Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΤΕ: Αντιφατική η στάση του ΕΔΕΤ για το Indymedia

ΟΤΕ: Αντιφατική η στάση του ΕΔΕΤ για το Indymedia

Ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι τo Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας φάσκει και αντιφάσκει: Από τη μια, πιστοποιεί με τη στάση του ότι είναι νόμιμη η χρήση του δικτύου από το ΕΜΠ και, μέσω αυτού, από το Ath

Ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι τo Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας φάσκει και αντιφάσκει: Από τη μια, πιστοποιεί με τη στάση του ότι είναι νόμιμη η χρήση του δικτύου από το ΕΜΠ και, μέσω αυτού, από το Athens Indymedia. Από την άλλη, παραπέμπει αορίστως σε άλλες Δημόσιες Αρχές να αποφανθούν επί του εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα του περιεχομένου των συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Ως κρατικός οργανισμός, υποστηρίζει ο ΟΤΕ, η ΕΔΕΤ Α.Ε. θα έπρεπε όχι μόνο να κατονομάσει τις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές στις οποίες αναφέρεται αλλά και να ζητήσει τη συνδρομή τους.

«Η «παράλειψη» αυτή της ΕΔΕΤ Α.Ε. καθώς και οι συνέπειές της θα κριθούν από τις αρμόδιες αυτές Δημόσιες Αρχές όταν επέμβουν έστω και αυτεπαγγέλτως», καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ υπεραμύνεται των θέσεών του, λέγοντας ότι οι σχολιασμοί από μερίδα του Τύπου για δήθεν παρεμβάσεις του ΟΤΕ στην πανεπιστημιακή κοινότητα κλπ. στερούνται αληθείας.

Η διαμάχη του ΟΤΕ με το ΕΔΕΤ ξεκίνησε όταν στις 30 Ιουνίου ο Οργανισμός του έστειλε εξώδικο, με το οποίο ζητούσε να ελέγξουν από κοινού ότι η χρήση του δικτύου οπτικών ινών που έφτιαξε και συντηρεί ο ΟΤΕ για λογαριασμό του ΕΔΕΤ χρησιμοποιείται αποκλειστικά και περιοριστικά για εκπαιδευτικούς/ερευνητικούς σκοπούς, όπως προβλέπει σχετική μεταξύ τους σύμβαση. Αφορμή για το εξώδικο αποτέλεσε ερώτηση βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. για τη χρήση του δικτύου από το Athens Indymedia μέσα από το ΕΜΠ.

Το ΕΔΕΤ απάντησε ότι ευθύνη του είναι να ελέγξει ότι η φυσική διασύνδεση καταλήγει σε ακαδημαϊκό φορέα (στην προκειμένη περίπτωση στο ΕΜΠ) και ότι το αίτημα του ΟΤΕ ουσιαστικά ισοδυναμεί με έλεγχο του περιεχομένου, κάτι το οποίο δεν νομιμομοιείται να πράξει ούτε ο ΟΤΕ, ούτε το ΕΔΕΤ. Ως εκ τούτου αρνήθηκε να συνδράμει τέτοιο έλεγχο.

Ο ΟΤΕ με την ανακοίνωση της 10ης Ιουλίου υποστηρίζει ότι το ΕΔΕΤ δεν απαντά επί της ουσίας, αν δηλαδή η συγκεκριμένη χρήση των οπτικών ινών, που της παραχώρησε ο ΟΤΕ, καθώς και του δικτύου της, γίνεται για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ακολούθησε δεύτερο εξώδικο από τον ΟΤΕ. Ο Οργανισμός δεν επέμενε σε έλεγχο, θεωρούσε όμως δεδομένη την παραβίαση της σύμβασης αλλά και του κανονισμού χρήσης μεταξύ ΕΔΕΤ και ΕΜΠ και ζητούσε να διακοπεί η σύνδεση του ΕΜΠ. Ο κανονισμός προβλέπει μια τέτοια ενέργεια: «Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης κάποιων από τους παραπάνω θεμελιώδεις κανόνες, το ΕΔΕΤ έχει δικαίωμα, μετά από κατάλληλη επίσημη προειδοποίηση, να αναστείλει τη σύνδεση του παραβαίνοντος δικτύου μέχρι αυτό να συμμορφωθεί».

Το ΕΔΕΤ αρνήθηκε να κόψει την σύνδεση του ΕΔΕΤ με τους άλλους φορείς και το Ίντερνετ απαντώντας ότι, «δεν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει νομική βάση για την διακοπή της σύνδεσης κάποιου εκπαιδευτικού/ερευνητικού φορέα».

Διαβάστε το ιστορικό της υπόθεσης και τα ποικίλα σχόλια που προκάλεσε:

ΕΔΕΤ: Δεν Διακόπτουμε τη Διασύνδεση του ΕΜΠ

ΕΔΕΤ προς ΟΤΕ: Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα ελέγχου του περιεχομένου

Πάντως, στον κανονισμό χρήσης που διέπει τις σχέσεις του ΕΔΕΤ με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αναφέρεται ότι «όλοι ανεξαιρέτως οι όροι του παρόντος Κανονισμού χρήσης ΕΔΕΤ και οι εξ αυτών σχέσεις υπόκεινται στην κείμενη νομοθεσία του κράτους, αρμόδια δε Δικαστήρια για την επίλυση των τυχόν διαφόρων είναι αυτά της πόλης των Αθηνών».

Τέλος, το Athens Indymedia έχει προγραμματίσει σχετική ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 8μμ στο Πολυτεχνείο.

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024