Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
MS Bing: Μηχανή λήψης αποφάσεων ή ένα ακόμα search engine;

MS Bing: Μηχανή λήψης αποφάσεων ή ένα ακόμα search engine;

«Ο κόσμος δεν χρειάζεται ακόμα μία μηχανή αναζήτησης αλλά μια μηχανή λήψης αποφάσεων». Με αυτό το σύνθημα, κάνει στις 3 Ιουνίου το ντεμπούτο του στο Διαδίκτυο το Bing της Microsoft.

«Ο κόσμος δεν χρειάζεται ακόμα μία μηχανή αναζήτησης αλλά μια μηχανή λήψης αποφάσεων». Με αυτό το σύνθημα, κάνει στις 3 Ιουνίου το ντεμπούτο του στο Διαδίκτυο το Bing της Microsoft.

Η μηχανή αναζήτησης της Microsoft θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες, ενώ ως τότε στο bing.comdecisionengine.com) «παίζει» η σχετική παρουσίαση. Σε αυτή, το Bing μοιάζει να είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ό,τι κάνει, φαίνεται να το κάνει ως ειδήμονας. Ανάλογα με το τι ψάχνει κανείς στις κατηγορίες υγεία, ταξίδια, αγορές, ειδήσεις και αθλητικά, η σελίδα των αποτελεσμάτων προσαρμόζεται ανάλογα για να ομαδοποιήσει τα στοιχεία με βάση περαιτέρω κριτήρια. Επίσης, πάντα εμφανίζονται οι σχετικές αναζητήσεις (related searches), καθώς και εικόνες, βίντεο και τοπικά αποτελέσματα στην ίδια σελίδα.

Όταν για παράδειγμα, ψάχνει κανείς για προϊόντα με σκοπό την αγορά (shopping) το Bing επιστρέφει συγκριτικά αποτελέσματα τιμών από διαδικτυακά καταστήματα, όπως θα έκανε μια εξειδικευμένη μηχανή, όπως το Pathfinder Shopping ή το Skroutz.gr. Επιστρέφει επίσης σχετικές παρουσιάσεις(review) και βαθμολογήσεις, όπως θα έκανε ένα εξειδικευμένο σάιτ, αντλώντας όμως περιεχόμενο από «όλα» τα εξειδικευμένα σάιτ. Επιπλέον, η Microsoft έχει συνάψει συμφωνίες με διαδικτυακά καταστήματα και έτσι όσοι συμβουλεύονται το Bing πριν αγοράσουν από αυτά θα επιβραβεύονται για την επιλογή τους με εκπτώσεις στις αγορές τους.

Κάτι άλλο που φαίνεται ότι θα κάνει καλά το Bing είναι η αναζήτηση πληροφοριών για το σχεδιασμό ταξιδίων. Όχι μόνο θα βρίσκει στοιχεία για τις αεροπορικές εταιρείες, τα προγραμματισμένα δρομολόγια, τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων και δωματίων, αλλά θα κάνει και μια πρόβλεψη για το πότε θα ήταν σκόπιμο να κλείσει κανείς εισιτήρια καθώς οι τιμές τους εμφανίζουν καθοδική τάση. Στην ίδια σελίδα, ο χρήστης θα βλέπει ειδήσεις σχετικές με τον προορισμό του, εικόνες και βίντεο.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η προσπάθεια που κάνουν οι προγραμματιστές της Microsoft στον τομέα της αναζήτησης πληροφοριών για την υγεία. Εκεί, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αξιοπιστία των πηγών και με το Bing η Microsoft ισχυρίζεται ότι το επιλύει αντλώντας στοιχεία από εκατοντάδες πιστοποιημένα αξιόπιστες πηγές. Και σε αυτόν τον τομέα, το Bing φαίνεται να απαντά σαν γιατρός. Όταν ψάχνει κανείς για μια ασθένεια, το Bing ομαδοποιεί τα αποτελέσματα στις κατηγορίες «συμπτώματα», «θεραπευτική αγωγή», «δίαιτα» κ.ά.

Σύμφωνα με τη Microsoft, οι σημερινές μηχανές αναζήτησης απαντούν σωστά σε απλές ερωτήσεις. Με το Bing όμως ανεβάζει τον πήχυ και ρίχνει το γάντι στο Google να απαντήσει το ίδιο καλά σε ερωτήσεις που δεν έχουν μια απάντηση, αλλά απαιτούν πολλές απαντήσεις και συγκρίσεις. To Bing μπορεί να μην αλλάζει το παιχνίδια, έτσι όμως το Google θα γίνει καλύτερο, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Microsoft, Στήβεν Μπάλμερ στο συνέδριο D:All Things Digital της Wall Street Journal όπου έγινε η ανακοίνωση του Bing.

H Microsoft λέγεται ότι θα επενδύσει 80 έως 100 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει διαφημιστικά το Bing.

Οι εξελίξεις στον τομέα είναι ραγδαίες το τελευταίο διάστημα, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο «Μέλλον των Μηχανών».

Τέλος, πριν παρουσιαστεί το Bing, έκανε την εμφάνισή του ένα search engine που αξιοποιεί την στρατιά των χρηστών του twitter για να απαντήσει, ονόματι Topsy.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024