Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μία Έδρα στο Κόμμα των Πειρατών στη Σουηδία - Σχηματίζεται Ελληνικό!

Μία Έδρα στο Κόμμα των Πειρατών στη Σουηδία – Σχηματίζεται Ελληνικό!

Το σουηδικό Piratpartiet συγκέντρωσε ποσοστό 7,1% στις ευρωεκλογές 2009, ποσοστό που εξασφαλίζει στους Σουηδούς πειρατές μια από τις 18 θέσεις της Σουηδίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (και συγκεκριμένα

Το σουηδικό Piratpartiet συγκέντρωσε ποσοστό 7,1% στις ευρωεκλογές 2009, ποσοστό που εξασφαλίζει στους Σουηδούς πειρατές μια από τις 18 θέσεις της Σουηδίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (και συγκεκριμένα 2 από τις 20 για τη Σουηδία, αν και μια από αυτές δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου τουλάχιστον μέχρι να περάσει η συνθήκη της Λισσαβόνας).

Έτσι, το Σουηδικό Κόμμα των Πειρατών κέρδισε περί τις 200.000 ψήφους, αριθμός εντυπωσιακός δεδομένου ότι στις εθνικές εκλογές του 2006, είχε κερδίσει μόλις 34.918 ψήφους.

«Τα θέματα προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου και οι πολιτικές ελευθερίες έχουν σημασία για τους πολίτες και αυτό ακριβώς επέδειξαν με την ψήφο τους σήμερα», είπε η υποψήφια του κόμματος Anna Troberg.

Στη Σουδία η συμμετοχή ήταν λίγο μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. (43,8% έναντι 43,09%). Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται εδώ.

Η Σουηδία θα αναλάβει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες.

To Piratpartiet ιδρύθηκε το 2006 και γρήγορα βρήκε αποδοχή στη Σουηδία, μετά την υιοθέτηση αμφιλεγόμενης νομοθεσίας στη χώρα που κατέστησε έγκλημα το μοίρασμα αρχείων μέσω Διαδικτύου και έδωσε το πράσινο φως για την παρακολούθηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο αριθμός των μελών του εκτοξεύτηκε στα ύψη (τριπλασιάστηκε στα 48.000 μέλη σήμερα) στις 17 Απριλίου, μετά τη στήριξη που παρείχε στο κόμμα στη δίκη των ιδιοκτητών του μεγαλύτερου σάιτ αναζήτησης torrent στο Διαδίκτυο, Pirate Bay (Όρμος των Πειρατών).

Οι βασικοί στόχοι του PiratPartiet στη Σουηδία είναι οι ακόλουθοι:

1. Μεταρρύθμιση του νόμου των πνευματικών δικαιωμάτων. Να υπάρχει 5ετή προστασία των καλλιτεχνικών δημιουργιών από εμπορική χρήση. Μη-εμπορική αντιγραφή θα είναι ελεύθερη από την πρώτη μέρα δημιουργίας.

2. Κατάργηση του συστήματος εμπορικής πατέντας. Φάρμακα παραμένουν πανάκριβα και άνθρωποι πεθαίνουν κυριολεκτικά στην Αφρική, επειδή δεν μπορούν να αναπαράξουν ένα σωτήριο φάρμακο.

3. Προστασία της ιδιωτικότητας. Μετά την 11/9 έχει εξαπολυθεί ένα κυνήγι μαγισσών όπου, 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους, έχουμε συνεχόμενα εφιαλτικά παραδείγματα παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων. Αν οι τρομοκράτες επιτίθενται στην δημοκρατική μας κοινωνία, οι κυβερνήσεις την καταργούν στην πράξη.

Ελληνικό Κόμμα Πειρατών Υπό Σύσταση

Την Κυριακή 7 Ιουνίου, ξεκίνησε εκστρατεία για την ίδρυση ελληνικού πειρατικού κόμματος, από «ομάδα νέων δικηγόρων και techies», που δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το κίνημα των πειρατών. Η σχετική σελίδα στο Facebook είναι μια ανοικτή ομάδα, όπου ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος.

Με πρωτοβουλία του σουηδικού κόμματος των πειρατών έχουν συσταθεί ανάλογα κόμματα σε άλλες χώρες: Ήδη υπάρχουν επίσημα «Πειρατικά Κόμματα» σε Πολωνία, Αυστρία, Ισπανία και Γερμανία. Το γερμανικό μάλιστα συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές 2009 ποσοστό 1%, που δεν ήταν αρκετό για μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Όμως, αυτή ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα των γερμανών συμμετείχε σε ευρωεκλογές και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Andreas Popp δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα (στόχος τους εξάλλουν ήταν το 0,5%).

Αυτόνομα λειτουργούν επίσης «πειρατικά» κόμματα σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Αργεντινή και Φιλανδία.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024