Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
IBM Fellow: «Ο νόμος του Moore πέθανε»

IBM Fellow: «Ο νόμος του Moore πέθανε»

Ο περίφημος νόμος του Moore, σύμφωνα με τον οποίο τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια η ισχύς των επεξεργαστών διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, θα πάψει σύντομα να ισχύει, υποστηρίζει έγκριτος επιστήμο

Ο περίφημος νόμος του Moore, σύμφωνα με τον οποίο τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια η ισχύς των επεξεργαστών διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, θα πάψει σύντομα να ισχύει, υποστηρίζει έγκριτος επιστήμονας της ΙΒΜ.

Σε ημερίδα σχετική με το σχεδιασμό των τσιπ, ο Καρλ Αντερσον υποστήριξε ότι δεν θα συνεχιστεί η εκθετική αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος, με την παράλληλη μείωση του μεγέθους αλλά και του κόστους των τσιπ.

Η ραγδαία πρόοδος στα τρένα σταμάτησε το 1800, στα αυτοκίνητα τη δεκαετία του 1940 και στα αεροπλάνα όταν οι πιλότοι έφτασαν το φράγμα του ήχου. Το ίδιο θα συμβεί και στους υπολογιστές, είπε, και μάλιστα σύντομα.

Εκθετική αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος μπορεί να παρατηρηθεί για έναν ή δύο ακόμα γύρους, μόνο όμως στα τσιπ με περισσότερους από έναν πυρήνες, προέβλεψε. Εξάλλου, είναι ελάχιστες οι εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν το υπερβολικό κόστος της επένδυσης στην έρευνα αλλά και στο χτίσιμο των απαιτούμενων εργοστασίων για να το επιτύχουν, επιχειρηματολόγησε.

Τρεις μόνο τεχνολογίες επόμενης γενιάς θα παρουσιάσουν εκθετική πρόοδο: «η οπτική διασύνδεση» από rack σε rack στους διακομιστές, τα τρισδιάστατα τσιπ και οι επιταχυντές».

Τρισδιάστατα τσιπ αρχικά θα εμφανιστούν στην αγορά τσιπ μνήμης DRAM. Τσιπ-επιταχυντές κατασκευάζουν ήδη οι ΙΒΜ, Nvidia και ΑΤΙ της AMD για να βελτιστοποιήσουν επιστημονικές εφαρμογές και animation. Αργότερα φέτος, η Intel αναμένεται να διαθέσει στην αγορά το τσιπ Larrabee, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιταχυντής.

O νόμος του Moore προβλέπει ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, γεγονός που μεταφράζεται σε διπλασιασμό της επεξεργαστικής τους ισχύος. Η Intel έχει κατασκευάσει τσιπ Itanium με την κωδική ονομασία Tukwila με 2 δισεκατομμύρια τρανζίστορ.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η Intel, το 1978 η πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι κόστιζε 900 δολάρια και διαρκούσε 7 ώρες. Εάν η πρόοδος ακολουθούσε το νόμο του Moore που ισχύει έκτοτε στη βιομηχανία των τσιπ, η πτήση αυτή σήμερα θα κόστιζε ένα λεπτό και θα διαρκούσε ένα δευτερόλεπτο…

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024