Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όχι στην εξαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων στις φτωχές χώρες, λέει η Dell

Όχι στην εξαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων στις φτωχές χώρες, λέει η Dell

Η Dell είναι η πρώτη εταιρεία κατασκευής υπολογιστών που απαγόρευσε την εξαγωγή χαλασμένων υπολογιστών, μόνιτορ και εξαρτημάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες, απουσία μάλιστα εθνικής πολιτικής για τα επικίν

Η Dell είναι η πρώτη εταιρεία κατασκευής υπολογιστών που απαγόρευσε την εξαγωγή χαλασμένων υπολογιστών, μόνιτορ και εξαρτημάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες, απουσία μάλιστα εθνικής πολιτικής για τα επικίνδυνα ηλεκτρονικά απόβλητα στις ΗΠΑ.

Όντας ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών στον κόσμο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικροτούν την αλλαγή της πολιτικής της Dell, ελπίζοντας ότι έτσι θα ασκηθεί πίεση στους ανταγωνιστές της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει την διεθνή Συνθήκη της Βασιλείας, η οποία αφορά στον έλεγχο της διασυνοριακής διακίνησης επικίνδυνων ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace και το Δίκτυο Δράσης Basel διαπιστώνουν ότι ηλεκτρονικά απόβλητα προορισμένα για ανακύκλωση καταλήγουν από τις πλούσιες στις φτωχές χώρες, όπου αποσυναρμολογούνται ή καίγονται εκθέτοντας τους ανθρώπους αυτούς σε τοξικά χημικά, όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και άλλα.

Αν και δεν έχει υπολογιστεί πόσοι απαρχαιωμένοι υπολογιστές, εκτυπωτές, κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά καταλήγουν εκεί, η Greenpeace και άλλοι εκτιμούν ότι ξεπερνά το 50% ίσως και το 80% των ηλεκτρονικών που συλλέγονται στις ΗΠΑ για ανακύκλωση.

Στη νέα πολιτική της Dell ως ηλεκτρονικά απόβλητα λογίζονται τα μη-λειτουργικά μέρη συσκευών και υπαγορεύει ότι κανένα δεν θα πρέπει να εξάγεται από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εντούτοις, η διεθνής συνθήκη ορίζει ως ηλεκτρονικά απόβλητα εκείνα που περιέχουν τοξικές ουσίες. Υπολογίζεται ότι η Dell έχει συγκεντρώσει 132 τόνους τέτοια τα τελευταία πέντε χρόνια. Στη νέα της πολιτική καθορίζεται σαφώς ότι θα αποκλείονται οι εταιρείες συλλογής οι οποίες δεν θα ακολουθούν τους κανόνες της -έχει δε τη δυνατότητα να ελέγχει την πορεία των ηλεκτρονικών της αποβλήτων από το σημείο εκκίνησης μέχρι τον τελικό προορισμό τους.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει κάποιες εξαιρέσεις, όπως για πλαστικά που δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά τα οποία μπορούν να εξαχθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ανταγωνιστές της Dell, όπως η Apple και η Hewlett Packard διευκρινίζουν επίσης την πολιτική τους: η Apple απαντά ότι όλα τα ηλεκτρονικά που επιστρέφονται από τους καταναλωτές υπόκεινται σε επεξεργασία στην χώρα ή στην ευρύτερη περιοχή από την οποία συλλέγονται και δηλώνει ότι υπακούει στους κανονισμούς της Συνθήκης της Βασιλείας, αν και δεν είναι υποχρεωμένη. Δεν απαντά ωστόσο για την τύχη των συστημάτων που επιστρέφονται μαζικά από επιχειρήσεις και θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να πουληθούν ξανά. Η HP επίσης δηλώνει ότι απαγορεύει την εξαγωγή απαρχαιωμένων συστημάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες, με κάποιες εξαιρέσεις.

Πάντως, η Greenpeace κατατάσσει τις Nokia και Samsung στις πλέον πράσινες εταιρείες ηλεκτρονικές, ενώ οι προαναφερόμενες Dell, Apple και HP βρίσκονται ακόμα στο κόκκινο…

Στην Ελλάδα, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.). Εν συντομία, τα ηλεκτρονικά μας απόβλητα είμαστε υποχρεωμένοι να τα πηγαίνουμε στον δήμο που συνεργάζεται με την Ανακύκλωση Συσκευών, ενώ μπορούμε όταν αγοράζουμε ένα νέο ηλεκτρονικό να επιστρέφουμε στο κατάστημα ένα προς ανακύκλωση (1 προς 1). Ωστόσο, στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται μελανοδοχεία εκτυπωτών, τα οποία επίσης δεν πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Πείτε μας: Έχετε δώσει για ανακύκλωση τα ηλεκτρονικά σας απόβλητα;

Δείτε την αποκαλυπτική έρευνα της Greenpeace για την παράνομη εξαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων από τη Μ.Βρετανία: «Ακολουθώντας τα χνάρια των ηλεκτρονικών αποβλήτων»

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024