Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέρες Καινοτομίας Imagine Cup 2008

Μέρες Καινοτομίας Imagine Cup 2008

800 συμμετοχές (ατομικές και ομαδικές μέχρι τώρα σε όλες τις κατηγορίες) 10 ομάδες περίπου των 4 ατόμων στην κατηγορία software design

800 συμμετοχές (ατομικές και ομαδικές μέχρι τώρα σε όλες τις κατηγορίες)

10 ομάδες περίπου των 4 ατόμων στην κατηγορία software design

Από 15 πανεπιστήμια (όπως ΕΜΠ, Καποδιστριακό, Πάτρα, ΤΕΙ Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΤΕΙ Πειραιά

Συμμετοχές και από μαθητές

Τι είναι το Imagine Cup;

Ο Μεγαλύτερος Φοιτητικός Διαγωνισμός Τεχνολογίας στον Κόσμο.

Το Imagine Cup είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Microsoft προσπαθεί να υποστηρίξει τους νέους να χρησιμοποιήσουν την φαντασία, το πάθος και την δημιουργικότητά τους για να πραγματοποιήσουν τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στον σημερινό μας κόσμο. Φέτος είναι η πέμπτη χρονιά του διαγωνισμού, ο οποίος τρέχει σε 100 χώρες παγκοσμίως.

Tο θέμα του 2008: Το Περιβάλλον

Αυτή την χρονιά, η Microsoft καλεί τους φοιτητές που προγραμματίζουν, είναι καλλιτέχνες ή ασχολούνται γενικότερα με την τεχνολογία να «φανταστούν έναν κόσμο στον οποίο η τεχνολογία βοηθάει την διατήρηση του περιβάλλοντος». Προσκαλούμε τους φοιτητές να υλοποιήσουν τις ιδέες τους λαμβάνοντας μέρος σε οποιαδήποτε από τις εννέα κατηγορίες, οι οποίες ποικίλουν από «Σχεδίαση Λογισμικού» μέχρι «Ταινίες Μικρού Μήκους». Οι εργασίες των φοιτητών θα αναφέρονται σε πραγματικά προβλήματα και λύσεις οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ζωή όλων μας. Οι παγκόσμιοι τελικοί θα πραγματοποιηθούν φέτος στο Παρίσι, από 1η-8η Ιουλίου του 2008.

Κατηγορίες του Διαγωνισμού

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια γενική περιγραφή των Κατηγοριών του Διαγωνισμού για το 2008.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Σχεδίαση Λογισμικου (Software Design)

Στην κατηγορία «Σχεδίαση Λογισμικού» οι φοιτητές πρέπει να αναπτύξουν λύσεις λογισμικού χρησιμοποιώντας το Microsoft .NET Framework. Η εφαρμογή που θα αναπτυχθεί θα πρέπει να λύνει ένα πρόβλημα στην κατεύθυνση της διατήρησης του περιβάλλοντος. Είναι η μόνη κατηγορία στην οποία υπάρχουν Ελληνικοί Τελικοί (14 Μαϊου 2008) ώστε να αναδειχθεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στους παγκόσμιους τελικούς στο Παρίσι, 1-8 Ιουλίου 2008.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Embedded Development

Οι συσκευές γίνονται μικρότερες, πιο φορητές και με μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινή μας ζωή. Η κατηγορία αυτή προσκαλεί τους φοιτητές να σκεφτούν πέρα από το desktop και να αναπτύξουν μία πλήρη λύση hardware και software χρησιμοποιώντας τα Windows CE και συμβατό hardware. Μπορούν να σχηματιστούν ομάδες 3-4 ατόμων μαζί με έναν υπέυθυνο καθηγητή (προαιρετικά) ώστε να αναπτυχθεί η πρωτότυπη συσκευή.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Ανάπτυξη Παιχνιδιού (Game Development)

Τα video games γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της ψυχαγωγίας μας και η κατηγορία αυτή παρέχει μία καλή ευκαιρία να αναπτύξεις ένα κοινωνικά υπεύθυνο παιχνίδι. Η κατηγορία αυτή εμφανίζεται για πρώτη φορά στον διαγωνισμό και κανείς χρειάζεται τεχνικές και δημιουργικές δυνατότητες, ώστε να αναπτύξει ένα παιχνίδι το οποίο δεν θα είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά θα περνάει και ένα κοινωνικό μήνυμα σχετικά με την διατήρηση του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώντας το πολύ ενδιαφέρον XNA Game Studio Express, οι διαγωνιζόμενοι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν ένα video game σχετικό με την διατήρηση του περιβάλλοντος και να έχοντας την ευκαιρία να κερδίσουν πλούσια έπαθλα. Εκτός αυτού οι νικητές θα παρουσιάσουν το παιχνίδι τους στην διοικητική ομάδα των Microsoft games με την πιθανότητα αυτό να συμπεριληφθεί στην λίστα των παιχνιδών που είναι διαθέσιμα για download από το δημοφιλές Xbox LIVE Arcade service ή το MSN Games Web site. Η πρώτη ομάδα θα κερδίσει επίσης θέσεις πρακτικής άσκησης στην ομάδα του Microsoft’s Interactive Entertainment Business.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Project Hoshimi

