Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι πρέπει να ξέρετε πριν επιχειρήσετε αναβάθμιση iPhone ή iPad στο iOS 9.3

Τι πρέπει να ξέρετε πριν επιχειρήσετε αναβάθμιση iPhone ή iPad στο iOS 9.3

Το iOS 9.3 απευθύνεται στους κατόχους iPhone, iPad και iPod touch που τρέχουν την έκδοση 9 του λειτουργικού συστήματος των συσκευών της Apple. Αυτό σημαίνει ότι τρέχει ακόμα και σε ένα iPhone πέντε ετών, όπως το iPhone 4S. Αφορά επίσης τα iPad, αν και αυτά που κυκλοφόρησαν από το iPad Air και μετά, καθώς και τα iPod touch πέμπτης και έκτης γενιάς -κάποιες λειτουργίες όμως δεν παρέχονται στα παλαιότερα μοντέλα.

Το iOS 9.3 απευθύνεται στους κατόχους iPhone, iPad και iPod touch που τρέχουν την έκδοση 9 του λειτουργικού συστήματος των συσκευών της Apple. Αυτό σημαίνει ότι τρέχει ακόμα και σε ένα iPhone πέντε ετών, όπως το iPhone 4S. Αφορά επίσης τα iPad, αν και αυτά που κυκλοφόρησαν από το iPad Air και μετά, καθώς και τα iPod touch πέμπτης και έκτης γενιάς -κάποιες λειτουργίες όμως δεν παρέχονται στα παλαιότερα μοντέλα.

Οι χρήστες επιχειρούν την αναβάθμιση επιλέγοντας διαδοχικά Settings, General, Software Update ή συνδέουν τη συσκευή μέσω USB σε PC για αναβάθμιση μέσω iTunes. Η διαδικασία περιγράφεται βήμα προς βήμα από την Apple στη διεύθυνση https://support.apple.com/en-us/HT204204

Εντούτοις, ειδικά για τις παλαιότερες συσκευές συνιστάται αναμονή, καθώς άρχισαν να ανακύπτουν προβλήματα, όπως αυτό: iPad 2 iOS 9.3 can’t activate

Επίσης, πριν την εκκίνηση της επιχείρησης αναβάθμισης ο χρήστης καλείται να κάνει backup –τοπικά ή στο iCloud– και να ελευθερώσει χώρο (περί τα 300ΜΒ) για το iOS 9.3 στη συσκευή του.

Bug fixes

Παρά το γεγονός ότι το iOS 9.3 δεν προσθέτει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στη λειτουργία των συσκευών, διορθώνει προβλήματα και βελτιώνει κάποιες λειτουργίες.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στο iOS 9.3 ο χρήστης μπορεί να πάρει ένα αντίγραφο μιας φωτογραφίας Live Photos, καθιστώντας έτσι εφικτή την κοινοποίηση τους και σε άλλους χρήστες, χωρίς συσκευή Apple.

Όταν περισσότεροι από ένας μαθητές μοιράζονται το ίδιο iPad, προσαρμόζεται ανάλογα το περιεχόμενο και τα app της συσκευής σύμφωνα με το υπό διαχείριση Apple ID του εκάστοτε μαθητή -ωστόσο ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό, το split screen multitasking δεν υποστηρίζεται σε όλα τα iPad (υποστηρίζεται στο iPad Air 2).

Διορθώνεται επίσης το bug που καθιστούσε άχρηστη τη συσκευή με την αλλαγή της ημερομηνίας πριν το Μάιο του 1970.

Ακόμα, διορθώνεται το πρόβλημα με την εσφαλμένη μέτρηση της υπολειπόμενης μπαταρίας και ένα ακόμα που παρέβλεπε τη ρύθμιση για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που είχε ορίσει ο χρήστης. Τέλος, διορθώνεται το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στο iMessage που (θεωρητικά) θα μπορούσε να επιτρέψει τη μεσολάβηση άγνωστου τρίτου στην επικοινωνία μεταξύ χρηστών συσκευών της Apple και να υποκλέψει φωτογραφίες και βίντεο. Συνολικά, στο iOS 9.3 διορθώνονται έξι προβλήματα ασφάλειας.

