Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tα Windows 7 είναι εδώ, δεν είναι όμως μόνα τους

Tα Windows 7 είναι εδώ, δεν είναι όμως μόνα τους

Οπλισμένα με θετικές κριτικές από τον διεθνή ειδικό Τύπο, κυκλοφορούν από σήμερα 22 Οκτωβρίου τα Windows 7, ο δρόμος όμως είναι μακρύς και έχει αυξημένη κίνηση... Διαβάστε περισσότερα για τα Windows

Οπλισμένα με θετικές κριτικές από τον διεθνή ειδικό Τύπο, κυκλοφορούν από σήμερα 22 Οκτωβρίου τα Windows 7, ο δρόμος όμως είναι μακρύς και έχει αυξημένη κίνηση…

Διαβάστε περισσότερα για τα Windows 7 στο In.gr Τεχνολογία

Επισκεφτείτε την ελληνική σελίδα των Windows 7

Ο χρόνος εκκίνησης των Windows 7 (boot) είναι αξιοσημείωτα μειωμένος, όχι μόνο σε σχέση με τα δημοφιλή ακόμα Windows XP, αλλά και με τα Vista, οι προειδοποιήσεις που ενοχλούσαν τους χρήστες της προηγούμενης έκδοσης έχουν ελαχιστοποιηθεί, το μοίρασμα αρχείων στο οικιακό δίκτυο δεν απαιτεί πτυχίο πληροφορικής, τα απαιτούμενα κλικ για κάθε εργασία είναι λιγότερα, το νέο περιβάλλον εργασίας ανταγωνίζεται σε ευχρηστία αυτό των Apple -κάποιοι λένε ότι η νέα μπάρα εργασιών, taskbar θυμίζει προκλητικά το OS X Dock), η ενσωμάτωση της τεχνολογίας (πολλαπλής) αφής είναι εντυπωσιακή.

Είναι όμως αυτές, και άλλες βελτιώσεις που έχει κάνει η Microsoft, αρκετές για να δικαιολογήσουν το πέρασμα στην νέα έκδοση; Οι απόψεις διίστανται.

«Πιο κοντά στους Mac τα PC με Win7», σύμφωνα με τον συντάκτη τεχνολογίας του Business Week, Στέφεν Ουίνστρομ

«Μην σπεύσετε να αναβαθμίσετε», σύμφωνα με τον συντάκτη τεχνολογίας του Associated Press, Πήτερ Σβένσον.

Δείτε τις διαθέσιμες εκδόσεις των Windows 7 και μάθετε τις τιμές διάθεσής τους στην Ελλάδα

Είναι τα Windows 7 σύγχρονα;

H Microsoft φαίνεται να θεωρεί κρίσιμη τη δημιουργία «ενός λειτουργικού συστήματος που δεν θα το ανέχονται οι χρήστες, αλλά που θα τους αρέσει». Εξάλλου, ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του -η νέα «λεοπάρδαλη» Snow Leopard της Apple, οι φιλικές διανομές Linux όπως η αναμενόμενη στα τέλη Οκτωβρίου νέα έκδοση 9.10 του εξαιρετικά εύχρηστου Ubuntu, γνωστή ως Κάρμικ Κοάλα, ή το πολυσυζητημένο ChromeOS του Google θα βρεθούν απέναντι στα νεότευκτα Windows 7 (διαβάστε περισσότερα για το λειτουργικό που θα λανσάρει το 2010 το Google).

Επιπλέον, η ανατολή ενός νέου τρόπου χρήσης των υπολογιστών μας, το λεγόμενο cloud computing που μεταφέρει αρχεία και εφαρμογές στο «σύννεφο», δηλαδή στο Διαδίκτυο, ίσως αποδειχτεί η μεγαλύτερη απειλή για μια εταιρεία που ανδρώθηκε όντας στηριγμένη σε έναν διαφορετικό τρόπο computing («τα πάντα τοπικά»).

Διαβάστε περισσότερα για τα Windows 7 στο In.gr Τεχνολογία

Mac vs. PC

Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία των Windows Vista μέχρι σήμερα, η Microsoft δέχτηκε ισχυρά χτυπήματα, με προεξέχουσα την καμπάνια της Apple με τίτλο Mac vs. PC. Σε αυτήν, τα PC εμφανίζονται ως γραβατωμένοι, ηλίθιοι, φλύαροι υπαλληλίσκοι απέναντι σε νέους, μοντέρνους, δημιουργικούς και αποτελεσματικούς τύπους Mac.