Ο κόσμος του Καθηγητή Χοσίμι και της πιστής του ομάδας επιστημόνων και προγραμματιστών οι οποίοι παίρνουν μέρος σε μία φανταστική μάχη ζωής και θανάτου, αναπαριστάται με κόμιξ-γραφικά. Οι προγραμματιστές αντιμετωπίζουν αληθινές προκλήσεις και διαγωνίζονται άμεσα online με άλλους προγραμματιστές από όλο τον κόσμο για την δημιουργία του πιο γρήγορου προγράμματος που θα σώσει τον καθηγητή. Το παιχνίδι αυτό απαιτεί δεξιότητες ανάπτυξης κώδικα και γνώση αλγορίθμων ώστε να συλληφθεί και αναπτυχθεί μία στρατηγική για multi-player head-to-head game. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε ένα real-time 3-D περιβάλλον.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Κατηγορία ΙΤ

Οι φοιτητές πρέπει να αναπτύξουν, να εγκαταστήσουν και να συντηρήσουν ΙΤ συστήματα τα οποία είναι αποτελεσματικά, λειτουργικά και ασφαλή. Επιπλέον, πρέπει να αποδείξουν τις δυνατότητες τους στην επιστήμη των δικτύων, βάσεων δεδομένων και servers και στις περιοχές της ανάλυσης και λήψης αποφάσεων για ΙΤ περιβάλλοντα.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Αλγόριθμοι

Μέσω μιας σειράς γρίφων, προκλήσεων κώδικα και αλγοριθμικών παζλ, οι φοιτητές ανακαλύπτουν και υλοποιούν τους σωστούς αλγόριθμους, για την επίλυση προβλημάτων όπως η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου genome και η δρομολόγηση εκατομμυρίων πακέτων μεταξύ δικτύων.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Φωτογραφία

Χρησιμοποιώντας μια μορφή «έκθεσης φωτογραφίας», οι φοιτητές καλούνται να επικοινωνήσουν μία ιστορία σχετικά με την δημιουργία ενός διατηρήσιμου περιβάλλοντος – χρησιμοποιώντας μόνο την φωτογραφία ως μέσο.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Ταινία Μικρού Μήκους (Short Film)

Η κατηγορία αυτή αναφέρεται στην επιστήμη και τέχνη του να λέει κανείς μια ιστορία. Οι φοιτητές καλούνται να μοιραστούν την δική τους οπτική γωνία σχετικά με το θέμα του Imagine Cup και να εκφραστούν μέσω των digital media. Από το concept ως το storyboard, το footage και το editing, οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα φιλμ το οποίο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού με βάση το θέμα του διαγωνισμού.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Σχεδίαση Interface

Για να δημιουργήσει κάποιος ένα καλά σχεδιασμένο user interface (είτε για desktop εφαρμογή είτε για Web) χρειάζεται κυρίως να σκεφτεί δημιουργικά και να λάβει υπόψην του θέματα λειτουργικότητας. Αυτή η κατηγορία καλεί designers από όλον τον κόσμο να δημιουργήσουν λειτουργικά και πρωτοποριακά user interfaces. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να οραματιστούν μία εφαρμογή, να την συνδέσουν με το θέμα του διαγωνισμού και να παρουσιάσουν πώς οι ικανότητες τους την φέρνουν από την θεωρία στην πράξη.

Demo

1. Worldwide Telescope

Το WorldWide Telescope σας μεταφέρει στο μαγευτικό κόσμο του σύμπαντος με τη βοήθεια τρισδιάστατης απεικόνισης φωτογραφιών από τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του κόσμου. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή εφαρμογή που συγκεντρώνει εικόνες από τα καλύτερα επίγεια και δορυφορικά αστεροσκοπεία του κόσμου δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους μας να εξερευνήσουμε το νυχτερινό ουρανό μέσα από τους υπολογιστές μας.

2. Live Mesh

Το Live Mesh (www.livemesh.com) είναι η προσπάθεια της Microsoft να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό χώρο στον οποίο μπορείτε να συγχρονίσετε αρχεία τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές συσκευές (υπολογιστές, κινητά, mac κτλ). Το Live Mesh σας παρέχει 5GB χώρο για να «ανεβάσετε» τα αρχεία σας και να τα συγχρονίσετε με διαφορετικές συσκευές.

