Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Google Wave: Είναι, πάλι, το Google ένα βήμα μπροστά;

Google Wave: Είναι, πάλι, το Google ένα βήμα μπροστά;

Στις 28 Μάη όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη «μηχανή λήψης αποφάσεων» της Microsoft που αναμένεται να ταράξει τα νερά στις 3 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα όμως, το Google παρουσίασε το Google Wave και το

Στις 28 Μάη όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη «μηχανή λήψης αποφάσεων» της Microsoft που αναμένεται να ταράξει τα νερά στις 3 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα όμως, το Google παρουσίασε το Google Wave και το κύμα έφτασε ως εδώ…

Ανθή Παναγιωτάκη

To Google παρουσίασε το Google Wave σε τέσσερις χιλιάδες developer, μια πρωτοποριακή υπηρεσία που «συνδυάζει όλα όσα έχουμε γνωρίσει από το email, το IM, το calendar, το twitter, το wiki, τα λογιστικά φύλλα και τα έγγραφα κειμένου και τις παρουσιάσεις, το μοίρασμα φωτογραφιών, την κοινωνική δικτύωση, τα φόρουμ, τους χάρτες και ότι άλλο υπάρχει στο Web». Αυτό ωστόσο δεν είναι αρκετό για να καταλάβουμε τι θα φέρει το κύμα του Google -η υπηρεσία είναι ακόμα υπό σχεδιασμό και δεν ανακοινώθηκε πότε θα ανέβει online για όλους.

«Πώς θα ήταν το e-mail εάν το σχεδιάζαμε σήμερα και όχι 40 χρόνια πριν;»

Ξεκινώντας από το e-mail και το instant messaging και τα φόρουμ, το Google Wave συμπληρώνει τα κενά τους και τα συνδυάζει.

Μέσα από το browser, ο ομιλητής αφενός βλέπει εάν βρίσκονται online οι συνομιλητές του, όπως συμβαίνει με το ΙΜ, όχι όμως στον client του e-mail.

Αφετέρου, μπορεί να δει χαρακτήρα χαρακτήρα τι πληκτρολογεί ο συνομιλητής του (εκτός εάν εκείνος το αρνηθεί), αντικαθιστώντας το «x is typing a message…» στο IM.

Επιπλέον, όταν ο χρήστης θέλει να απαντήσει σε ένα e-mail δεν χρειάζεται να πατήσει Reply, να μεταβεί στο τμήμα του κειμένου που του έχει σταλεί στο οποίο θέλει να απαντήσει, όπως συμβαίνει στα φόρουμ και στα e-mail αλλά μπορεί άμεσα να να πληκτρολογήσει την απάντησή του σε αυτό.

Εάν μάλιστα ο συνομιλητής δεν ήταν συνδεδεμένος όταν έστελνε το e-mail, βρίσκεται όμως online όταν ο παραλήπτης στέλνει την απάντησή του τότε η συζήτηση γίνεται ζωντανά. Εντυπωσιακό είναι ότι στη συζήτηση που έγινε offline και online μεταξύ δύο συνομιλητών μπορούν να εισέλθουν νέοι συνομιλητές, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το Playback: οποιαδήποτε στιγμή κληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση (με drag ‘n drop του εικονιδίου της φωτογραφίας τους) μπορούν να δουν τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν με τη σειρά που πληκτρολογήθηκαν.

Επιπλέον, οι συνομιλητές μπορούν να ανταλλάξουν ιδιωτικά μηνύματα που δεν βλέπουν άλλοι που συμμετέχουν στη συζήτηση.

Επίσης, μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες (με drag n drop), τα εικονίδια των οποίων μάλιστα εμφανίζονται στο Wave των συνομιλητών πριν καλά καλά μεταφερθούν στο Web.

