Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπαίνει το παιδί στο Ίντερνετ;

Μπαίνει το παιδί στο Ίντερνετ;

Πώς χρησιμοποιούν το Ίντερνετ τα παιδιά ηλικίας 9 έως και 16 ετών στην Ελλάδα και πως αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οι γονείς τους; Σε μια προσπάθεια να μελετηθεί η φύση της χρήσης του Διαδικτύου από

Πώς χρησιμοποιούν το Ίντερνετ τα παιδιά ηλικίας 9 έως και 16 ετών στην Ελλάδα και πως αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οι γονείς τους; Σε μια προσπάθεια να μελετηθεί η φύση της χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά και να μειωθούν οι κρίσεις πανικού των γονέων, ομάδες επιστημόνων ξεκινούν σχετική έρευνα σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Επικεφαλής της έρευνας στην Ελλάδα είναι η Δρ Λίζα Τσαλίκη, Λέκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για να συμμετάσχετε στην έρευνα επισκεφτείτε το EU Kids Online Greece

Έχει προηγηθεί έρευνα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες για το ίδιο θέμα, από την οποία προέκυψαν για τη χώρα μας τα εξής:

Η Ελλάδα είναι χώρα με περιορισμένη χρήση του διαδικτύου (το χρησιμοποιεί το 50% των παιδιών ηλικίας 9-18 ετών) σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και άρα η ανάπτυξη επικοινωνιακού και διαδικτυακού αλφαβητισμού είναι απαραίτητη.

Ο κίνδυνος έκθεσης σε διαδικτυακούς κινδύνους είναι χαμηλός λόγω περιορισμένης ακόμα χρήσης του διαδικτύου καθώς όπως αποδείχθηκε περισσότερη χρήση οδηγεί σε περισσότερους κινδυνους, καθώς και αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων για το ασφαλέστερο διαδίκτυο (Κομβος για Ασφαλέστερο Διαδίκτυο, Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)

Υπάρχει περισσότερη έρευνα γύρω από τους κινδύνους που έχουν να κάνουν με το διαδικτυακό περιεχόμενο (π.χ. πορνογραφία, βίαιο/ ρατσιστικό υλικό) σε σχέση με τους κινδύνους που προέρχονται από διαδικτυακές επαφές (π.χ. grooming, σεξουαλική παρενόχληση, διαδικτυακός εκφοβισμός) και από τους κινδύνους που σχετίζονται με την συμπεριφορά των παιδιών ως παραγωγών υλικού ή ως υπαίτιων για ριψοκίνδυνες δραστηριότητες (π.χ. εξύβριση, εκφοβισμός, παραγωγή πορνογραφικού ή βίαιου υλικού)

Οι Έλληνες γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένη την ικανότητα να αντιμετωπίζουν διαδικτυακούς κινδύνους (Ευρωβαρόμετρο, 2005)

Επιβλέπουν περισσότερο τα παιδιά τους όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο συγκριτικά με χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία όπου οι γονείς είναι λιγότερο συχνά παρόντες

Συγκριτικά με το 2005/2006, οι Έλληνες γονείς έχουν αυξήσει τη χρήση λογισμικού λειτουργίας και ασφάλειας.

Διαβάστε για την ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το Παράνομο Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

Τα παιδιά μαθαίνουν για την Ευρώπη

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024