Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα ελέγχετε τις χρεώσεις μέσα από app σε iPad και tablet με Android

Πώς θα ελέγχετε τις χρεώσεις μέσα από app σε iPad και tablet με Android

Για να διατηρήσετε τον έλεγχο των αγορών μέσα από εφαρμογές ή και παιχνίδια σε ταμπλέτα και smartphone, Apple και Google έχουν υιοθετήσει μια παρόμοια τακτική. Ο χρήστης πρέπει να ρυθμίσει το σύστημά του ώστε να απαιτείται κωδικός για να χρεωθεί η πιστωτική του κάρτα. Αυτό που διαφέρει είναι πόσο συχνά θα ζητείται κωδικός για τα λεγόμενα in-app purchases και το ποιος φέρει την ευθύνη για ακούσιες αγορές.

Για να διατηρήσετε τον έλεγχο των αγορών μέσα από εφαρμογές ή και παιχνίδια σε ταμπλέτα και smartphone, Apple και Google έχουν υιοθετήσει μια παρόμοια τακτική. Ο χρήστης πρέπει να ρυθμίσει το σύστημά του ώστε να απαιτείται κωδικός για να χρεωθεί η πιστωτική του κάρτα. Αυτό που διαφέρει είναι πόσο συχνά θα ζητείται κωδικός για τα λεγόμενα in-app purchases και το ποιος φέρει την ευθύνη για ακούσιες αγορές.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, πολλά παιχνίδια για παιδιά που διατίθενται από το κατάστημα app της Apple, το App Store, εξελίσσονται μόνο όταν το παιδί αγοράσει κάτι εικονικό, όπως ένα ξίφος, ένα κλειδί ή μερικά εικονικά νομίσματα. Αυτές οι αγορές μέσα από το παιχνίδι είναι γνωστές ως «αγορές από την εφαρμογή» (in-app purchases) και δεν αποτελούν φαινόμενο που αφορά μόνο τους χρήστες iPhone ή iPad, αλλά και όσους παίζουν σε ταμπλέτες ή τηλέφωνα με Android. Η πληρωμή τους γίνεται με την χρέωση της πιστωτικής κάρτας που έχει εισάγει ο ενήλικας κηδεμόνας την πρώτη φορά που εγκαινίασε την ταμπλέτα ή το τηλέφωνό του (ή και αργότερα, πάντως σε ανύποπτο χρόνο όχι την στιγμή της αγοράς μέσα από την εφαρμογή).

Για να ζητείται κωδικός κάθε φορά που το παιδί χρησιμοποιεί το iPad, όπως περιγράφει η Apple, ο χρήστης πρέπει να μεταβεί στους περιορισμούς στις γενικές ρυθμίσεις (Settings, General, Restrictions, επιλογή Immediately). Σε iPhone, η διαδικασία είναι μάλλον πιο πολύπλοκη: Settings, General, Restrictions, Enable Restrictions, Set a passcode, Allowed Content, ορισμός των In-App Purchaces στο off.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον στο iOS 6, μπορείτε να ορίσετε περιορισμούς για ορισμένες εφαρμογές και για αγορασμένο περιεχόμενο. Προηγουμένως, πρέπει να κάνετε Ενεργοποίηση των περιορισμών.

Για την Ενεργοποίηση των περιορισμών: Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις» > «Γενικά» > «Περιορισμοί» και μετά αγγίξτε «Ενεργοποίηση περιορισμών». Θα σας ζητηθεί να ορίσετε ένα συνθηματικό περιορισμών το οποίο είναι απαραίτητο για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις που κάνετε. Αυτό διαφέρει από το συνθηματικό ξεκλειδώματος του iPhone. Αν όμως ξεχάσετε το συνθηματικό περιορισμών, πρέπει να επαναφέρετε το λογισμικό του iPhone.

Οι περιορισμοί που μπορείτε να θέσετε αφορούν σε:

Εγκατάσταση εφαρμογών: Το App Store απενεργοποιείται και το εικονίδιό του αφαιρείται από την οθόνη Αφετηρίας (Home) και έτσι δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση εφαρμογές στο iPhone από τον χρήστη.

  • Για να θέσετε περιορισμό για το επίμαχο θέμα, την Αγορά από εφαρμογή: Όταν είναι απενεργοποιημένη η «Αγορά από εφαρμογή», δεν μπορείτε να αγοράσετε πρόσθετο περιεχόμενο ή λειτουργικότητα για εφαρμογές που λαμβάνετε από το App Store.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε ενεργοποιημένη την αγορά από εφαρμογή, αλλά να ορίσετε να απαιτείται το Apple ID σας, για αγορές μέσα από app είτε άμεσα, είτε μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα από την τελευταία εισαγωγή του συνθηματικού.