H Microsoft απάντησε αναθέτοντας στην εταιρεία μάρκετινγκ Crispin Porter + Bogusky να ανατρέψει την εικόνα αυτή. Επιθυμία της, να κάνει τα Windows συνώνυμο της φιλικότητας προς το χρήστη (επένδυσε μάλιστα για τη δημιουργία αυτού του «πορτραίτου», 300 εκατομμύρια δολάρια). Στην καμπάνια «I’m PC» πρωταγωνιστεί ένα κοριτσάκι, η Kylie που κατορθώνει με ευκολία να στείλει φωτογραφίες από τα ψαράκια της στην οικογένειά της χωρίς καμία βοήθεια από ενήλικες…

Διαβάστε και συμμετάσχετε στην φλέγουσα συζήτηση με θέμα «Ο επόμενος υπολογιστής μου: Τρεις λόγοι για να επιλέξετε Mac»

Δείτε ένα (ξεκαρδιστικό) βίντεο για τη διαμάχη Mac ή PC στο YouTube.

Μεγάλο Στοίχημα η Επιτυχία των Windows 7

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2009, η Microsoft είδε τα κέρδη της να συρρικνώνονται κατά ένα τρίτο -και περισσότερα από τα μισά προέρχονται από τα Windows. Στο διάστημα αυτό 5.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πιο πρόσφατου τριμήνου, που έκλεισε το Σεπτέμβριο, δεν αναμένονται βελτιωμένα, σύμφωνα με αναλυτές του περιοδικού Forbes. Τα έσοδα θα είναι και πάλι μειωμένα και μάλιστα έως και 18% από χρόνο σε χρόνο (12,4 δισ. δολάρια). Τα κέρδη αναμένεται να βρεθούν επίσης μειωμένα, και μάλιστα κατά 35% (στα 2,83 δισ. δολάρια) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, η Apple «ανεβαίνει» -μέσα στην τριετία των, κατά κοινή πλέον ομολογία, αποτυχημένων Vista, η εταιρεία αύξησε το μερίδιό της από το 5% στο 11% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας ερευνών IDC.

Νέα PC με Windows 7, νέοι Mac με Snow Leopard

Οι ελπίδες της Microsoft, αλλά και του μεγαλύτερου τμήματος της που εξαρτάται από τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στρέφονται στην επαλήθευση των αισιόδοξων εκτιμήσεων των αναλυτών -ας μην ξεχνάμε ότι υπολογίζονται σε 820 εκατομμύρια οι υπολογιστές με Windows. Λένε ότι οι πωλήσεις των παραδοσιακών προσωπικών υπολογιστών θα σημειώσουν σημαντική αύξηση το 2010. Υπολογίζουν ότι θα φτάσει το 75%, τη στιγμή που το 2009 οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 7%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην καταγεγραμμένη πρόθεση επιχειρήσεων και όχι τόσο των ιδιωτών να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πλειονότητα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων θα κάνει αυτό το βήμα -υπολογίζουν δε ότι σε ποσοστό 80% συνεχίζουν να χρησιμοποιούν Windows XP, ένα λειτουργικό σύστημα επτά-οκτώ ετών.

Από το γεγονός αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα και η Microsoft, αφού τα νέα συστήματα θα φέρουν τη νέα έκδοση εγκαταστημένη ήδη. H εταιρεία εξάλλου έχει φροντίσει να εξοπλίσει τις προηγμένες εκδόσεις των Windows 7 με το παλιό καλό λειτουργικό της για να διασφαλίσει ότι η απαίτηση για συμβατότητα προς τα πίσω -δηλαδή, τη δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών που τρέχουν σε XP- δεν θα αποτελέσει αντικίνιτρο για την αναβάθμιση σε Windows 7. Έτσι, οι επαγγελματικές εκδόσεις «μπαίνουν» και σε XP Mode.

Διαβάστε τα 100 και πλέον σχόλια των αναγνωστών του In.gr Τεχνολογία για τον ερχομό των Windows 7 που έχει εξελιχτεί σε διαμάχη ανάμεσα στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων (και της φιλοσοφίας τους)

H αντεπίθεση της Apple

Πάντως, η Apple δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια και μια ημέρα πριν την επίσημη διάθεση των Windows 7 και μαζί πολλών νέων PC, την 21η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε νέα εντυπωσιακά ισχυρά συστήματα.

