Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένοχοι οι ιδιοκτήτες του  Pirate Bay - Απειλή Μπλακάουτ στην Ευρώπη

Ένοχοι οι ιδιοκτήτες του Pirate Bay – Απειλή Μπλακάουτ στην Ευρώπη

Ένας χρόνος φυλάκιση και πρόστιμο 2,67 εκατομμύρια ευρώ επιβλήθηκαν στους τέσσερις ιδιοκτήτες του σουηδικού Pirate Bay προκαλώντας έντονη αντίδραση από τους απανταχού λάτρεις του διαμοιρασμο

Ένας χρόνος φυλάκιση και πρόστιμο 2,67 εκατομμύρια ευρώ επιβλήθηκαν στους τέσσερις ιδιοκτήτες του σουηδικού Pirate Bay προκαλώντας έντονη αντίδραση από τους απανταχού λάτρεις του διαμοιρασμού αρχείων μέσω torrent.

To αρμόδιο δικαστήριο στη Σουηδία έκρινε ένοχους τους ιδιοκτήτες του Pirate Bay Peter Sunde, Carl Lundstrom, Frederik Neij και Gottfrid Svartholm Warg για συνέργεια στη διάθεση/διακίνηση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

H απόφαση θεωρείται σταθμός, δεδομένου ότι το Pirate Bay δεν διαθέτει το ίδιο αρχεία με προστατευμένο περιεχόμενο, αλλά παραπέμπει σε τμήματα αυτών που κατέχουν (ανώνυμοι) χρήστες του Διαδικτύου -τα λεγόμενα torrent. Επιπλέον, την ίδια στιγμή οι Σουηδοί χρήστες του Διαδικτύου αντιμετωπίζουν μια σχετική πρόκληση: καλούνται να αντιδράσουν ή να σιωπήσουν μπροστά στην πιθανή παραβίαση του προσωπικού τους απορρήτου, αφότου τέθηκε σε ισχύ νόμος που υλοποιεί αμφιλεγόμενη ευρωπαϊκή οδηγία για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω της παρακολούθηση της κίνησης και καταγραφή των ύποπτων IP (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Οι αντιδράσεις

Τα δύο αυτά γεγονότα συνέβαλαν ώστε οι αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση να είναι έντονες: τα αιτήματα σύνδεσης στους δικτυακούς τόπους της Διεθνούς Ένωσης Ηχογραφημάτων (IFPI.org) ήταν τόσα που οδήγησαν τους δικτυακούς της τόπους σε κατάρρευση, επιφέροντας τα λεγόμενα χτυπήματα τύπου DDoS (Denial of Service attacks). Ακόμα, δεν έλειψαν οι διαδηλώσεις, με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή, σε αρκετές σουηδικές πόλεις αλλά και σε άλλες χώρες.

Τέλος, αυξήθηκαν ραγδαία οι εγγραφές στο κόμμα Pirate Party -3.000 νέα μέλη σε 7 μόλις ώρες- που φιλοδοξεί να κερδίσει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κύριο αίτημα την αλλαγή της νομοθεσίας περί προστασίας του copyright.

Πάντως οι Peter Sunde, Carl Lundstrom, Frederik Neij και Gottfrid Svartholm Warg υπέβαλαν ήδη έφεση για να ανατρέψουν την καταδικαστική απόφαση και δήλωσαν ότι το Pirate Bay θα συνεχίσει να λειτουργεί. Έτσι, η υπόθεση φτάνει στο Ανώτατο Σουηδικό δικαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκδωθεί η ετυμηγορία του.

Διαβάστε περισσότερα Τεχνολογικά Νέα

Μπλακάουτ στην Ευρώπη

Πάντως, το piratebay.org παραμένει online και καλεί τους χρήστες να συνδράμουν τους ιδιοκτήτες τους -σήμερα 21 Απριλίου υπάρχει μάλιστα αναρτημένο ένα κάλεσμα για την σωτηρία της τροπολογίας 138 στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία θεωρείται ότι διασφαλίζει θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών στο Διαδίκτυο, όπως αυτό της ελεύθερης πρόσβασης σε οποιοδήποτε δικτυακό τόπο και σε οποιεσδήποτε υπηρεσίες ανεξαρτήτως παρόχου πρόσβασης.

Όπως υποστηρίζεται, η πρόσβαση το Διαδίκτυο στην Ευρώπη επιχειρείται να μετατραπεί σε μπουκέτα υπηρεσιών από τους ISP, όπως συμβαίνει με τις εταιρείες της καλωδιακής τηλεόρασης. Δηλαδή, οι πάροχοι να έχουν το δικαίωμα να διανέμουν πακέτα υπηρεσιών που θα αποκλείουν ή θα επιτρέπουν επιλεκτικά ποιες υπηρεσίες και site θα επιτρέπεται να επισκέπτονται οι πελάτες τους -ανάλογα με τα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Αυτή η πρακτική θεωρείται λύση και για να περιοριστεί η ανταλλαγή αρχείων μουσικής και ταινιών μέσω των δικτύων P2P.
Η κατάργηση της τροπολογίας 138 θεωρείται μια σοβαρή απειλή για την ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ και τον τρόπο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται, για αυτό οι Ευρωπαίοι χρήστες έχουν κατακλύσει το Blackout Europe.

Ένα ακόμα θέμα παρακολούθησης των Ευρωπαίων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην επικαιρότητα, με αφορμή το σύστημα Phorm που εξετάζουν να υιοθετήσουν τέσσερις ISP στη Μεγάλη Βρετανία, παρά την προειδοποίηση της Ε.Ε. να «μην παρακολουθείτε τους πολίτες σας».

Διαβάστε περισσότερα Τεχνολογικά Νέα

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024