Το δικό μου Web, ένα Κύμα

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η δυνατότητα να προσθέσει κανείς ένα ολόκληρο «κύμα» στο μπλογκ του. Εάν για παράδειγμα μοιραστούμε εν μέσω μιας συζήτησης μια σειρά φωτογραφιών από το ταξίδι που κάναμε μαζί, μπορεί καθένας από την ομάδα να ενσωματώσει (embed) ολόκληρο το σετ φωτογραφιών από το wave στο ενδεδειγμένο μπλογκ.

Επιπλέον, κι αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό, ο επισκέπτης του μπλογκ μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση σχολιάζοντας το σετ φωτογραφιών που μεταφέρθηκε στο μπλογκ από το μπλογκ, ως σχόλιο.

Επίσης, η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί στον Wave client ή στο μπλογκ και τα σχετικά μηνύματα να μεταφέρονται και στο μπλογκ.

Ομοίως, οι χρήστες του wave μπορούν να βλέπουν μέσα από τον client της υπηρεσίας πως συνεχίζονται οι συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν σε διάφορα σάιτ το Web, χωρίς να επισκέπτονται κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά (είτε πρόκειται για ένα σχόλιο που υπέβαλαν σε ένα μπλογκ, για τη συμμετοχή τους σε ένα φόρουμ, για το σχόλιό τους σε μια είδηση, στο Facebook κ.ο.κ.). Κάτι ανάλογο κάνει το coComment. Ειδικά για τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, οι προγραμματιστές του Wave έδειξαν πως αξιοποιείται η δυνατότητα της ένθεσής του στο επιτυχημένο στην Βραζιλία δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης του Google, Orkut.

Ενσωματώνοντας το wave, το μέλος του Okrut μπορεί να επιλέξει νέους συνομιλητές και να συνεχίσει τη συζήτηση είτε από τον client όταν βρίσκεται εκτός σύνδεσης με το Orkut -τα μηνύματα που ανταλλάσσονται θα εμφανίζονται και στο ένα και στο άλλο, ανεξάρτητα από που έγιναν.

Οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν και μέσω κινητού τηλεφώνου Android(!).

Δουλεύοντας όλοι μαζί

Ένα βήμα μπροστά είναι επίσης ο τρόπος που γίνεται η ομαδική δημιουργία εγγράφων. Συνδυάζει όλα όσα ξέραμε από την κλασσική επεξεργασία εγγράφου με τα wiki, προσθέτοντας και συζητήσεις που διεξάγονται κατά το χρόνο της συμμετοχικής σύνταξης του ίδιου εγγράφου.

Ανά πάσα στιγμή συμμετάσχει στη σύνταξη ένας νέος συντάκτης, μπορεί να δει την εξέλιξη της συγγραφής του πρότζεκτ μέσω του playback. To playback μάλιστα θα εμπλουτιστεί με νέες δυνατότητες, όπου για παράδειγμα, κάθε συντάκτης θα έχει τη δυνατότητα να δει μόνο τις επεμβάσεις ενός άλλου συντάκτη με τη σειρά που έγιναν.

H δυνατότητα συμμετοχής πολλών ατόμων στο ίδιο πρότζεκτ γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα σε ένα άλλο παράδειγμα: ο ένας αλλάζει τους τίτλους των φωτογραφιών που συνεισέφεραν στο wave τρεις συνταξιδιώτες, ενώ οι άλλοι δύο βλέπουν χαρακτήρα τις αλλαγές του, ο άλλος γράφει ένα σχόλιο για αυτές και ένας τρίτος επεμβαίνει και διορθώνει τα ορθογραφικά του λάθη -τρεις κέρσορες δουλεύουν μαζί στο ίδιο κύμα).

Αυτές και άλλες αλλαγές επέδειξε η ομάδα ανάπτυξης, με επικεφαλής τον Lars Rasmussen, του (παρεμπιπτόντως, ανοικτού) Wave σε 4.000 προγραμματιστές στις 28 Μάη (I/O Google conference). Οι εξελίξεις καταγράφονται στο δικτυακό του τόπο στη διεύθυνση wave.google.com και κατά τη γνώμη μου είναι χειμαρρώδεις.

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024