3. Embedded Technologies

H BLUEdev δραστηριοποιείται στον τομέα των ενσωματωμένων συστημάτων, αναπτύσσοντας ερευνητικά πρωτότυπα και παρέχοντας κατασκευαστικά σχέδια για την παραγωγή του τελικού προϊόντος Είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που συνεργάζεται με τη Microsoft Corp. στο χώρο αυτό και η τεχνογνωσία της εφαρμόζεται με επιτυχία τόσο σε ερευνητικά προγράμματα, όπως η υλοποίηση συστήματος ελέγχου ασαφούς λογικής για την αποκατάσταση αναπηριών κάτω άκρου (ΑΜΥΝΑΠΚΑ), όσο και σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως είναι η έξυπνη δικτύωση οικιακών συσκευών μέσω της υποστήριξης διαδικτυακών υπηρεσιών από την πλατφόρμα του Microsoft .NET Micro Framework.

4. Robotics

Το demo αυτό παρουσιάζει ένα ρομποτάκι-κλαρκ το οποίο μεταφέρει κιβώτια σε μία αποθήκη-μακέτα. Το ρομποτάκι μπορεί να κατευθύνεται μέσω ενός χειριστηρίου ΧΒΟΧ, ή και από το κινητό τηλέφωνο, ενώ είναι εξοπλισμένο με μία κάμερα, έτσι ώστε ο χειριστής να έχει εικόνα από την διαδρομή του ρομπότ, ακόμα και εάν βρίσκεται σε άλλο σημείο.

5. Classmate/Tablet PC

Παρουσίαση της εφαρμογής με θέμα τη φυσική στο Tablet PC και το Classmate PC.

To demo της εφαρμογής αυτής στο Tablet PC παρουσιάζει έναν τρόπο μέσω του οποίου μπορεί να μάθει κάποιος φυσική με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Έτσι, ο κάθε ένας μας μπορεί απλά να ζωγραφίσει με ένα στυλό πάνω στο Tablet PC αντικείμενα, τα οποία πρέπει στη συνέχεια να κινεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, ώστε να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι του παιχνιδιού.

6. Mobile Ticket – To ηλεκτρονικό εισιτήριο

To συγκεκριμένο demo παρουσιάζει έναν πρωτοποριακό τρόπο για να κάνουμε check-in στην πτήση μας. Συγκεκριμένα, αγοράζοντας το εισιτήριο μας από το διαδίκτυο, αμέσως λαμβάνουμε μήνυμα ή e-mail στο κινητό μας, το οποίο περιέχει ένα «ηλεκτρονικό barcode». Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, μπορούμε να ανοίξουμε και να δούμε αυτό το «ηλεκτρονικό barcode» στην οθόνη του κινητού μας και στη συνέχεια περνώντας το από ένα ειδικό scanner, να ολοκληρώσουμε το check-in μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

7. Έξυπνο Σπίτι

Η Xparity, βασισμένη σε τεχνολογίες Microsoft, δημιούργησε, μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εισάγουν στον κόσμο του Digital Living. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία σχεδίασε και προσφέρει: το Digital Entertainment που αποτελεί το κέντρο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στο σπίτι, το Home Automation, το “έξυπνο σπίτι” που προσφέρει έλεγχο φωτισμού, θερμοκρασίας, ρολών / τεντών και εξωτερικών χώρων μέσα από το σπίτι, αλλά και μέσω κινητού ή internet, και το Security που αποτελείται από συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης ενσωματωμένα στο οικιακό δίκτυο, με δυνατότητα εξ’ αποστάσεως ελέγχου και ενημέρωσης (τηλέφωνο, internet) αλλά και πλήρους ενσωμάτωσης με το Xparity Digital Entertainment και το Xparity Home Automation.

8. Rento

Εάν ψάχνετε σπίτι για ενοικίαση, μπορείτε μέσω του Rento (www.rento.gr), να θέσετε ερωτήματα, όπως για παράδειγμα «διαμέρισμα 50-70τμ για φοιτητές στο Παγκράτι» και η εφαρμογή θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε την ακριβή τοποθεσία των διαθέσιμων σπιτιών πάνω στον χάρτη του Virtual Earth, καθώς και επιπλέον πληροφορίες όπως φωτογραφίες των δωματίων. Χρησιμοποιώντας την εξελιγμένη τεχνολογία “Bird’s Eye” του Microsoft Virtual Earth, μπορείτε επίσης να δείτε σε δορυφορική φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα διαθέσιμα σπίτια.

http://www.microsoft.com/about/inventors.mspx
http://imaginecup.com/Downloads/imagine_cup.pdf

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024