Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτροπή Ανταγωνισμού προς Intel: «Ορίστε οι Αποδείξεις»

Επιτροπή Ανταγωνισμού προς Intel: «Ορίστε οι Αποδείξεις»

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσιοποιεί τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η απόφασή της να επιβάλλει στην Intel πρόστιμο 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ για αθέμιτες πρακτικές στην Ε.Ε. που εξοστράκισα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσιοποιεί τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η απόφασή της να επιβάλλει στην Intel πρόστιμο 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ για αθέμιτες πρακτικές στην Ε.Ε. που εξοστράκισαν την AMD από την αγορά και περιόρισαν τις επιλογές των Ευρωπαίων.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού εις βάρος της, η Intel ζήτησε τον Ιούλιο από το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο την ακύρωσή της, αρνούμενη να καταβάλλει το βαρύ πρόστιμο.

Όπως ισχυρίζεται, η Επιτροπή δεν βασίστηκε σε απτά επιχειρήματα, σε γραπτές δηλώσεις από τους συνεργαζόμενους κατασκευαστές που συμμετείχαν ενεργά στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι παρείχε μεγάλες εκπτώσεις υπό την προϋπόθεση να πάψουν να χρησιμοποιούν τσιπ από την AMD.

Η απάντηση της Επιτροπής

Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή επανέρχεται, ενημερώνοντας το κοινό δια του Τύπου ότι έχει και τέτοια στοιχεία, αν και στην απόφασή της επισημαίνει ότι συχνά οι αθέμιτοι όροι έλειπαν από τις γραπτές συμφωνίες, είχαν όμως προηγουμένως διατυπωθεί σαφώς προφορικά.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή καταθέτει e-mail από στέλεχος της Lenovo που αποστάλθηκε τον Δεκέμβριο του 2006. Σε αυτό αναφέρεται ότι «…την περασμένη εβδομάδα η Lenovo έκλεισε μια προσοδοφόρο συμφωνία με την Intel. Ως αποτέλεσμα, δεν θα παρουσιάσουμε notebook με τσιπ της AMD το 2007.»

Η Επιτροπή αναφέρεται επίσης, σε συμφωνία με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπολογιστών παγκοσμίως, την Dell για την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2005: η Intel παρείχε εκπτώσεις στην Dell υπό την προϋπόθεση ότι η Dell θα αγόραζε τσιπ αποκλειστικά από αυτήν. Ως απόδειξη, η Επιτροπή εμφανίζει παρουσίαση της Dell το Φεβρουάριο του 2003: «εάν η εταιρεία αγοράσει από την AMD, η αντεκδίκηση της Intel θα είναι τόσο αυστηρή και παρατεταμένη που θα επηρεάσει όλες τις δραστηριότητές μας.»

H Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι η Intel παρείχε εκπτώσεις στην Hewlett Packard από τον Νοέμβριο του 2002 ές τον Μάιο του 2005 υπό τον όρο, η εταιρεία που εναλλάσσεται στην πρώτη θέση των κατασκευαστών υπολογιστών με την Dell, να αγοράζει τουλάχιστον το 95% των τσιπ που χρειάζεται από την Intel. Ως απόδειξη, καταθέτει e-mail από στέλεχος της HP στο οποίο γράφει «ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ… αναφέρετε στους συνεργάτες σας ανά την ευρύτερη περιοχή ή στην AMD ότι πρέπει να περιοριστούμε σε 5% AMD από την συμφωνία μας με την Intel».

Τέλος, η Επιτροπή καταθέτει αναλόγου περιεχομένου e-mail από την Acer για την απόσυρση του notebook Acer K8 με τσιπ της AMD το 2003 στην Ευρώπη.

Η AMD «κυνηγάει» την Intel και στις ΗΠΑ

Μετά την απάντηση της Ε.Ε., η AMD εξέδωσε επίσης δελτίο Τύπου στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, επιτέλους η Intel εκτέθηκε δημοσίως και εκφράζει την ελπίδα ότι οι αθέμιτες πρακτικές που ακολουθεί και στις ΗΠΑ θα ξεσκεπαστούν σύντομα, όταν εκδικαστεί τον Μάρτιο του 2010 σχετική μήνυση που έχει υποβάλλει.

«Δεν έχετε στοιχεία, κύριοι»

Η Intel επιμένει να αμφισβητεί την αξιοπιστία των ευρημάτων της Επιτροπής και επιχειρεί να μειώσει την σημασία τους λέγοντας ότι τα e-mail που παρουσιάζονται ως αποδεικτικά στοιχεία προέρχονται από στελέχη που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που τα επίσημα έγγραφα «στα οποία αποτυπώνεται τι πραγματικά συνέβη» δεν περιέχουν τίποτα ενοχοποιητικό. Παράλληλα, συνεχίζει να κατηγορεί την Επιτροπή ότι αγνόησε ή παρέλειψε απτά στοιχεία.

Διαβάστε το ιστορικό της υπόθεσης:

Το Μάιο του 2009: Βαρύς ο πέλεκυς στην Ιntel από την Ε.Ε.: €1,06 δισ. το πρόστιμο

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2009: Η Intel αρνείται να πληρώσει 1,06 δισ. ευρώ στην Ε.Ε.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024