Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν η ενσωμάτωση φωτογραφιών από το πρακτορείο Getty Images

Δωρεάν η ενσωμάτωση φωτογραφιών από το πρακτορείο Getty Images

Το πρακτορείο Getty Images, με μια μάλλον ανατρεπτική απόφαση, ανακοίνωσε ότι δεκάδες εκατομμύρια από τις επαγγελματικές λήψεις που διέθετε ως τώρα μόνο επί πληρωμή θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για χρήση online, υπό μάλλον ευνόητες προϋποθέσεις. Οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούν να ενσωματώσουν τις φωτογραφίες που θα επιλέξουν με την γνωστή μέθοδο της προσθήκης έτοιμου κώδικα σε blog, κοινωνικά δίκτυα ή δικτυακούς τόπους, αρκεί να το κάνουν με τον τρόπο που υποδεικνύεται.

Το πρακτορείο Getty Images, με μια μάλλον ανατρεπτική απόφαση, ανακοίνωσε ότι πλήθος από τις επαγγελματικές λήψεις που διέθετε ως τώρα μόνο επί πληρωμή θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για χρήση online, υπό μάλλον ευνόητες προϋποθέσεις. Πρόκειται για μια συλλογή από 35 εκατομμύρια φωτογραφίες.

Οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούν να ενσωματώσουν τις φωτογραφίες που θα επιλέξουν από το gettyimages.com με την γνωστή μέθοδο της προσθήκης έτοιμου κώδικα σε blog, κοινωνικά δίκτυα ή δικτυακούς τόπους, αρκεί να το κάνουν με τον τρόπο που υποδεικνύεται (αποκλειστικά μέσω του Embedded Viewer). Ακόμα και ειδησεογραφικοί δικτυακοί τόποι, όπως οι σελίδες μεγάλων εφημερίδων θα μπορούν να κάνουν embed των διαθέσιμων φωτογραφιών στα άρθρα τους, αρκεί να μην αφορά σε προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Εντούτοις, οι συλλογές Reportage και Contour δεν περιλαμβάνονται στις διαθέσιμες δωρεάν για ενσωμάτωση. Αντίθετα, υπάρχουν φωτογραφίες ειδησεογραφικών πρακτορείων που διανέμονται από την Getty, όπως αυτές του Agence France-Presse.

Σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τα συμφέροντα όχι μόνο της επιχείρησης και των συνεργαζόμενων φωτογράφων, η Getty Images έχει βρει έναν τρόπο να αυξήσει δυνητικά τα έσοδά της, η αποτελεσματικότητα του οποίου θα κριθεί στον χρόνο.

Μαζί με τον κώδικα που φέρνει την φωτογραφία στον δικτυακό τόπο ή την σελίδα που θέλει ο χρήστης έρχεται και η παραπομπή σε μια επί πληρωμή έκδοση της φωτογραφίας για ποιοτική εκτύπωση ή άλλη χρήση (π.χ. σε ηλεκτρονικά περιοδικά, σε app κ.λπ.), τιμή που εξαρτάται από πλήθος παραμέτρων, όπως η ποιότητα, η περίοδος χρήσης, η συχνότητα χρήσης, το μέσο ενσωμάτωσης, η κυκλοφορία κ.ά..

Επίσης, η Getty Images διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει φωτογραφίες από την συλλογή των διαθέσιμων για ενσωμάτωση σε δικτυακούς τόπους, καθώς και να προβάλλει διαφημίσεις μέσα στον Embedded Viewer όπου περικλείεται η φωτογραφία.

Δείτε ένα παράδειγμα ενσωμάτωσης φωτογραφιών από την Getty Images και διαβάστε τους όρους παροχής των φωτογραφιών μετά την ενημέρωση της 6ης Μαρτίου 2014:


Με τον τρόπο αυτό, η Getty Images έκρινε ότι θα μπορεί να ελέγξει την διασπορά των φωτογραφιών της και την χρήση τους, να αποδίδει τα εύσημα για την φωτογραφία στους δημιουργούς τους και να αυξήσει δυνητικά τα έσοδα από το embed από τον έναν δικτυακό τόπο στον άλλο.

Σε αντίθεση με την βιομηχανία της μουσικής και των ταινιών, ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος από τον χώρο της φωτογραφίας που επίσης πλήττεται από την προέλαση του Διαδικτύου βρίσκει έναν τρόπο να το αξιοποιήσει και να το εκμεταλλευτεί, επιλέγοντας έναν άλλο δρόμο από αυτό των μηνύσεων εναντίον χρηστών, ή των λόμπυ σε πολιτικό επίπεδο. Από την άλλη, η απόφαση δεν είναι παρά μια επιχειρηματική πρακτική και δεν σημαίνει ότι μια επιχείρηση ασπάστηκε τις αρχές των Creative Commons.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024