Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Windows» από το Google το 2010 με το Chrome OS

«Windows» από το Google το 2010 με το Chrome OS

Το γάντι στη Microsoft πετάει άλλη μια φορά το Google, μόνο που αυτή τη φορά εισβάλλει στα χωράφια της. Το Google ανακοίνωσε ότι ξεκινά την ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού συστήματος, που θα βασιστεί

Το γάντι στη Microsoft πετάει άλλη μια φορά το Google, μόνο που αυτή τη φορά εισβάλλει στα χωράφια της. Το Google ανακοίνωσε ότι ξεκινά την ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού συστήματος, που θα βασιστεί στον πυρήνα του Linux, στον browser Chrome και στην πολύτιμη συνδρομή της κοινότητας ανοικτού λογισμικού.

Η πρώτη έκδοση του Google Chrome OS αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2010, με προορισμό τα επονομαζόμενα netbook, η δημοτικότητα των οποίων αυξάνεται τα τελευταία δύο χρόνια ραγδαία. Δεν θα περιοριστεί όμως σε αυτά, καθώς το Google δηλώνει αποφασισμένο να επεκταθεί και στα PC.

Σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη του λειτουργικού του συστήματος, αποτέλεσε η επιτυχία του προγράμματος πλοήγησης Chrome. Το Chrome γεννήθηκε πριν από εννέα μόλις μήνες και έκτοτε ο browser του Google έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια για την ταχύτητά του. Σύμφωνα με το Google, χρησιμοποιείται ήδη από 30 εκατομμύρια χρήστες.

Η επιτυχία αυτή έκανε το Google να ξαναθέσει επί τάπητος το υπόβαθρο επάνω στο οποίο τρέχει: το Chrome σχεδιάστηκε για ανθρώπους που «ζουν στο Web»: αναζητούν πληροφόρηση, ανταλλάσσουν e-mail, ενημερώνονται, ψωνίζουν ή απλά συναναστρέφονται με άλλους στο Διαδίκτυο. Όμως, τα λειτουργικά συστήματα πάνω στα οποία πατάει ο Chrome, όπως και κάθε άλλος browser, δεν έχουν σχεδιαστεί στην εποχή του Web.
Αυτός ο συλλογισμός οδήγησε το Google στην απόφαση να αναπτύξει από το μηδέν ένα νέο λειτουργικό σύστημα, βασισμένο στο Chrome.

Πώς θα έπρεπε να είναι ένα OS στην εποχή του WWW;

To Google Chrome OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα, ελαφρύ, που αρχικά προορίζεται για netbook. Αργότερα, ο κώδικάς του θα περάσει στα χέρια της πολυπληθούς κοινότητας ανοικτού κώδικα, ενώ τα πρώτα netbook με το Google Chrome OS θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το δεύτερο μισό του 2010.

Το Google ξεκινά το εγχείρημα με στόχο την ανάπτυξη ενός λειτουργικού γρήγορου, απλού και ασφαλούς. Ο υπολογιστής θα εκκινείται ταχύτατα, το περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη θα είναι λιτό και ό,τι συμβαίνει, θα συμβαίνει στο Web. H ασφάλεια του χρήστη από ιούς, malware καθώς και οι προσθήκες ασφαλείας θα είναι εγγενές στοιχείο της αρχιτεκτονικής του και μια λειτουργία αδιαφανής στον χρήστη.

Το Google Chrome OS θα τρέχει σε συστήματα x86 αλλά και σε συστήματα με επεξεργαστές ARM.
Το Google ήδη συνεργάζεται με κατασκευαστές OEM για την ενσωμάτωση του λειτουργικό του στα μηχανήματά τους.

Η αρχιτεκτονική του είναι απλή: ο Google Chrome εκτελείται σε ένα νέο παραθυρικό περιβάλλον πάνω στον πυρήνα του Linux. Οι προγραμματιστές εφαρμογών αναπτύσσουν τις εφαρμογές τους για το Web. Όλες οι διαδικτυακές εφαρμογές θα τρέχουν στο λειτουργικό του Google, όπως άλλωστε και σε οποιονδήποτε browser πάνω σε Windows, Mac OS ή Linux.

Τι σχέση έχει το Chrome OS με το Android;

To Google Chrome OS είναι ένα νέο πρότζεκτ, διαφορετικό από το Android. Το τελευταίο σχεδιάστηκε εξ αρχής για κάθε λογής συσκευές, από κινητά τηλέφωνα έως netbook. Το Google Chrome OS απευθύνεται σε ανθρώπους που περνούν περισσότερο χρόνο στο Web και προορίζεται για μικροσκοπικές συσκευές αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές, καθώς θα φτάσει και στα επιτραπέζια συστήματα.

Αν και υπάρχουν τομείς όπου το Google Android και το Google Chrome OS Θα επικαλύπτονται, η επιλογή θα υπάρχει και αυτή θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Το μήνυμα που έχει λάβει το Google, αναφέρουν στο σχετικό δημοσίευμα οι επικεφαλής του εγχειρήματος Sundar Pichai και Linus Upson, είναι σαφές: οι υπολογιστές μας πρέπει να βελτιωθούν.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει:

  • Να λαμβάνουμε άμεσα τα e-mail μας, χωρίς να μεσολαβεί χρόνος για τη συχνά χρονοβόρα εκκίνηση του συστήματος και την ενεργοποίηση του browser.
  • Οι υπολογιστές μας να διατηρούν τις ίδιες υψηλές επιδόσεις όπως όταν τους αγοράσαμε.
  • Τα δεδομένα μας να είναι προσβάσιμα όπου κι αν βρισκόμαστε.
  • Δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με το ενδεχόμενο πιθανής κλοπής του φορητού μας, την απώλεια των δεδομένων μας και την λήψη αντιγράφων ασφαλείας.
  • Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι δεν θέλουμε να ξοδεύουμε ώρες ρυθμίζοντας το σύστημά μας ώστε να συνεργάζεται με το hardware ή να φροντίζουμε να έχουμε τα τελευταία software update.
Δεν συμφωνείτε;

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024