Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Π.Τζωρτάκης/Forthnet: Μόνο το 30% του πληθυσμού μπορεί να δει IPTV

Π.Τζωρτάκης/Forthnet: Μόνο το 30% του πληθυσμού μπορεί να δει IPTV

Την καθοριστική σημασία της συμβολής του κράτους για να φτάσει η οπτική ίνα στα σπίτια μας, την αναγκαιότητα να συγκλίνουν οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές Αρχές αλλά και να θεσμοθετηθεί ο ρόλος ενός κεντρι

Την καθοριστική σημασία της συμβολής του κράτους για να φτάσει η οπτική ίνα στα σπίτια μας, την αναγκαιότητα να συγκλίνουν οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές Αρχές αλλά και να θεσμοθετηθεί ο ρόλος ενός κεντρικού συντονιστή για θέματα τεχνολογίας σε πολιτικό επίπεδο κατά «το πρότυπο Ομπάμα», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Forthnet και Nova, Παντελής Τζωρτζάκης κατά την ομιλία του στο 4ο διεθνές συνέδριο για την ευρυζωνικότητα.

Με το βλέμμα στο «μετά»

Ο βαθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ο ρυθμός αύξησής της είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτός θα πρέπει να διατηρηθεί για να φτάσουμε το μέσο όρο της ΕΕ, και το ερώτημα είναι πώς θα το διασφαλίσουμε, είπε ο κος Τζωρτζάκης.

Εξάλλου, τα οφέλη από μια τέτοια θετική εξέλιξη είναι πολλαπλά: Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ευρώπη περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και 849 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ανάπτυξη συναρτάται με τις ευρυζωνικές υπηρεσίες μέχρι το 2015, οπότε η ευρυζωνική διείσδυση στα νοικοκυριά αναμένεται να φτάσει στο 81%. Η σημασία των τηλεπικοινωνιών στην οικονομία και την ανάπτυξη είναι φανερή από το γεγονός ότι οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ ενώ ο κύκλος εργασιών στις τηλεπικοινωνίες αντιπροσωπεύει περισσότερο από 3,6% του ΑΕΠ.

Συναρμόδιοι Συννεοηθείτε

Ο κος Τζωρτζάκης υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός αναφερόμενος στην πολιτική βούληση που επιδεικνύεται για την ανάπτυξη του περίφημου δικτύου οπτικών ινών -χαρακτήρισε ευχολόγια πολλές από τις δηλώσεις τους, εξήρε το ρόλο της ΕΕΤΤ και του τέως υπουργού κ.Νεράτζη για τη δημιουργία του τηλεπικοινωνιακού νόμου αλλά τόνισε ότι η τύχη του είναι στα χέρια συναρμόδιων υπουργών για την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Πόσο απέχετε από το κέντρο;

Ο κ.Τζωρτζάκης αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά σε ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ευρυζωνικών υπηρεσιών: την αναντιστοιχία της ονομαστικής ταχύτητας που προσφέρουν οι πάροχοι με αυτήν που τελικά απολαμβάνουν οι χρήστες. Ο κυριότερος λόγος που αυτό συμβαίνει είπε, είναι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τον τοπικό βρόχο, τον χαλκό από το σπίτι μέχρι το τηλεπικοινωνιακό κέντρο. Οι περισσότεροι, αν όλοι οι πάροχοι σήμερα μπορεί να προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης έως 24Mbps, ωστόσο το μήκος του χαλκού είναι τόσο μεγάλο που η ταχύτητα περιορίζεται σημαντικά. Όταν μάλιστα η απόσταση αυτή ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα, δεν είναι δυνατή η απρόσκοπτη μετάδοση υπηρεσιών όπως η περίφημη διαδικτυακή τηλεόραση(IPTV), και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε την Forthnet να επενδύσει στην δορυφορική μετάδοση μέσω της Nova. Σήμερα, μόλις το 30% των ελληνικών σπιτιών απέχουν λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από το αντίστοιχο τηλεπικοινωνιακό κέντρο.

Τηλέφωνο, Ρεύμα, Νερό και… Ίντερνετ

Ο διευθύνων σύμβουλος των Forthnet/Nova αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και ιδιαίτερα στο κόστος της επένδυσης αυτής. Παρουσίασε στοιχεία για άλλες χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοια έργα, όπου για παράδειγμα η Γαλλία χρειάστηκε να επενδύσει 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσει η οπτική ίνα στο 7% μόλις του πληθυσμού της. Ως εκ τούτου, είπε η συμβολή του κράτους είναι καθοριστική για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και κατέληξε λέγοντας πως, όπως το κράτος έχει υποχρέωση να φέρει το νερό και το ρεύμα ή να φτιάξει δρόμους για όλους τους πολίτες του, έτσι πρέπει να έχει την υποχρέωση να φέρει και την ευρυζωνική πρόσβαση.

Το 4ο συνέδριο για την ευρυζωνικότητα μεταδίδεται ζωντανά.

To περιεχόμενο της ομιλίας του κ.Τζωρτάκη δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του συνεδρίου (αρχείο PDF)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024