Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Πληροφορική και η Έξοδος από την Κρίση

Η Πληροφορική και η Έξοδος από την Κρίση

Τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο στίβο της αγοράς θα διασφαλίσουν οι χώρες που προάγουν την καινοτομία και επενδύουν σε υποδομές και εκπαίδευση αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των

Τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο στίβο της αγοράς θα διασφαλίσουν οι χώρες που προάγουν την καινοτομία και επενδύουν σε υποδομές και εκπαίδευση αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των πολιτών τους, υποστηρίζει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον κόσμο, Στήβεν Μπάλμερ.

Το επιχείρημα αυτό έρχεται να στηρίξει με τα αποτελέσματά της έρευνα που ανέθεσε στην IDC η Microsoft για την εκτίμηση της συνεισφοράς του κλάδου της Πληροφορικής στις κατά τόπους οικονομίες. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή για την Ελλάδα, προκύπτουν τα παρακάτω:

1. Οι δαπάνες στον κλάδο της Πληροφορικής θα ανέλθουν σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 και αναμένεται να αυξηθούν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2013 με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5%. Έως το 2013 η Πληροφορική ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1% σε 1,2%.

2. Η αγορά της Πληροφορικής θα συμβάλει στη δημιουργία σχεδόν 350 νέων επιχειρήσεων και 10.000 νέων θέσεων εργασίας ανάμεσα στα τέλη του 2009 και στα τέλη του 2013. Η πλειοψηφία των νέων εταιρειών θα είναι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας θα είναι θέσεις που απαιτούν υψηλά προσόντα.

3. Το 2009 οι τοπικοί συνεργάτες του οικοσυστήματος της Microsoft θα σημειώσουν έσοδα άνω των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους ίδιους. Για να το κάνουν αυτό, θα επενδύσουν 350 εκατομμύρια ευρώ σε ανάπτυξη, μάρκετινγκ, εκπαίδευση και πωλήσεις στην οικονομία της Ελλάδας.

3. Για κάθε ευρώ που κερδίζει η Microsoft το 2009, οι τοπικές εταιρίες στο εν λόγω οικοσύστημα θα κερδίσουν αντίστοιχα 11,32 ευρώ. Το οικοσύστημα της Microsoft αποτελείται από τοπικές εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν και/ή πουλούν προϊόντα που βασίζονται σε λογισμικό της Microsoft ή διανέμουν και υποστηρίζουν τεχνικά λογισμικό της Microsoft.

4. Οι εταιρείες του οικοσυστήματος της Microsoft απασχολούν 16.000 ανθρώπους, ενώ οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν Πληροφοριακά Συστήματα απασχολούν 33.000 επαγγελματίες της Πληροφορικής, οι οποίοι εργάζονται σε λογισμικό της Microsoft ή προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται σε αυτό. Στο σύνολο τους, αυτοί οι υπάλληλοι αντιστοιχούν στο 47% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της Πληροφορικής το 2009 στην Ελλάδα.

5. Οι δαπάνες σε λογισμικό αντιστοιχούν σε 13% των συνολικών δαπανών στον κλάδο της Πληροφορικής της Ελλάδας.

6. Το λογισμικό δίνει ώθηση στην απασχόληση στον κλάδο της Πληροφορικής, καθώς 32% των υπαλλήλων του κλάδου της Πληροφορικής ασχολούνται με τη ανάπτυξη, διανομή, εγκατάσταση ή τεχνική υποστήριξη λογισμικού.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα είχε ανάλογη μελέτη και για τη συνεισφορά του ανοικτού/ελεύθερου λογισμικού στην τοπική οικονομία, κυρίως σε ότι αφορά στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην εγκατάσταση, παραμετροποίηση και γενικότερα υποστήριξη λογισμικού ΕΛ/ΑΚ.

Η μελέτη της IDC για τη Microsoft αποτιμά την επίπτωση του κλάδου της Πληροφορικής στη δημιουργία θέσεων, στη σύσταση εταιρειών, στις κατά τόπους δαπάνες στον κλάδο της Πληροφορικής και στα φορολογικά έσοδα, καθώς και το οικοσύστημα συνεργατών της Microsoft.

Οι δαπάνες που εξετάζει η μελέτη έχουν να κάνουν με δαπάνες για hardware, λογισμικό, υπηρεσίες και δίκτυα δεδομένων (data networking) που πραγματοποιούνται από καταναλωτές, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κάθε χώρα μεμονωμένα.

Τα φορολογικά έσοδα βασίστηκαν σε πιθανά φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ ή πωλήσεις λόγω της πώλησης hardware, λογισμικού ή υπηρεσιών, καθώς και σε φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων και ιδιωτών και κοινωνικούς φόρους.

Η απασχόληση στον κλάδο της Πληροφορικής συμπεριέλαβε τον αριθμό των ανθρώπων που απασχολούνται (στο πλαίσιο πλήρους απασχόλησης) από εταιρείες hardware, λογισμικού, υπηρεσιών ή εταιρείες που ενεργούν ως κανάλια διανομής, καθώς και των ατόμων που διαχειρίζονται πόρους Πληροφοριακών Συστημάτων σε οργανισμούς που χρησιμοποιούν Πληροφοριακά Συστήματα (π.χ. προγραμματιστές, εξυπηρέτηση πελατών, υπεύθυνοι Πληροφοριακών Συστημάτων).

Σύμφωνα με την εταιρεία, όλα τα δεδομένα διασταυρώνονται με δημοσιευμένες πληροφορίες και στατιστικά δεδομένα που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές και επαληθεύονται από κατά τόπους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024