Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nein στη Λογοκρισία του Ίντερνετ

Nein στη Λογοκρισία του Ίντερνετ

Απειλή για το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της πληροφόρησης χαρακτηρίζουν Γερμανοί χρήστες του Διαδικτύου την επικείμενη στις 18 Ιουνίου ψήφιση νόμου με τον οποίον θα λογοκρίνεται το Ίντερνετ.

Απειλή για το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της πληροφόρησης χαρακτηρίζουν Γερμανοί χρήστες του Διαδικτύου την επικείμενη στις 18 Ιουνίου ψήφιση νόμου με τον οποίον θα λογοκρίνεται το Ίντερνετ.

Με το επιχείρημα ότι η τήρηση μαύρης λίστας με δικτυακούς τόπους θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας, τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας προωθούν τη δημιουργία κρατικού ευρετηρίου με σάιτ και αναθέτουν στους ISP να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε αυτά. Οι χρήστες όμως θεωρούν ότι είναι αδιαφανή τα κριτήρια για τη δημιουργία της λίστας και δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται έναν κρατικό μηχανισμό (όπως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ποινικών Ερευνών) για τη σύνταξή της.

Για να περάσουν το μήνυμά τους, οι επικριτές του νομοσχεδίου αξιοποιούν όλα τα μέσα: στο twitter γερμανοί χρήστες (και όχι μόνο) διαχέουν το μήνυμα με το χαρακτηριστικό hash tag #zensursula (από τη λέξη censorship, δηλαδή λογοκρισία), με το οποίο αποδοκιμάζουν την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Ursula von der Leyen, η οποία ηγείται του εγχειρήματος.
Συγκέντρωσαν επίσης δεκάδες χιλιάδες υπογραφές σε μια ηλεκτρονική διαμαρτυρία με τίτλο «Όχι στην δημιουργία Ευρετηρίου και τον Αποκλεισμό στο Ίντερνετ». Σε τρεις μόλις ημέρες έφτασαν το απαιτούμενο όριο για να συζητηθεί η υπόθεση στη Βουλή (50.000 υπογραφές). Ο χρόνος διεξαγωγής ηλεκτρονικών αιτήσεων στη Γερμανία είναι έξι εβδομάδες και σε αυτό το χρονικό διάστημα, συνυπέγραψαν την εν λόγω διαμαρτυρία 130.000 άνθρωποι, αριθμός που την καθιστά την πλέον επιτυχημένη ηλεκτρονική διαμαρτυρία ως τώρα.

Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία και μεταφέρθηκε και εκτός Διαδικτύου με διαδηλώσεις όπου βρισκόταν η αρμόδια υπουργός. Οι Γερμανοί χρήστες έφτασαν στο σημείο να σχηματίσουν μια ομάδα εργασίας που επιδεικνύει αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε πράγματι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας: κατόρθωσε να κατεβάσει από το Δίκτυο εξήντα πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους σε 12 μόλις ώρες, απλά αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα σε διεθνείς παρόχους πρόσβασης, οι οποίοι μπλόκαραν την πρόσβαση. Η αναγνώριση των επίμαχων δικτυακών τόπων βασίστηκε σε μαύρες λίστες που έχουν συνταχθεί από χρήστες σε πολλές χώρες, τεκμηριωμένα, στα λεγόμενα Wikileaks -εκεί φιλοξενούνται ανώνυμες καταγγελίες και εμπιστευτικά έγγραφα με τα οποία αποκαλύπτονται σκάνδαλα για τα οποία διαφορετικά οι χρήστες θα γνώριζαν αλλά δεν θα μιλούσαν, θεωρούνται όμως αμφιλεγόμενα εξαιτίας της ανωνυμίας του καταγγέλοντος.

Ο λόγος που αντιδρούν οι Γερμανοί χρήστες είναι ότι η μέθοδος που προτείνεται δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη λογοκρισία και άλλου περιεχομένου στο Διαδίκτυο, με τη λίστα των επιθυμιών κάθε πολιτικού διαρκώς να διευρύνεται: σάιτ τζόγου, ισλαμικά σάιτ, δίκτυα p2p, δίκτυα torrent κ.ο.κ.

ΤεχνολογIn: Wikileaks, ή μιλήστε ελεύθερα

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024