Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη ενημέρωση του Flash «για να μην ακούσετε τον σκύλο του Άδη»

Κρίσιμη ενημέρωση του Flash «για να μην ακούσετε τον σκύλο του Άδη»

Επιρρεπείς στον «Κέρβερο», κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί αρχεία και απαιτεί λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους, είναι όσοι έχουν εγκαταστήσει το Flash σε Windows, Mac, Linux και ChromeOS. Η Adobe συνιστά την ενημέρωση του προγράμματος που θα προστατεύσει τους χρήστες από το ransomware που «μιλάει».

Επιρρεπείς στον «Κέρβερο», κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί αρχεία και απαιτεί λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους, είναι όσοι έχουν εγκαταστήσει το Flash σε Windows, Mac, Linux και ChromeOS. Η Adobe συνιστά την άμεση ενημέρωση του προγράμματος που θα προστατεύσει τους χρήστες από το ransomware που «μιλάει».

To σχετικό δελτίο συμβάντος της Adobe δημοσιεύεται στη διεύθυνση

Οι χρήστες καλούνται να ελέγξουν ποια έκδοση του Flash player χρησιμοποιούν, και να κάνουν άμεσα την επείγουσα αντίστοιχη ενημέρωση. Το κενό ασφαλείας στο Flash αφορά και τα Windows 10 PC και νεότερες εκδόσεις των Windows, με την έκδοση 20.0.0.306 του Flash player ή νεότερη. H λύση είναι η ενημέρωση στην έκδοση 21.0.0.213

Ο έλεγχος της έκδοσης που χρησιμοποιείται γίνεται είτε από τη σελίδα της Adobe στη διεύθυνση http://www.adobe.com/products/flash/about/ . Ο έλεγχος μπορεί να γίνει επίσης με δεξί κλικ στο περιεχόμενο Flash που αναπαράγεται -με δεξί κλικ και επιλέγοντας About Adobe (ή Macromedia) Flash Player από το μενού.

Μάλιστα, ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε browser που χρησιμοποιείται στο ίδιο σύστημα.

Ο Flash player στον Chrome ενημερώνεται αυτόματα με την ενημέρωση της έκδοσης του Chrome (Adobe Flash Player 21.0.0.213 for Windows, Macintosh, Linux and Chrome OS).

Αυτόματα γίνεται επίσης η κρίσιμη ενημέρωση του Adobe Flash Player, εγκαταστημένου με τον Microsoft Edge και τον Internet Explorer για Windows 10 (Adobe Flash Player 21.0.0.213).

Ομοίως, ο Adobe Flash Player που έρχεται με τον Internet Explorer για Windows 8.1 θα ενημερωθεί αυτόματα στη νεότερη έκδοση του browser (Adobe Flash Player 21.0.0.213).

  • Σε περιβάλλον επιχειρήσεων, συχνά δεν επιτρέπεται η ενημέρωση του browser από τους υπαλλήλους που δεν έχουν δικαιώματα διαχειριστή στο σύστημά τους και έτσι τα PC τους παραμένουν ευάλωτα σε επιθέσεις που ζητούν λύτρα.

Σύμφωνα με την Trend Micro, το ransomware Cerber που εκμεταλλεύεται το κενό ασφαλείας του Flash player έχει μια πρωτόγνωρη δυνατότητα -να εκφωνήσει την απειλή του, μη μηχανική φωνή, στην αγγλική γλώσσα, λέγοντας:

(Ακούστε το μήνυμα)
“Attention! Attention! Attention!”

“Your documents, photos, databases and other important files have been encrypted!”

Ο κανόνας 3-2-1

Η ιαπωνική εταιρεία λύσεων ασφαλείας συνιστά στους χρήστες να εφαρμόζουν τον επονομαζόμενο κανόνα 3-2-1. Σύμφωνα με αυτόν, τρία αντίγραφα τουλάχιστον των σημαντικών αρχείων πρέπει να αποθηκεύονται σε δύο συσκευές και ένα τρίτο σε ένα τρίτο ασφαλές αποθηκευτικό μέσο.

Επίσης, η Trend Micro συνιστά στα θύματα ransomware να μην καταβάλλουν τα λύτρα, όχι γιατί οι θύτες δεν αποκρυπτογραφούν τα αρχεία, αλλά γιατί επιστρέψουν με νέες απαιτήσεις αφού διαπιστώνουν ότι το θύμα μπορεί να πληρώσει.

Επιπρόσθετα, επιμένουν ότι τα συστήματα πρέπει να διατηρούνται ενημερωμένα για να αποφευχθεί το καίριο πλήγμα από ransomware.

Διαβάστε περισσότερα για το ransomware στο tech.in.gr:

Η απειλή του ransomware δεν περιορίζεται σε PC:

To ransmoware Cerber θεωρείται ένα police ransomware, αφού οι δημιουργοί του δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις αστυνομικές αρχές για να εξωθήσουν το χρήστη να εγκαταστήσει το λογισμικό τους.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024