Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θα αργήσει η Οπτική Ίνα στο Σπίτι, φοβάται ο πρόεδρος της On

Θα αργήσει η Οπτική Ίνα στο Σπίτι, φοβάται ο πρόεδρος της On

Μάλλον ρεαλιστικά απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Executive Vice Chairman της On Telecoms κος Περικλής Κατσιούλας κατά την ομιλία του τη δεύτερη ημέρα του 4ο διεθνούς συνεδρίου για την ευρυζωνικότητα, που

Μάλλον ρεαλιστικά απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Executive Vice Chairman της On Telecoms κος Περικλής Κατσιούλας κατά την ομιλία του τη δεύτερη ημέρα του 4ο διεθνούς συνεδρίου για την ευρυζωνικότητα, που διεξάγεται αυτή την ώρα.

Αργεί η οπτική ίνα, θα αρκεστούμε στο χαλκό

Ο κ.Κατσιούλας αμφισβήτησε κατά πόσο θα γίνει πραγματικότητα το έργο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το FTTH, και χαρακτήρισε ορατό τον κίνδυνο να ξοδευτούν χρήματα σε ένα έργο που θα μείνει στη μέση. Το πρώτο του επιχείρημα ήταν ότι ο προϋπολογισμός του έργου -2,1 δισεκατομμύρια ευρώ- δεν είναι αρκετός για να φτάσει η οπτική ίνα σε 2.000.000 ελληνικά νοικοκυριά μέχρι το 2017, όπως έχει εξαγγελθεί. Η άποψη του κου Κατσιούλα μάλιστα συμφωνεί με αυτήν που εξέφρασε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ένας ακόμα επιχειρηματίας, ο πρόεδρος των Forthnet/Nova κος Παντελής Τζωτρτζάκης.

Διαβάστε σχετικά: Μόνο το 30% του πληθυσμού μπορεί να δει IPTV

Ο κος Κατσιούλας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βασίζεται στον χαλκό και σε τεχνολογίες συμπίεσης για αρκετά ακόμα χρόνια για να προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες, δεδομένου μάλιστα του δισταγμού που αναμένεται να επιδείξουν οι τράπεζες όταν ζητηθεί να στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα.

Άδεια τα κανάλια

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της On ήταν η απουσία περιεχομένου που θα αξιοποιήσει τα ευρυζωνικά δίκτυα. Η On Telecoms είχε αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες Video On Demand από το 2007 και τότε δεν υπήρχε περιεχόμενο. Τότε η εταιρεία αναγκάστηκε να επενδύσει στην παραγωγή του σε φορμά MPEG-2 και MPEG-4, κάτι το οποίο δεν είχε εξ αρχής προϋπολογίσει. Έκτοτε, πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει αφενός με τη διαθεσιμότητα, αφετέρου με τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, είπε ο κος Κατσιούλας.

Η On Telecoms έχει επενδύσει στη συνεργασία της με τη Fox προκειμένου η τελευταία να δημιουργήσει ένα ελληνικό κανάλι με ελληνικό περιεχόμενο. Το κανάλι αυτό δεν θα εκπέμπει μόνο μέσω του δικτύου της On αλλά θα διανέμεται και σε δίκτυα IPTV άλλων παρόχων ή στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είπε ο κος Κατσιούλας.

Τι Ίντερνετ θέλουμε;

Τέλος, ο πρόεδρος της On ζήτησε από την ΕΕΤΤ να διεξάγει δημόσια διαβούλευση σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλερόασης και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για το μέλλον του Ίντερνετ. Κι αυτό καθώς «η κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας και των παραδοσιακών τρόπων διανομής (δίσκοι, CD) έκανε επιφυλακτικούς έως εχθρικούς τους παραγωγούς και παρόχους περιεχομένου στην σύγκλιση και γενικότερα στην ευρυζωνικότητα».

Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει να πάρει θέση και να αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει ένα «κλειστό Ίντερνετ» (χωρίς P2P, torrent κ.λπ.), ένα «ουδέτερο Ίντερνετ» που θα διέπεται από την περίφημη αρχή Net Neutrality, ή τέλος ένα Ίντερνετ με συστήματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων όπως αυτά που υιοθέτησαν η Apple, η Sony και άλλοι.

Σύμφωνα με την αρχή της ουδετερότητας του Διαδικτύου, δεν θα πρέπει να επιτραπεί στους παρόχους ευρυζωνικής πρόσβασης να εκμεταλλευτούν την ισχυρή τους θέση για να καθορίζουν ποιες υπηρεσίες ή εφαρμογές θα ευνοούνται -αποδίδοντας για παράδειγμα μεγαλύτερο εύρος ζώνης σε κάποιες εις βάρος κάποιων άλλων.

To 4o συνέδριο της ΕΕΤΤ για την ευρυζωνικότητα μεταδίδεται ζωντανά

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024