Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα χάσετε εάν αγοράσετε υπολογιστή πριν την κυκλοφορία των Windows 8

Τι θα χάσετε εάν αγοράσετε υπολογιστή πριν την κυκλοφορία των Windows 8

Η Microsoft μας δίνει έναν λόγο να επισπεύσουμε την αγορά νέου υπολογιστή, αν και τα Windows 8 αργούν ακόμα. Εάν αγοράσετε τώρα νέο μηχάνημα με Windows 7 δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε αύριο την αναβάθμιση στα Windows 8 αντί δύο εκατοντάδων ευρώ, μπορείτε να τα παραγγείλετε για €15. Είναι όμως αρκετά ηχηρές οι φωνές των ειδικών στο Διαδίκτυο που λένε ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγο, γιατί δεν έχουμε ακόμα δει υπολογιστές που παίζουν τα Windows 8 στα δάχτυλα.

Η Microsoft μας δίνει έναν λόγο να επισπεύσουμε την αγορά νέου υπολογιστή, παρά το γεγονός ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος αργεί ακόμα. Εάν αγοράσετε τώρα νέο μηχάνημα με Windows 7 δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε αύριο την αναβάθμιση στα Windows 8 αντί δύο τουλάχιστον εκατοντάδων ευρώ. Μπορείτε να τα παραγγείλετε από τώρα και να πληρώσετε μόνο €15 όταν κυκλοφορήσουν και μάλιστα να πάρετε την επαγγελματική έκδοση ακόμα κι αν αγοράσατε την οικιακή.

Είναι όμως αρκετά ηχηρές οι φωνές των ειδικών στο Διαδίκτυο που λένε ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγο. Μαζί με τα Windows 8 θα είναι έτοιμα και νέα συστήματα που θα αξιοποιούν νέες δυνατότητες του λειτουργικού και κυρίως, αυτές που έχουν να κάνουν με τον έλεγχό τους με την αφή.

Ποιές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8;

Η Microsoft λέει πως για να είναι εφικτή η αναβάθμιση ενός υπολογιστή στα Windows 8, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις και να έχει περάσει με επιτυχία τους απαραίτητους ελέγχους συμβατότητας (παραπέμπει για λεπτομέρειες στο windows.com). Προφανώς, θα πρέπει να τις λάβετε υπόψη σας πριν επιλέξετε τώρα σύστημα. Κάτι όμως θα τους λείπει.

Εν ολίγοις, οι ελάχιστες απαιτήσεις δεν μοιάζουν υπερβολικές σήμερα. Χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα με επεξεργαστή χρονισμένο στο 1GHz, με μνήμη RAM 1GB ή 2GΒ για την έκδοση 32 bit ή 64 bit αντίστοιχα, χώρο 16GB ή 20GB αντίστοιχα, τσιπ γραφικών με υποστήριξη του Microsoft DirectX 9. Για να τα χειριστούμε με την αφή, προφανώς μιλάμε για tablet ή έχουμε οθόνη αφής και εδώ η ελάχιστη απαίτηση είναι η υποστήριξη πολλαπλής αφής (multi-touch). Για την πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών που εγκαινιάζεται στα Windows 8, το Windows Store, απαιτείται ενεργή σύνδεση στο Διαδίκτυο όχι μόνο για την λήψη αλλά, ανάλογα με το app, και για την εκτέλεση σε οθόνη με υποστηριζόμενη ανάλυση 1024×768 pixel. Εάν πάλι θέλουμε να έχουμε δύο app ή ένα app και το Windows desktop στην ίδια οθόνη, η υποστηριζόμενη ανάλυση πρέπει να είναι μεγαλύτερη, δηλαδή 1366 x 768 pixel (η λειτουργία αυτή ονομάζεται Snap και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτήν στο WinSuperSite).

Όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περάσει από την μια έκδοση των Windows στην άλλη, είναι συνηθισμένο να αναζητάς νέους drivers κάθε φορά που αναβαθμίζεις. Η Microsoft δίνει μια λίστα διευθύνσεων γνωστών κατασκευαστών, προς το παρόν όμως εκεί δεν θα βρείτε πολλά. Όσο πλησιάζουμε στην 26η Οκτωβρίου 2012, την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 8, οι σελίδες των κατασκευαστών είναι βέβαιο ότι θα εμπλουτιστούν με υλικό για κατέβασμα.

Πώς μπορώ να αντιληφθώ εάν ο υπολογιστής μου έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί Windows 8;

Η Microsoft ήδη από τις πρώιμες εκδόσεις των Windows 8 έχει διαθέσει ένα εργαλείο για αυτή τη δουλειά (όπως άλλωστε και στο παρελθόν). Ονομάζεται Windows Upgrade Assistant και μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε εγκατάσταση της αναβάθμισης στα Windows 8 με την χρήση του ή χωρίς. Εάν το προτιμήσετε, θα αναλάβει να ελέγξει την συμβατότητα όχι μόνο του υλικού αλλά και του λογισμικού του συστήματός σας και θα σας παρουσιάσει μια έκθεση, την οποία η Microsoft υπόσχεται λεπτομερή.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, όταν τρέχει ο Windows Upgrade Assistant γίνεται σάρωση του υπολογιστή για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμβατότητα με τα Windows 8. Ελέγχονται οι εγκαταστημένες εφαρμογές και συσκευές του υπολογιστή και παρέχεται πληροφόρηση ή ενημέρωση για ενέργειες στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να προβείτε.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με λογισμικό το οποίο χρειάζεται ενημερώσεις για να λειτουργεί σωστά στα Windows 8, συσκευές για τις οποίες ενδέχεται να χρειάζονται ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης, ή λογισμικό και συσκευές που ενδέχεται να μη λειτουργούν μετά την αναβάθμιση.

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε μηχάνημα, τρέξτε από τώρα τον Windows Upgrade Assistant για να δείτε τι δεν θα δουλεύει (που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για την απόφασή σας να αναβαθμίσετε ή να αγοράσετε μηχάνημα) ή ποιες εφαρμογές δεν θα τρέχουν.

Οι υπολογιστές με λειτουργία οθόνης αφής που διαθέτουν Windows 7, είναι συμβατοί με τα Windows 8;

Αφού έχουμε μάθει καλά το μάθημά μας, δηλαδή ότι «τα Windows 8 λειτουργούν το ίδιο καλά με την αφή όσο με πληκτρολόγιο και ποντίκι», δεν λέμε όχι στην νέα αυτή εμπειρία χειρισμού (ειδικά εάν δεν αυξάνει πολύ το κόστος). Είπαμε, οι ελάχιστες απαιτήσεις είναι η υποστήριξη της πολλαπλής αφής.

Η Microsoft έχει απαντήσει στο ερώτημα. Λέει ότι αν και οι υπολογιστές με Windows 7 που έχουν οθόνη αφής δεν είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τα Windows 8, συμμορφώνονται με την πιστοποίηση των Windows 7, και ως εκ τούτου, θα αποκρίνονται στην αφή τουλάχιστον εξίσου καλά με εκείνη στα Windows 7.

Όμως, σημειώνει ότι η τεχνολογία αφής των Windows 8 απαιτεί υψηλότερο βαθμό απόκρισης και ακρίβειας. Οι υπολογιστές αφής πιστοποιημένοι για Windows 8 θα προσφέρουν πολύ καλύτερη αίσθηση πληκτρολόγησης στην οθόνη και χρήσης ορισμένων στοιχείων ελέγχου, απ’ ότι σε υπολογιστές πιστοποιημένους για Windows 7.

Οι οθόνες αφής, για παράδειγμα, που υποστηρίζουν λιγότερα από πέντε σημεία ταυτόχρονης αφής, δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάποια από τα χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές των Windows 8.

Δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό και έτσι κάπου εδώ αρχίζει το Google search (ή το Bing search, αν προτιμάτε).