Η Apple γράφει σχετικά (και δεν είναι αρκετά σαφές τι ακριβώς εννοεί):

  • Απαιτούνται συνθηματικά: Απαιτείται να εισάγετε το Apple ID σας για αγορές εντός εφαρμογής μετά τη χρονική περίοδο που θα καθορίσετε.

Η Apple και η Google καρπώνονται το 30% των εσόδων από τις αγορές από το κατάστημά τους και το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τις αγορές μέσα από τις εφαρμογές.

Μπορείτε επίσης να επιτρέψετε στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει για τις αγορές του μια προπληρωμένη κάρτα:

Προπληρωμένη κάρτα για δώρα από το iTunes Store Η Apple άρχισε από τον Οκτώβριο του 2012 να διαθέτει και στην Ελλάδα τις επονομαζόμενες κάρτες δώρων από το iTunes, τα iTunes gift cards, με τα οποία μπορεί κανείς να αγοράσει μουσική, ταινίες, app, παιχνίδια, βιβλία σε ψηφιακή μορφή και πολλά άλλα από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple. Προπληρωμένες κάρτες 15, 25 και 50 ευρώ διατίθενται από τα εξουσιοδοτημένα καταστήματα Apple αλλά και από τα καταστήματα της αλυσίδας Public.

    Περιορισμός αγορών μέσα από app σε Android

    In-app purchase, δηλαδή αγορά μέσα από το app μπορεί να γίνει και σε εφαρμογές που διαθέτει το Google Play, για ταμπλέτες και smartphone με Android. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τις αγορές μέσα από τα app, σύμφωνα με τις οδηγίες της Google.

    Σε ταμπλέτες και smartphone με Android επιλέγετε το εικονίδιο του Google Play και στην συνέχεια Menu > Settings. Στην ενότητα User Controls μπορείτε να ορίσετε έναν κωδικό (πρέπει να κάνετε τσεκ στην επιλογή Password, Use Password to restrict purchases), αφού τον εισάγετε δύο φορές. Μετά την εισαγωγή κωδικού και για 30 λεπτά οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί την ταμπλέτα μπορεί να κάνει αγορές.

    • Ενημέρωση: Στις 13 Μαρτίου 2014, η Google ενημέρωσε το app του καταστήματός της, Play Store. Μια από τις αλλαγές που φέρνει αυτό το update είναι η δυνατότητα να απαιτείται η εισαγωγή κωδικού για κάθε αγορά, είτε αυτή αφορά την αγορά εφαρμογής ή αγορά μέσα από την εφαρμογή. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να μεταβεί στις ρυθμίσεις και να ορίσει να ζητείται password για όλες τις αγορές, ή μετά την πάροδο μισής ώρας από την τελευταία εισαγωγή του κωδικού ή, ποτέ. Την ώρα της δημοσίευσης δεν είχε γίνει η σχετική ενημέρωση στην σελίδα βοήθειας του app. Το update θεωρείται η ταχεία αντίδραση της Google στην μαζική προσφυγή της 7ης Μαρτίου 2014, που θα συνδράμει την υπεράσπιση των συμφερόντων της όταν η υπόθεση εκδικαστεί.

    Αυτό που πρέπει επίσης να γνωρίζει ο χρήστης Android είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο 15 λεπτών για να ακυρώσει αγορές μέσα από το παιχνίδι. Αυτή η δυνατότητα είναι επιλογή της εταιρείας που ανέπτυξε το παιχνίδι και μπορεί να μην επιτρέπει την ακύρωση αγορών μέσα από το παιχνίδι. Επίσης, την ευθύνη για τις αμφισβητούμενες in-app purchases έχει η εταιρεία ανάπτυξης, όχι η Google.

    In-app purchase μπορεί να είναι ένα ξίφος που δίνει επιπλέον δυνάμεις μέσα σε ένα παιχνίδι, ένα κλειδί που ξεκλειδώνει κάποιες λειτουργίες σε ένα παιχνίδι που διατέθηκε δωρεάν, ένα εικονικό νόμισμα που χρησιμοποιείται στην εφαρμογή και άλλα.


    Δυστυχώς, η Google δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες όπου διαθέτει προπληρωμένες κάρτες, κάρτες δώρων και κουπόνια για αγορές από το Google Play.

    Οι προπληρωμένες κάρτες της Google διατίθενται στην ελληνική αγορά.

    In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    «Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Τρίτη 19 Μαρτίου 2024