Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνονται οι επίδοξοι «κουκλοπαίκτες» Mac

Αυξάνονται οι επίδοξοι «κουκλοπαίκτες» Mac

H Apple έδωσε μια λύση στο πολύμηνο πλέον πρόβλημα της μόλυνσης Mac με το λεγόμενο malware Flashback που καθιστούσε «μαριονέτες» εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα. Τώρα, τα Κaspersky Labs υποστηρίζουν ότι οι Mac απειλούνται από το SabPub που εκμεταλλεύεται το ίδιο κενό ασφάλειας στην Java, οι επίδοξοι ...κουκλοπαίκτες όμως είναι ακόμα μαθητευόμενοι.

H Apple έδωσε μια λύση στο πολύμηνο πλέον πρόβλημα της μόλυνσης Mac με το λεγόμενο malware Flashback που καθιστούσε «μαριονέτες» εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα. Για να ανακόψει την πορεία του, εξέδωσε software update για την Java. Τώρα, τα Κaspersky Labs υποστηρίζουν ότι οι Mac απειλούνται από το SabPub που εκμεταλλεύεται το ίδιο κενό ασφάλειας στην Java.

Το νέο malware, αφού μολύνει το μηχάνημα με OS X, συνδέεται με έναν δικτυακό τόπο που αποτελεί μέρος του «δικτύου ελέγχου». Από αυτόν τον δικτυακό τόπο, δέχεται και εκτελεί εντολές για να κατεβάσει επιπλέον λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταγράφει ό,τι πληκτρολογεί ο χρήστης, να το εντάξει σε ένα δίκτυο άλλων παγιδευμένων συστημάτων (σχηματίζοντας το λεγόμενο «στρατό» botnet) και λοιπά. Πάντως, οι ειδικοί των εργαστηρίων της Karpersky λένε ότι αυτό το malware είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Apple στις 13 Απριλίου 2012 στη ενότητα υποστήριξης στο apple.com, η κερκόπορτα στην Java κλείνει με τις ενημερώσεις της γλώσσας σε συστήματα που τρέχουν OS X Lion και Mac OS X v10.6 (εντοπίζει το Flashback και το αφαιρεί).

Επίσης, διαθέσιμη είναι μια ενημέρωση λογισμικού για το OS X Lion που αφαιρεί το Flashback από συστήματα που δεν έχουν καν εγκαταστημένη την Java.(Οι ενημερώσεις λογισμικού εκτελούνται αυτόματα κάθε εβδομάδα, εντούτοις ο χρήστης μπορεί να έχει αλλάξει τη σχετική ρύθμιση για τα Software Update).

Εκτός από το κενό ασφάλειας στην Java, το Flashback βασίζεται σε παγιδευμένους διακομιστές που χρησιμοποιούνται για να εκτελέσουν πολλές από τις πλέον κρίσιμες λειτουργίες του. Η Apple δηλώνει ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ και μάλιστα παγκοσμίως ώστε να απενεργοποιήσει αυτό το «δίκτυο ελέγχου».

Για Mac που τρέχουν Mac OS X v10.5 ή παλαιότερη, η Apple προτείνει την απενεργοποίηση της Java στις ρυθμίσεις του browser.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024