Τι χάνουμε λοιπόν αν αγοράσουμε υπολογιστή πριν την διάθεση των Windows 8;

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι την 26η Οκτωβρίου 2012 όλα τα μαγαζιά θα γεμίσουν με μηχανήματα Windows 8. Το ερώτημα είναι ποια από αυτά θα τα καταφέρνουν καλύτερα, δηλαδή ποια θα μπορούν να κάνουν όλα όσα υποστηρίζουν τα νέα Windows. Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα που θα έχει ένας δίσκος SSD π.χ. στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκκίνησης (boot), η περισσότερη μνήμη RAM και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτό που πραγματικά αλλάζει είναι η χρήση των Windows με την αφή.

Ποιος παίζει τα Windows στα δάχτυλα;

Οι φωνές που σας λέγαμε, μιλάνε κυρίως για τα νέα laptop, αν και μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Microsoft για την πιστοποίηση υπολογιστών με οθόνη αφής είναι όλα τα pixel τους να είναι ευαίσθητα στην αφή.

Στα φορητά, με την έλευση των Windows 8, θα δούμε λάπτοπ στα οποία η οθόνη θα περιστρέφεται ή, θα έχει δύο όψεις, ώστε να χρησιμοποιείται με κλειστό «καπάκι», θα μοιάζει να δουλεύεις σε tablet, δηλαδή ο χειρισμός του θα γίνεται με την αφή.

Εκεί όμως που οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση είναι η επιφάνεια αφής. Με τα Windows 8 η επιφάνεια αυτή μεγαλώνει (πολύ), γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητη (με έμφαση στις άκρες, στις γωνίες, πάνω και κάτω), θα ανταποκρίνεται ακόμα και στα πέντε δάχτυλα, θα καταλαβαίνει ένα σωρό χειρονομίες (μην πάει ο νους σας στο κακό) και θα δέχεται την πίεση (αντιδρώντας ακόμα και διαφορετικά στο βαθμό πίεσης από κάθε δάχτυλο).

Multitasking menu

H Microsoft, λένε, συνεργάζεται ήδη με κορυφαίους κατασκευαστές που θα φτιάξουν pad που θα καταλαβαίνουν ότι αν πατάς στην κάτω αριστερή γωνία θα πρέπει να εμφανίσουν τα app (σε στυλ Μetro) που τρέχουν, δηλαδή το νέο multitasking menu.

  • Θα μπορείς να «τσιμπήσεις» την επιφάνεια για να εστιάσεις όπου θες (συνήθως στις φωτογραφίες ή στις ιστοσελίδες), το λεγόμενο pinch to zoom (και το αντίθετο, reverse pinch).
  • Θα μπορείς επίσης να μετακινηθείς οριζόντια στην οθόνη (pan) μετακινώντας δύο δάχτυλα από αριστερά προς δεξιά ή κάθετα (να κάνεις scroll πάνω-κάτω).


Charms Bar (WinSuperSite.com)

Γλιστρώντας με το δάχτυλο από την δεξιά γωνία της επιφάνειας αφής, θα μπορείς να δεις τις επιλογές για την Αναζήτηση, να μοιραστείς, να μεταβείς στο desktop, να δεις τις συσκευές ή να πας στις ρυθμίσεις. Δηλαδή, θα ενεργοποιείται με την αφή το Charms Bar (Search, Share, Start, Devices, Settings). Αυτή η εντολή (που δίνεται και με Win+C από το πληκτρολόγιο) θα χρησιμοποιείται συχνά καθώς είναι context-sensitive, δηλαδή δεν δίνει πάντα τις επιλογές που προαναφέρθηκαν αλλά σχετικές με την εφαρμογή που εκτελείται. Αν για παράδειγμα είμαστε στην αρχική οθόνη με τα τετράγωνα τουβλάκια στυλ Metro, το Charms Bar δίνει την δυνατότητα να κρυφτούν προσωπικά δεδομένα από τα tiles (Clear Personal Information from Tiles), παρέχεται πρόσβαση στα εργαλεία διαχείρισης (Show administrative tools On/Off) και άλλα.

