Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Με όπλο το Gmail, η Google προωθεί το Drive και προελαύνει στο cloud

H Google προχωρά σε μια ακόμα διασύνδεση των υπηρεσιών της, καθιστώντας εξαιρετικά εύκολη την αποθήκευση αρχείων που επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο δικό της Gmail στην επίσης δική της υπηρεσία φιλοξενίας και συγχρονισμού αρχείων στο λεγόμενο cloud. Η αποθήκευση attachment στο Google Drive απέχει μόλις ένα κλικ στο Gmail και είναι καλύτερη από την λήψη των συνημμένων αρχείων στον ξεχασμένο φάκελο με τα Downloads.

H Google προχωρά σε μια ακόμα διασύνδεση των υπηρεσιών της, καθιστώντας εξαιρετικά εύκολη την αποθήκευση αρχείων που επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο δικό της Gmail στην επίσης δική της υπηρεσία φιλοξενίας και συγχρονισμού αρχείων στο λεγόμενο cloud. Η αποθήκευση attachment στο Google Drive απέχει μόλις ένα κλικ στο Gmail και είναι καλύτερη από την λήψη των συνημμένων αρχείων στον ξεχασμένο φάκελο με τα Downloads, επιχειρηματολογεί η Google. Η επεκτατική διάθεση της Google είναι προφανής, μετά την αμφιλεγόμενη αντικατάσταση των δηλώσεων απορρήτου για κάθε μια από τις υπηρεσίες της με μια για όλες, γεγονός που της επιτρέπει να συνδέει την μια υπηρεσία με την άλλη κάτω από την ίδια ομπρέλα. Τις προηγούμενες ημέρες, ξεκίνησε την διεύρυνση του κοινωνικού δικτύου της, Google+ με όπλο το YouTube, προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

H Google ανακοίνωσε την νέα λειτουργία με μια ανάρτηση στο επίσημο blog του Google Drive. Το επιχείρημά της είναι πως χρειάζεται χρόνος για την λήψη των επισυναπτόμενων αρχείων, καταλαμβάνουν χώρο στον σκληρό δίσκο ή στις μνήμες SD των φορητών συσκευών και συχνά παραμένουν «θαμένα» στον φάκελο Downloads του browser. Η εταιρεία προτείνει την παράκαμψη όλης αυτής της διαδικασίας. Αντ’αυτής, το Gmail έχει πλέον την δυνατότητα να ανοίξει τα επισυναπτόμενα και να τα αποθηκεύσει αμέσως στο Google Drive χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να εγκαταλείψει το παράθυρο του Gmail.


Έτσι, από τις 12 Νοεμβρίου, κάθε e-mail με attachment ακολουθείται από μια προεπισκόπηση του περιεχομένου των επισυναπτόμενων αρχείων, είτε πρόκειται για φωτογραφίες, βίντεο, spreadsheet ή αρχεία PDF. Με ένα κλικ στην προεπισκόπηση του αρχείου (preview), ο χρήστης μπορεί να το διαβάσει, να κάνει αναζήτηση στο περιεχόμενό του ή να δει στα γρήγορα όλα τα επισυναπτόμενα από το Gmail. Στην προεπισκόπηση, ο χρήστης αποκτά την δυνατότητα λήψης του αρχείου όπως συνήθως ή εναλλακτικά πλέον την αποθήκευση στο Google Drive. H δυνατότητα αυτή αφορά προς το παρόν μόνο τους χρήστες desktop, σταδιακά θα αποτελέσει χαρακτηριστικό και των εκδόσεων του Gmail για φορητές συσκευές, δηλαδή smartphone και tablet.

Η ανάρτηση της Google καταλήγει αναφέροντας πως έχουν φτάσει τα 120 εκατομμύρια οι χρήστες του Google Drive -μια υπηρεσία με έντονο ανταγωνισμό από το Skydrive, το Dropbox, το Box και το iCloud, μεταξύ άλλων. Προφανής φιλοδοξία της Google είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό αυτό, με την βοήθεια της εξαιρετικά δημοφιλούς υπηρεσίας Web mail, Gmail. Στο Google Drive παραπέμπονται επίσης οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου της Google για την αποθήκευση των φωτογραφιών τους (Google + Photos, πρώην Picasa Web Albums).

Διαβάστε επίσης:

Όλοι οι χρήστες του Google Drive έχουν 15GB δωρεάν στους διακομιστές της Google (τριπλάσια απ΄ότι στην αρχή), χωρητικότητα που στο εξής θα βαίνει μειούμενη με την αποθήκευση επισυναπτόμενων αρχείων από το Gmail. Το μοντέλο προβλέπει ότι μετά την κατανάλωση των πρώτων 15GB, o χρήστης μπορεί να επιλέξει να πληρώνει 4,99 δολάρια το μήνα για να διατηρεί πρόσβαση σε 100GB φιλοξενίας ή 9,99 δολάρια το μήνα για 200GB.

Συγκριτικά, στο Skydrive η Microsoft χρεώνει 19 ευρώ το χρόνο (ήτοι €1,58/μήνα) για 57GB, ή 0,33 ευρώ ανά ΜΒ (50GB επί πληρωμή + 7GB δωρεάν για κάθε χρήστη (στο Google Drive δεν προστίθεται η δωρεάν χωρητικότητα στα GB που πληρώνει ο χρήστης). 107GB κοστίζουν στο Skydrive 37 ευρώ το χρόνο (€3,08/μήνα) και 207GB, 74 ευρώ το χρόνο (€0,36/ΜΒ ή €6,16 το μήνα).


Από την άλλη, η αγορά ενός υπολογιστή/tablet με Windows συνεπάγεται αυτομάτως την δημιουργία Λογαριασμού Microsoft και συνδέει στενά τον χρήστη με την υπηρεσία φιλοξενίας και συγχρονισμού αρχείων της Microsoft, δηλαδή το Skydrive.

Ομοίως, με την αγορά μιας συσκευής Apple ο χρήστης αποκτά στενούς δεσμούς με το ανταγωνιστικό iCloud, όπου πλέον φιλοξενούνται τα αρχεία του.

Αντίθετα, στο πακέτο των υπηρεσιών της Google που έρχονται μαζί με την αγορά smartphone και tablet με Android δεν περιλαμβάνεται το Google Drive, το οποίο παρεμπιπτόντως προσθέτει την λειτουργικότητα των διαδικτυακών εφαρμογών Google Docs, Sheets και Keynotes, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας εγγράφων από περισσότερους από έναν χρήστες. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το περιεχόμενο των αρχείων που χαρακτηρίζονται Δημόσια στο Google Drive είναι αναζητήσιμο από τις μηχανές αναζήτησης και τα αρχεία εμφανίζονται στα αποτελέσματα του google.com. Τα Androidειδή συχνά συνοδεύονται από το app για το Dropbox, μια επιλογή του εκάστοτε κατασκευαστή.

H γνωστή πρακτική που ακολουθούν οι εταιρείες ανάπτυξης λειτουργικών συστημάτων ή/και συσκευών οδηγεί άλλη μια φορά στην διασπορά αρχείων από ‘δω κι από ‘κει, στερώντας από τον χρήστη την ελευθερία της απαγκίστρωσης από τις υπηρεσίες-πακέτο του ίδιου κατασκευαστή στο cloud και την ελεύθερη επιλογή άλλης υπηρεσίας (π.χ. Windows με default αποθήκευση στο Dropbox, smartphone με Android στο iCloud(!) ή iPad με default συγχρονισμό στο SugarSync).

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024