Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα σταματήσετε να κοιτάτε διαρκώς το smartphone σας

Πώς θα σταματήσετε να κοιτάτε διαρκώς το smartphone σας

Οι καλοί τρόποι δεν θα έπρεπε να μας επιτρέπουν να στρέφουμε την προσοχή μας διαρκώς στο κινητό μας, όταν μάλιστα έχουμε παρέα. Επιπλέον, καταντά ενοχλητικό για εμάς τους ίδιους, πόσο μάλλον για την εκλεκτή μας συντροφιά. Δείτε πώς μπορείτε να ορίσετε να ακούτε τις κλήσεις, τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις επιλεκτικά.

Οι καλοί τρόποι δεν θα έπρεπε να μας επιτρέπουν να στρέφουμε την προσοχή μας διαρκώς στο κινητό μας, ιδιαίτερα όταν έχουμε δίπλα μας παρέα. Επιπλέον, οι συχνά άσκοπες ειδοποιήσεις για το τελευταίο post, tweet ή spam καταντούν ενοχλητικές για εμάς τους ίδιους, πόσο μάλλον για την εκλεκτή μας συντροφιά. Δείτε πώς μπορείτε να ορίσετε να ακούτε επιλεκτικά ήχους κλήσης, μηνύματα και ειδοποιήσεις από τα app σε smartphone με Android ή iPhone.

Τα βήματα μπορεί να διαφέρουν κατάτι από έκδοση σε έκδοση Android, ωστόσο η λογική παραμένει η ίδια. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας και ψάχνετε στην ενότητα που αφορά στο απόρρητο και την ασφάλεια κάποια επιλογή για να μην σας ενοχλούν (π.χ. Μην ενοχλείτε). Εάν ενεργοποιήσετε την επιλογή μονομιάς, τότε δεν θα ακούσετε καμία κλήση και το τηλέφωνό σας δεν θα δονείται καν. Τα SMS και οι υπόλοιποι ήχοι ειδοποίησης θα είναι σε σίγαση. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν βολεύει.

Καλό θα ήταν να επιλέξετε από ποιους ανθρώπους/αριθμούς θέλετε να ακούσετε ήχο κλήσης ή λήψης νέου μηνύματος. Κάπου στις επιλογές σχετικά με τις ρυθμίσεις για να μην ενοχλείστε, θα σας δίνεται η δυνατότητα να ορίσετε τις «επιτρεπόμενες επαφές». Επιλέξτε το αρχικό γράμμα ή τα πρώτα νούμερα του αριθμού του ανθρώπου που θέλετε, βρείτε τον στις Επαφές σας και φτιάξτε μια «λευκή λίστα». Μπορείτε μάλιστα να ορίσετε να ακουστεί ο ήχος κλήσης εάν τύχει κάποιος να επιμένει -δηλαδή κάνει δεύτερη ή περισσότερες επαναλαμβανόμενες κλήσεις από τον ίδιο αριθμό μέσα σε τρία λεπτά. Αναζητήστε την επιλογή «επαναλαμβανόμενες κλήσεις». Μπορείτε ακόμα να παίξετε με τις ώρες: εάν δεν θέλετε να σας ξυπνήσει μια κλήση «για το νέο πακέτο σύνδεσης που σας συμφέρει», αποκλείστε κάθε ήχο τις ώρες που θέλετε να κοιμηθείτε (Προγραμματισμός, από-έως).

Στην ίδια ενότητα των ρυθμίσεων για Android θα βρείτε και τις δυνατότητες διαχείρισης των ειδοποιήσεων: ειδοποιήσεις του τύπου «δεν υπάρχει αρκετός χώρος», «νέο mail» (ένα ακόμα που ήρθε χωρίς να το ζητήσετε), σας αποσπούν την προσοχή από τη ζωή δίπλα σας.

Ανατρέξτε λοιπόν στην Διαχείριση ειδοποιήσεων και εάν τολμάτε, επιλέξτε να περιορίσετε τις ειδοποιήσεις από όλα τα app που έχετε εγκαταστήσει στο τηλέφωνό σας. Εάν πάλι, επιμένετε να βλέπετε τι γίνεται στο Facebook, μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση γι’αυτό το app. Αλλά πάλι, ο αληθινός σας Φίλος μάλλον κάθεται απέναντί σας και σας κοιτάει βουβός να σέρνετε το δάκτυλό σας στην οθόνη. Πάντως, εάν επιλέξετε διαφορετικά, οι αποκλεισμένες ειδοποιήσεις θα συγκεντρώνονται στο Μητρώο και θα μπορέσετε να τις επιθεωρήσετε μετά το ραντεβού σας.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και στο iOS που θα σας επιτρέψουν να αποχωριστείτε για λίγο το iPhone σας. Settings/Do Not Disturb/Allow Calls From/Favorites, Repeated Calls. Ρυθμίσεις για τις ειδοποιήσεις του Gmail υπάρχουν επίσης στο σχετικό app (αναφέρονται σε mail από μια λίστα που θα ορίσετε ως VIP). Ομοίως, για τις ειδοποιήσεις από τα app, μεταβείτε στα Settings/Notifications και παίξτε με τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν ή απαγορεύουν να εμφανίζονται ειδοποιήσεις εφαρμογών στην κλειδωμένη οθόνη του iPhone.

Να περνάτε καλά,
Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

Η αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου κάνει τους ανθρώπους να ξεπερνούν τις αναστολές τους και να μοιράζονται υπέρμετρα τα πάντα online, συμπεραίνει νεότερη μελέτη που δημοσιεύεται στην Journal of Consumer Research. Όσα δημοσιεύουμε επιστρέφουν και στοιχειώνουν το μέλλον μας, προειδοποιεί ο συγγραφέας.

Η αποξένωση των ανθρώπων από το φυσικό περιβάλλον και η μοναξιά παρά την αύξηση της επικοινωνίας λόγω Διαδικτύου ήταν τα κεντρικά ζητήματα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων το 2013.

Στην εβραϊκή παράδοση, το Σάββατο είναι η ευλογημένη ημέρα της ιεροσύνης και της ανάπαυσης μετά από έξι ημέρες δημιουργίας. Τα τελευταία χρόνια, το εβραϊκό δίκτυο Reboot που ιδρύθηκε το 2002 καθιέρωσε την «ημέρα της αποσύνδεσης».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024