  • Κάτι ακόμα που θα κάνουν τα νέα pad είναι να υποστηρίζουν την εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών, κάτι που κάναμε ως τώρα με το Αlt+Tab (τώρα θα γίνεται και με το πλήκτρο των Windows και το Tab). Ο Switcher θα μπορεί όμως να ενεργοποιηθεί και την αφή, και στα νέα pad αυτό θα γίνεται με ένα γλίστρημα από την δεξιά πλευρά της επιφάνειας αφής.


Apps Bar

Όταν το δάχτυλό μας θα γλιστράει από πάνω προς τα κάτω στην επιφάνεια αφής θα εμφανίζονται οι επιλογές της εκάστοτε εφαρμογής (η app bar) ή οι επιλογές στην οθόνη με τα Tiles, την Start Screen.

  • Τέλος, μια ακόμα χειρονομία που θα υποστηρίζουν είναι η περιστροφή π.χ. μιας φωτογραφίας με την αντίστοιχη κίνηση δύο δαχτύλων στην επιφάνεια αφής.

Αλλάζει η επιφάνεια αφής

Η Synaptics, γνωστή για το λογισμικό και το firmware στο οποίο βασίζεται pad σε πάμπολλα λάπτοπ, είναι μεταξύ των κατασκευαστών που συνεργάζονται με την Microsoft για την υποστήριξη του λεγόμενου multi-gesture στα Windows 8. Μια από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της αφορά το ForcePad που αναπτύχθηκε παράλληλα με την νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft. To ForcePad ανταποκρίνεται διαφορετικά στην πίεση των δακτύλων και μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά σε διαφορετική πίεση ενός εκάστου.

Μπορείτε να δείτε δύο εντυπωσιακά βίντεο για το ForcePad

Εύκολο με τα δάχτυλα, δύσκολο με το mouse;

Όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διάθεσης και με την έκδοση RTM στα χέρια των κατασκευαστών από τα μέσα Αυγούστου, πληθαίνουν τα review δυσαρεστημένων συντακτών από την χρήση των Windows, όπως είχαμε συνηθίσει. Στο VentureBeat.com για παράδειγμα, ο Sean Ludwig διαμαρτύρεται γιατί πολλά από αυτά που κάναμε με το mouse γίνονται τώρα πιο εύκολα με τα δάχτυλα και η ανταπόκριση του mouse έχει αλλάξει.

Η πρώτη εμφανής αλλαγή είναι ότι όταν κουνάει κανείς την ροδέλα του mouse από την Start Screen με τα tiles, δεν μετακινεί την οθόνη πάνω-κάτω αλλά δεξιά-αριστερά. Μοιάζει λογικό, ωστόσο αν κατά το scroll ο κέρσορας πέσει πάνω σε μια εφαρμογή που δικαιολογείται η μετακίνηση πάνω-κάτω, μοιάζει να μπερδεύεται και σταματάει να μετακινείται δεξιά, αλλά πάνω-κάτω μένοντας στην εφαρμογή-παγίδα (δείτε το σχετικό βίντεο).

Ο συντάκτης αναφέρει επίσης ότι έχει αλλάξει προς το χειρότερο η ανταπόκριση στο δεξί κλικ, που έφερνε πλήθος σχετικών επιλογών. Τα μενού του δεξιού κλικ έχουν υποκατασταθεί με λιγότερες επιλογές που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης.

Ενοχλητική θεωρείται επίσης η μέθοδος για την εναλλαγή προγραμμάτων που απαιτεί ένα κλικ με το ποντίκι στην επάνω αριστερή γωνία και μετατόπιση του κέρσορα για την εύρεση της επιθυμητής εφαρμογής. Επιπλέον, ανάμεσά τους δεν βρίσκονται οι παλιές εφαρμογές του desktop, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταβεί κανείς στο desktop για να την βρει.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024