστε την app για το Google+
  • Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η app Documents to Go της DataViz, η οποία σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε αρχεία του MS Office αλλά και Adobe PDF. κοστίζει 10,99 ευρώ στο Android Market
  • To προαναφερόμενο Read It Later διατίθεται για smartphone με Android
  • Το AirSync, μια εφαρμογή με κόστος 5 ευρώ περίπου, η οποία μετατρέπει, τρόπον τινά, smartphone με Android σε iPod. Η doubleTwist ανέπτυξε μια εφαρμογή που αναλαμβάνει να συγχρονίσει το τηλέφωνό σας ασύρματα με περιεχόμενο σε Mac ή PC. Συγκεκριμένα, το AirSync, διασυνδέει ασύρματα το smartphone με Android με Mac ή PC (pair), αυτόματα και ασύρματα εισάγει φωτογραφίες και βίντεο από αυτό στον υπολογιστή, αυτόματα εισάγει MP3 και download από το τηλέφωνο στον υπολογιστή, συγχρονίζει την μουσική, τις playlist κ.ά. από το iTunes, στέλνει με τεχνολογία ροής (streaming) φωτογραφίες, βίντεο και μουσική από το τηλέφωνο στο Xbox ή στο Playstation 3 με το AirTwist. Ομοίως, κάνει streaming βίντεο, φωτογραφιών και μουσικής στην Apple TV με το Twist To (αν και δεν υποστηρίζεται το AirPort Express)

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024