H νέα έκδοση του iMac περιλαμβάνει «ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Αpple σε τεχνολογίες» και διατίθεται πλέον με οθόνες 21,5 και 27 ιντσών, οπίσθιου φωτισμού 16:9, με προδιαγραφές ιδανικές για την προβολή του ανερχόμενου βίντεο HD. Οι νέοι iMac διατίθενται με το νέο Magic Mouse – το πρώτο ποντίκι πολλαπλής αφής στον κόσμο. Οι νέοι iMac διαθέτουν διπύρηνους επεξεργαστές Intel, με συχνότητες που ξεκινούν από τα 3.06GHz, μνήμη από 4GB (1066 MHz DDR3 SDRAM) έως και 16GB καθώς και σκληρούς δίσκους από 500GB έως και 1TB (Serial ATA).

Το νέο MacBook κλεισμένο σε ελαφρύτερο -2,13 κιλά-, ανθεκτικό πολυκαρβονικό περίβλημα (πλαστικό) διατίθεται στη βασική του έκδοση με επεξεργαστή Intel Core 2 Duo 2,26 GHz, με 2GB RAM, σκληρό δίσκο 250GB, και κάρτα NVIDIA GeForce 9400M. Το δυνατό του νέο χαρακτηριστικό είναι ότι φέρει ενσωματωμένη μπαταρία μεγάλης διάρκειας, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις κοινές μπαταρίες.

H νέα έκδοση του Mac Mini -οι χρήστες Mac μιλάνε για τη μεγάλη «επιστροφή» του Mini- χαρακτηρίζεται από την Apple ως «ο ο πιο ενεργειακά αποδοτικός επιτραπέζιος υπολογιστής στον κόσμο», είναι πιο γρήγορη και διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα και διπλάσια μνήμη. Στη βασική του έκδοση φέρει επεξεργαστή Intel Core 2 Duo 2,26GHz, μνήμη 2GB (DDR3 1066 MHz), σκληρό δίσκο 160GB, πέντε USB 2.0, μια FireWire 800, NVIDIA GeForce 9400M καθώς και SuperDrive. Υπάρχει ακόμα η έκδοση με επεξεργαστή Intel Core 2 Duo 2,53GHz, 4GB μνήμη και σκληρό δίσκο 320GB.

Το Μαγικό ποντίκι της Apple και η μάχη χέρι-με-χέρι

Το νέο mouse της Apple χρησιμοποιεί την τεχνολογία πολλαπλής αφής των iPhone και iPod touch. Δεν έχει εμφανή κουμπιά ή scroll. H λεγόμενη «περιοχή πολλαπλής αφής» καλύπτει το κέλυφος του Μagic Mouse κάνοντας ολόκληρο το ποντίκι ένα κουμπί. Είναι ασύρματο (Bluetooth) και έχει εμβέλεια 10 μέτρων. Ακόμα, διαθέτει ισχυρή τεχνολογία laser για τον έλεγχο του κέρσορα, πολύ πιο ευαίσθητη πάνω σε σχεδόν κάθε επιφάνεια (δεν χρειάζεται mousepad) και μπορεί να διαχειρίζεται «έξυπνα»» την ισχύ για μεγαλύτερη αυτονομία, ανιχνεύοντας αυτόματα τις στιγμές αδράνειας. Για να λειτουργήσει απαιτείται λειτουργικό Mac OS X v10.5.8 ή μεταγενέστερο και Wireless Mouse Software Update 1.0.

Δείτε μια παρουσίαση του Magic Mouse στο YouTube

To «μαγικό ποντίκι» της Apple έρχεται τη στιγμή που ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των Windows 7 είναι η εγγενής υποστήριξη της τεχνολογίας multitouch, που πρωτογνωρίσαμε με το Apple iPhone. Οι κατασκευαστές PC αναμένεται να διαθέσουν άμεσα στην αγορά πολλά νέα συστήματα όχι μόνο με ελκυστικό σχεδιασμό αλλά και με οθόνες αφής που θα αξιοποιούν την τεχνολογία πολλαπλής αφής -ακόμα όμως και χωρίς οθόνη αφής, ο χρήστης του παραδοσιακού mouse θα μπορεί να κάνει νέα «νεύματα».

Δείτε μια σύντομη παρουσίαση των χαρακτηριστικών αφής στα Windows 7 – Ina Fried, CNet.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024