Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκάτζετ που θέλουν... κούνημα

Γκάτζετ που θέλουν… κούνημα

Αν η ιδέα ότι με την κίνηση των χεριών σας μπορούσατε να χειριστείτε έναν υπολογιστή ή να παίξετε κάποιο βιντεογκέιμ, πριν από λίγο καιρό φαινόταν μακρινή προοπτική, σήμερα είναι μια πραγματικότητα, μ

Αν η ιδέα ότι με την κίνηση των χεριών σας μπορούσατε να χειριστείτε έναν υπολογιστή ή να παίξετε κάποιο βιντεογκέιμ, πριν από λίγο καιρό φαινόταν μακρινή προοπτική, σήμερα είναι μια πραγματικότητα, με πολλές συσκευές να προσφέρουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης και χρήσης τους χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη πληκτρολογίου, joystick, οθόνης αφής ή άλλης συμβατικής συσκευής χειρισμού και εισαγωγής δεδομένων.
Η αρχή όπως είναι φυσικό έγινε από τον χώρο των παιχνιδιών, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες τεχνολογίες. Τόσο το Νintendo Wii όσο και το Sony Ρlaystation 3 μπορούν να συνδυαστούν με αξεσουάρ και χειριστήρια τα οποία διαθέτουν αισθητήρες κίνησης και δημιουργούν μια νέα εμπειρία διασκέδασης. Ειδικά το Wii έχει δώσει μεγάλη έμφαση στα παιχνίδια με αισθητήρες κίνησης και σχετικές διαφημίσεις έχουν παίξει ακόμα και στην τηλεόραση.
Εκτός όμως από τον χώρο των βιντεογκέιμ, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους η σχετική τεχνολογία ενσωματώνεται με τρόπο δημιουργικό και καινοτόμο: Κινητή τηλεφωνία, πληροφορική και μουσική αποτελούν μόνο την αρχή.

Πώς λειτουργούν

Στην καρδιά των συστημάτων ανίχνευσης κίνησης βρίσκονται μικροσκοπικοί αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν την επιτάχυνση του χεριού (ή συνολικά του σώματος), τη δύναμη που ασκείται, την κατεύθυνση της κίνησης και την απόσταση που διανύεται. Η πληροφορία αυτή μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μεταβιβάζεται στον επεξεργαστή. Παράλληλα, ένας αισθητήρας laser ή υπερύθρων εντοπίζει τη θέση της συσκευής στον χώρο. Στο σύστημα συνήθως εντάσσεται και κάποιο μικροσκοπικό γυροσκόπιο το οποίο επιτρέπει τη σταθεροποίηση και την ισορρόπηση των αισθητήρων όταν η κίνηση σταματήσει.
Η τεχνολογία αυτή αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε στρατιωτικές εφαρμογές, πέρασε όμως και στην εμπορική αξιοποίηση μόλις το κόστος της και ο όγκος των συστημάτων έπεσαν δραστικά.

Στα κινητά

Μεγάλη ώθηση στην τεχνολογία ανίχνευσης της κίνησης και στην αξιοποίησή της εμπορικά έχει δώσει η ενσωμάτωσή της σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Στην περίπτωση των κινητών δεν μιλάμε για ακριβή καταγραφή της κίνησης, αλλά για ενεργοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών με απλές κινήσεις του χεριού, όπως πάνω- κάτω και δεξιά- αριστερά. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί ο κάτοχος ενός κινητού να σερφάρει πιο άνετα και γρήγορα στο Ιnternet, να απαντά το κινητό του χωρίς να χρειάζεται να πατήσει κάποιο κουμπί ή να χειρίζεται τις μουσικές λειτουργίες. Αλλά η πιο συνηθισμένη λειτουργία που ήδη χρησιμοποιείται από πάρα πολλές συσκευές είναι η αναγνώριση του τρόπου που κρατά κάποιος το τηλέφωνο και η περιστροφή της προβολής της εικόνας στην οθόνη.
Ήδη η τεχνολογία αυτή έχει ενσωματωθεί από την Αpple στο iΡhone, αλλά και ως έναν βαθμό από τις Νokia, Samsung και LG. Για παράδειγμα, το Samsung SCΗ-S310 επιτρέπει στον χρήστη την κλήση αριθμών και το Sharp V603SΗ το σκρολάρισμα πάνω κάτω σε κάποιο μενού χωρίς πάτημα κουμπιών.

Σε ποντίκια και ΜΡ3 players

Το ευχάριστο είναι ότι ήδη και άλλες κατηγορίες συσκευών αρχίζουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες. Για παράδειγμα, στην αγορά κυκλοφορούν κάποια ποντίκια τα οποία έχουν αντικαταστήσει τα παλιά trackballs, αλλά και τους οπτικούς αισθητήρες με γυροσκοπικούς μηχανισμούς. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το ΒomuW24Α/ΒL, ένα ασύρματο γυροσκοπικό ποντίκι της Βuffalo το οποίο διευκολύνει πάρα πολύ όσους κάνουν συχνά παρουσιάσεις.

Στο χώρο των ΜΡ3 players, το Sansa Shaker της Sandisk έχει ουσιαστικά καταργήσει τα όποια κουμπιά ελέγχου και ο κάτοχός του μπορεί να αλλάζει τραγούδια ή να δυναμώνει τη φωνή απλά κουνώντας τo με κατάλληλο τρόπο. Η τιμή της συσκευής αυτής με χωρητικότητα 1 GΒ δεν ξεπερνά στην ελληνική αγορά τα 35 ευρώ. Από την άλλη, την περιστροφή της εικόνας στην LCD οθόνη φορητών συσκευών έχει ήδη ενσωματώσει η Sony σε όλα τα νέα μοντέλα κόμπακτ φωτογραφικών μηχανών, διευκολύνοντας πολύ την προβολή εικόνων. Στις τελευταίες της προτάσεις υπάρχει και το Rolly, ένα ΜΡ3 player το οποίο χειρίζεται κανείς περιστρέφοντάς το.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024