Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προβολείς 4Κ, αληθινό σινεμά!

Προβολείς 4Κ, αληθινό σινεμά!

Όσο αυξάνεται ο κόσμος που θέλει να αποκτήσει ένα ποιοτικό σύστημα οικιακού κινηματογράφου στο σαλόνι του τόσο οι συσκευές ήχου και εικόνας βελτιώνονται και αποκτούν νέες δυνατότητες.

Όσο αυξάνεται ο κόσμος που θέλει να αποκτήσει ένα ποιοτικό σύστημα οικιακού κινηματογράφου στο σαλόνι του τόσο οι συσκευές ήχου και εικόνας βελτιώνονται και αποκτούν νέες δυνατότητες. Από τον κανόνα δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν τα προβολικά συστήματα και η νέα μεγάλη εξέλιξη στον χώρο ονομάζεται τεχνολογία 4Κ. Οι προβολείς που διαθέτουν την τεχνολογία αυτή μπορεί ακόμα να μην προορίζονται για χρήση στο σπίτι, είναι όμως βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα περάσουν και στα χέρια των απλών καταναλωτών.
Με τον όρο προβολείς 4Κ αναφερόμαστε σε συσκευές οι οποίες υποστηρίζουν ανάλυση 4096 x 2160 pixels, πολύ πάνω δηλαδή από αυτό που σήμερα ονομάζουμε υψηλή ευκρίνεια.
Αν αναρωτιέται κανείς γιατί μπορεί κάποιος να αναζητά τόσο υψηλή ανάλυση, η απάντηση βρίσκεται στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ (Disney, Fox, ΜGΜ, Ρaramount, Sony Ρictures Εntertainment, Universal και W arner Βros), τα οποία θέτουν εκεί τον πήχυ προκειμένου να περάσουν ολοκληρωτικά στην ψηφιακή εποχή και να εγκαταλείψουν οριστικά το φιλμ των 35 mm. Ο λόγος είναι ότι μόνο σε αυτήν την ανάλυση η ψηφιακή εικόνα είναι εξίσου ποιοτική με την αναλογική που προσφέρει ένα φιλμ 33 mm.
Αν και τις πρώτες παρουσιάσεις προβολέων που υποστηρίζουν ανάλυση 4Κ έκανε η JVC, βασιζόμενη στην τεχνολογία DΙ-ΙLΑ, το μεγάλο βήμα έγινε από τη Sony, η οποία παρουσίασε επισήμως πριν από μερικούς μήνες τον πρώτο προβολέα της κατηγορίας, ο οποίος ονομάζεται SRΧ-R110.
Πρόκειται για ένα μοντέλο με χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν και όλα αυτά με βάση την τεχνολογία SΧRD (Silicon Χ Reflective Display), η οποία εξασφαλίζει απόλυτη ευκρίνεια χωρίς να φαίνονται pixels, πολύ γρήγορη ανανέωση εικόνας και μεγάλο βάθος χρωμάτων. Η φωτεινότητά του είναι πολύ υψηλή, στα 10.000 ΑΝSΙ lumen, τιμή που προσφέρει καλή ποιότητα θέασης ακόμα και σε φωτεινό περιβάλλον.
Δίπλα στον εξαιρετικό SRΧR110 (και τον μικρότερο SRΧR105), σύντομα θα προστεθούν ο SRΧ-R210 και ο SRΧ-R220 οι οποίοι υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερη φωτεινότητα, αλλά και καλύτερη διαχείριση των χρωμάτων. Υπολογίστε όμως ότι ο SRΧ-R110 κοστίζει μαζί με τις λάμπες του κοντά στα 65.000 ευρώ και ότι τα νεώτερα μοντέλα είναι ακόμα πιο ακριβά.

Σύντομα και στα σπίτια

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας 4Κ στα συστήματα προβολής είναι αδιαμφισβήτητα και δείχνουν ότι παρά το υψηλό κόστος τους, σταδιακά θα κυκλοφορήσουν και οικιακά μοντέλα. Εκτός από την καλύτερη ανάλυση, η ποιότητα και το βάθος των χρωμάτων δεν έχουν σύγκριση ακόμα και με τα καλύτερα μοντέλα υψηλής ευκρίνειας. Επιπλέον, η μεγάλες διαφορές θα είναι ορατές κυρίως σε όσους παρακολουθούν την εικόνα από σχετικά κοντά, καθώς εκεί γίνονται εύκολα αντιληπτές οι ατέλειες και κυρίως τα pixels και το τρεμόπαιγμα της εικόνας.
Για την ώρα, ψηφιακή εικόνα τέτοιας ποιότητας μπορεί να απολαύσει κανείς μόνο σε περιορισμένο αριθμό κινηματογραφικών αιθουσών (περίπου 1.500 στις ΗΠΑ και μερικές ακόμη στην Ασία- κυρίως στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη). Σταδιακά όμως, όσο αλλάζουν τα δεδομένα στις κινηματογραφικές λήψεις και όλο και περισσότεροι σκηνοθέτες κινηματογραφούν απευθείας σε ψηφιακό φορμάτ και όχι σε φιλμ τόσο θα αυξάνονται και οι αίθουσες που εγκαταλείπουν το φιλμ. Ωστόσο, σε οικιακό περιβάλλον δεν αναμένεται να επεκταθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία πριν από τις αρχές τις επόμενης δεκαετίας, τόσο λόγω κόστους όσο και κυρίως γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο περιεχόμενο, ούτε φυσικά τα κατάλληλα μέσα και hardware για την αναπαραγωγή του.

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024