Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Cosmote: Νόμιμη η Μη ¶ρση του Απορρήτου

Cosmote: Νόμιμη η Μη ¶ρση του Απορρήτου

H Cosmote αρνήθηκε να άρει το απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς, όπως υποστηρίζει, το σχετικό αίτημα αφορά πλημμελήματα που δεν περιλαμβάνονται στα προβλεπόμενα για την άρση του απορρήτου. Επιπλέον, το

H Cosmote αρνήθηκε να άρει το απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς, όπως υποστηρίζει, το σχετικό αίτημα αφορά πλημμελήματα που δεν περιλαμβάνονται στα προβλεπόμενα για την άρση του απορρήτου. Επιπλέον, το αίτημα υποβλήθηκε από την αστυνομία, χωρίς να συνοδεύεται από εισαγγελική διάταξη ή βούλευμα, όπως θα έπρεπε.

Η COSMOTE πληροφορήθηκε στις 16 Ιουλίου από αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της επειδή δεν ικανοποίησε αίτημα αστυνομικής αρχής για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως για δύο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, υπόθαλψη εγκληματία και απόκρυψη στοιχείων.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, το εν λόγω αίτημα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (Ν.2225/1994, Π.Δ. 47/2005 και Ν.3471/2006) η COSMOTE, όπως και όλοι οι υπόλοιποι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, είναι υποχρεωμένη να άρει το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία (Εισαγγελική Διάταξη, Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου) που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ρητά ορίζει ότι στην έννοια του απορρήτου εντάσσονται τόσο το περιεχόμενο όσο και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, το αίτημα που υποβλήθηκε στην COSMOTE αφορά στα πλημμελήματα της απειλής, εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρεται στην πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Σανιδά, (αρ. 9/2009), με την οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κρίνοντας τις διατάξεις του Π.Δ. 47/2005 ως «ανίσχυρες, αντισυνταγματικές και εκδοθείσες καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης». Η Cosmote ωστόσο υποστηρίζει ότι η γνωμοδότηση αυτή δεν «παράγει δίκαιο και δεν δεσμεύει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας».

Τονίζει δε, ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει ζητήσει από την COSMOTE να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Σημειώνεται ότι, η ΑΔΑΕ είχε διαφωνήσει με την γνωμοδότηση Σανιδά, αποστέλλοντας τη σχετική αιτιολόγηση στον πρόεδρο της Βουλής, κ.Δ.Σιούφα, και στον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, Α. Σταύρου.

Η Εισαγγελία στην ποινική δίωξη κατά της Cosmote επικαλείται την γνωμοδότηση Σανιδά, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες υποχρεούνται να κοινοποιούν στοιχεία κατόχων κινητών και ηλεκτρονικών μέσων ακόμη και για πλημμελήματα.

Η Cosmote θεωρεί ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο όπου, ό,τι και να κάνει, θα κατηγορηθεί ότι παρανομεί, όντας «στο μέσο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ αρχών και εξουσιών».

Τέλος, η εταιρεία δηλώνει ότι τηρεί με απόλυτο σεβασμό και αυστηρότητα τη νομοθεσία αναγνωρίζοντας τόσο τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης του απορρήτου και της ασφάλειας της επικοινωνίας όλων των συνδρομητών της, όσο και την υποχρέωσή της να συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας.

H Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται σε νομικό αδιέξοδο των εταιρειών-μελών της και κάνει λόγο για απειλές ποινικών διώξεων σε δύο τουλάχιστον εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Διαβάστε Επίσης στο μπλογκ ΤεχνολογIn:

Το Αντίο της Μπλογκόσφαιρας στον Γ.Σανιδά

Sports in

Μήνυση κατά του Μελισσανίδη, για απειλή- Του τηλεφώνησε από το κινητό του «Γιαννάκη»

Γνωστός παράγοντας της Θεσσαλονίκης υπέβαλλε μήνυση στον Δημήτρη Μελισσανίδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024