Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εισαγωγή στα videogames 1.0

Εισαγωγή στα videogames 1.0

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν τους αρέσουν τα videogames - δεν μας κάνει εντύπωση γιατί οι άνθρωποι υποστηρίζουν ένα σωρό ανακρίβειες, ηθελημένα ή όχι. Σε εμάς μια τέτοια δήλωση ακούγεται περίπου σαν το διάλογο «Δεν μου αρέσει το παστίτσιο - Έχεις δοκιμάσει; - Όχι, αλλά δεν μου φαίνεται νόστιμο». Ή και αν έχεις δοκιμάσει μια φορά, δεν σημαίνει ότι έχεις δοκιμάσει το σωστό παστίτσιο και όχι ένα που δεν είχε πετύχει η μπεσαμέλ.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν τους αρέσουν τα videogames – δεν μας κάνει εντύπωση γιατί οι άνθρωποι υποστηρίζουν ένα σωρό ανακρίβειες, ηθελημένα ή όχι. Σε εμάς μια τέτοια δήλωση ακούγεται περίπου σαν το διάλογο «Δεν μου αρέσει το παστίτσιο – Έχεις δοκιμάσει; – Όχι, αλλά δεν μου φαίνεται νόστιμο». Ή και αν έχεις δοκιμάσει μια φορά, δεν σημαίνει ότι έχεις δοκιμάσει το σωστό παστίτσιο και όχι ένα που δεν είχε πετύχει η μπεσαμέλ.

Το ίδιο περίπου ισχύει και με τα videogames: πολλοί τα αρνούνται γιατί δεν θέλουν να τα δοκιμάσουν (ίσως επειδή έχουν μια λανθασμένη εικόνα γι’ αυτά) ή γιατί αυτό που δοκίμασαν δεν ήταν αυτό που τους ταιριάζει.

Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου περίεργο: videogames κυκλοφορούν σε αρκετές πλατφόρμες και διακλαδίζονται σε διαφορετικά είδη (genres όπως ονομάζονται αγγλιστί) με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να χαθείς ή να σχηματίσεις λάθος εικόνα για το «άθλημα». Αν έχετε διάθεση να πάρετε μια γεύση ή να δώσετε ακόμη μια ευκαιρία, συνεχίστε να διαβάζετε, θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.
Videogames μπορείς να παίξεις σε εξειδικευμένες παιχνιδομηχανές, «σταθερές» όπως τα Xbox 360,Playstation 3 καιWii (γνωστές και ως «κονσόλες») ή φορητές όπως τα Νintendo 3DS και Playstation Vita. Παιχνίδια μπορείς να παίξεις και στον υπολογιστή σου: πέρα από αυτά που έχει εγκατεστημένα (όποιος δεν έχει ρίξει πασιέντζα να σηκώσει το χέρι), μπορεί να εγκαταστήσει κάποιο της αρεσκείας του ή ακόμη να παίξει κάποιο online στον browser του. Από το… παιχνίδι δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα κινητά: προεγκατεστημένα ή ως πρόσθετα apps, διεκδικούν με αξιώσεις την προσοχή και τον χρόνο σας.
Η σωστή πλατφόρμα για την ενασχόλησή σας με το gaming είναι το ήμισυ του παντός. Σας αρέσει να αράζετε στον καναπέ και να παίζετε με τους φίλους σας, χωρίς πολλά-πολλά; Οι κονσόλες φτιάχτηκαν για εσάς. Ψάχνετε τρόπο να διασκεδάσετε καθ’ οδόν (Προσοχή – εφόσον δεν οδηγείτε!); Φορητή κονσόλα και κινητό μπορούν να γίνουν οι αχώριστοι φίλοι σας. Έχετε διάθεση για πιο ώριμα παιχνίδια και δεν θέλετε να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα; Ο υπολογιστής σας δεν κάνει μόνο για Excel, υπάρχουν και τα pc games. Κάτι απλώς για να περνάει η ώρα στο γραφείο (εντάξει, μεταξύ μας τα λέμε); Ανοίξτε τον browser σας και θα βρείτε την άκρη ακόμη και στο Facebook – ναι μαντάμ, και τοFarmville videogame είναι.

Η κατηγοριοποίηση των videogames είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν τίτλοι που πατούν σε δύο ή και τρεις βάρκες αλλά και τίτλοι που δημιουργούν τη δική τους ξεχωριστή κατηγορία. Σε γενικές γραμμές θα ξεχωρίζαμε τιςεξής:

Action – με οπτική πρώτου ή τρίτου προσώπου, απαιτούν από τον παίκτη αντανακλαστικά, ταχύτητα και ακρίβεια. Μπορεί να χρειάζεται να εξοντώσετε εξωγήινουςπου μας επιτέθηκαν(Crysis), να αντιμετωπίσετε αντιπάλους στο ρινγκ (Tekken) ή να επιβιώσετε σε έναν εχθρικό κόσμο (I Am Alive). Oι υποκατηγορίες είναι πολλές, θα ξεχωρίσουμε τα action-adventure, τα οποία έχουν βαθύτερο σενάριο και που απαιτούν πέρα από δράση και σκέψη για να ξεπεράσετε τα εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά σας (Deus Ex).


Role Playing Games
– παιχνίδια ρόλων, τα οποίο επιτρέπουν την εξέλιξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Άντλησαν την έμπνευσή τους από παραδοσιακά επιτραπέζια και τον κόσμο του fantasy (Elder Scrolls) αλλά δεν έμειναν μόνο εκεί (Fallout). Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για τα Massively Multiplayer Online RPG (MMORPG δηλαδή), τα online games με τους χιλιάδες παίκτες (World of Warcraft), αλλά και τα action RPG που ρίχνουν περισσότερο βάρος στη δράση (Diablo).

Strategy
– στόχος η νίκη των «δικών» σας έναντι των «άλλων», είστε ο επικεφαλής και οι δεξιότητες, ο προγραμματισμός και τακτική σας καλούνται να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι μάχες συχνά είναι αναπόφευκτες (Total War) αλλά πιθανόν να μην είναι και η μόνη λύση (Civilization). Γενικά διακρίνονται σε real time -όπου ο χρόνος τρέχει κανονικά (Company of Heroes) – και σε turn based – όπου ο παίκτης ολοκληρώνει τις ενέργειες με το πάσο του (Might & Magic Heroes VI).

Simulation –
όσα δεν μπορείτε να κάνετε στην κανονική ζωή αλλά με την ίδια ακρίβεια. Ίσως να είναι η πλοήγηση ενός αεροπλάνου (Flight Simulator), το χτίσιμο μιας ολόκληρης πόλης (Sim City) ή… η ζωή που δεν έζησα (The Sims). Υποκατηγορία αποτελούν τα digital pets που ήταν πολύ της μόδας ένα φεγγάρι (Happy Pets).

Sports
– τα αθλήματα με τα οποία ασχολείστε ή απλώς παρακολουθείτε σε ηλεκτρονική μορφή. Ποδόσφαιρο (Pro Evolution Soccer και FIFA, σημειώσατε «Χ»), μπάσκετ (NBA2Κ), τένις (Virtua Tennis), γκολφ (Τiger Woods PGA Tour)- απ’ όλα έχει ο μπαχτσές. Συχνά βγαίνουν νέες εκδόσεις κάθε χρονιά, με το νέο roaster.

Ποια από όλες σας ταιριάζει για να ξεκινήσετε; Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς. Ρίξτε μια ματιά στα links, σκεφτείτε το και τελικά μια δοκιμή θα σας πείσει. Καλό gaming ευχόμαστε.

Θανάσης Τολούδης

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024