«Όνειρα γλυκά»

Σε ότι αφορά στις νέες λειτουργίες, η κυριότερη φαίνεται να είναι η δυνατότητα μετάβασης στο λεγόμενο Night Shift mode: «Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε έντονο μπλε φως το απόγευμα μπορεί να επηρεάσει τους κιρκάδιους ρυθμούς σου και να κάνει πιο δύσκολο το να αποκοιμηθείς. Το Night Shift χρησιμοποιεί το ρολόι και τον γεωγραφικό εντοπισμό της συσκευής σου iOS για να προσδιορίσει πότε δύει ο ήλιος εκεί που βρίσκεσαι. Στη συνέχεια, αλλάζει αυτόματα τα χρώματα στην οθόνη σου προς το θερμότερο άκρο του φάσματος, για να ανακουφίσει τα μάτια σου. Το πρωί, επαναφέρει την οθόνη στις κανονικές ρυθμίσεις. Όνειρα γλυκά.», γράφει χαρακτηριστικά η Apple.

Για να ενεργοποιήσετε το Night Shift στο iOS 9.3, πρέπει να μεταβείτε στο Control Center όπου αλλάζετε τη σχετική ρύθμιση.

Εναλλακτικά, μεταβείτε διαδοχικά Settings, Display & Brightness, Night Shift.

Εάν χρησιμοποιείτε το Siri σε κάποια από τις υποστηριζόμενες γλώσσες, για παράδειγμα, στην αγγλική, μπορείτε να πείτε “Enable Night Shift”.

Τέλος, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον προαναφερόμενο αυτόματο προγραμματισμό μετάβασης σε… νυχτερινή βάρδια. Για να δείτε την επιλογή ενεργοποίησης του Night Shift «από τη Δύση έως την Ανατολή», πρέπει προηγουμένως να βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τον αυτόματο ορισμό ζώνης ώρας από τις ρυθμίσεις… απορρήτου της συσκευής (Settings, Privacy, Location Services, System Services, ενεργοποίηση Setting Time Zone) και χρήστες αναφέρουν ότι για να εμφανιστεί η σχετική επιλογή στο Night Shift χρειάζεται επανεκκίνηση της συσκευής.

Τέλος, το Night Shift δεν αφορά όλους τους χρήστες του iOS 9.3, αλλά iPhone 5S ή νεότερο, iPad Air ή νεότερο, iPad mini 2 ή νεότερο και τα iPod touch έκτης γενιάς. Γενικότερα, λέγεται πως το Night Shift mode υποστηρίζεται μόνο σε συσκευές με 64μπιτη αρχιτεκτονική (και αυτό συμβαίνει στο iPhone 5S και μεταγενέστερα μοντέλα).

Κλειδωμένα μυστικά

Μια επίσης σημαντική προσθήκη είναι η δυνατότητα κλειδώματος των σημειώσεων στη συσκευή: σημειώσεις που περιέχουν τα πιο προσωπικά δεδομένα σου, όπως οικονομικά στοιχεία, ιατρικές πληροφορίες ή στοιχεία σύνδεσης σε ιστότοπους, κλειδώνονται με ένα συνθηματικό ή δακτυλικό αποτύπωμα.

Restore, όταν κολλάει το update

Μια σημαντική πληροφορία πάντως για όσους επιχειρήσουν μάταια να εγκαταστήσουν απρόσκοπτα το update είναι το πώς κάνεις restore στην προηγούμενη έκδοση του iOS: Αφού συνδέσετε το iPad σε Mac ή PC με iTunes, απενεργοποιείτε τη συσκευή. Έπειτα, κρατάτε πατημένο τα πλήκτρα Home και Power για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, διατηρώντας πατημένο μόνο το Home εμφανίζεται ένα μήνυμα που ενημερώνει το χρήστη ότι η συσκευή εισέρχεται σε Recovery mode. Εάν ο χρήστης επιλέξει Restore, τότε η συσκευή επιστρέφει στο iOS 9.2.1. H διαδικασία περιγράφεται στη διεύθυνση https://support.apple.com/en-us/HT201263, σημειώστε όμως ότι θα χρειαστεί να στήσετε τη συσκευή σας από την αρχή (από τα εφεδρικά αντίγραφα που τηρείτε).

Άλλες χρήσιμες οδηγίες:

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024