Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Windows 7 Upgrade Retail, Full Retail, DSP ή OEM;

Windows 7 Upgrade Retail, Full Retail, DSP ή OEM;

Είναι εφικτή η καθαρή εγκατάσταση και η ενεργοποίηση των Windows 7 με την σημαντικά φθηνότερη έκδοση αναβάθμισης χωρίς να προϋπάρχουν Windows XP ή Vista. Είναι όμως και νόμιμη; Μήπως υπάρχουν ακόμα πι

Είναι εφικτή η καθαρή εγκατάσταση και η ενεργοποίηση των Windows 7 με την σημαντικά φθηνότερη έκδοση αναβάθμισης χωρίς να προϋπάρχουν Windows XP ή Vista. Είναι όμως και νόμιμη; Μήπως υπάρχουν ακόμα πιο οικονομικές και νόμιμες εναλλακτικές;

Το τρικ περιγράφει με λεπτομέρεια ο περίφημος μπλόγκερ Paul Thurrott του SuperSite for Windows. Πότε όμως νομιμοποιείται ο χρήστης να το πράξει;

O Thurrott έκανε το σχετικό δημοσίευμα στις 23 Οκτωβρίου και ίσως να μην ήταν ο μόνος, ούτε καν ο πρώτος (πάντως είχε στο παρελθόν κάνει κάτι ανάλογο με τα Vista, αν και τότε έπρεπε ο χρήστης να κάνει δύο φορές εγκατάσταση).

Πάντως, λίγες ημέρες αργότερα, τεχνικός από το δίκτυο συνεργατών της Microsoft (Microsoft Worldwide Partner Group), ονόματι Eric Ligman, εξηγεί σε ποιές περιπτώσεις το τρικ είναι και νόμιμο (δηλαδή, επιτρέπεται από την άδεια χρήσης των Windows).

Σύμφωνα με το ποστ του Ligman λοιπόν, και το σαφές επεξηγηματικό γράφημά του, όταν ο χρήστης έχει αγοράσει στο παρελθόν μια πλήρη έκδοση των Windows και αγοράσει σήμερα την Αναβάθμιση στα Windows 7 τότε αποκτά μια άδεια να τρέξει το αναβαθμισμένο προϊόν. Έτσι, για παράδειγμα εάν έχει ήδη την πλήρη έκδοση των XP και αγοράσει την Αναβάθμιση στα Windows 7, τότε αποκτά άδεια για τα Windows 7 (προφανώς, νομίμως έκανε το clean install σε άδειο δίσκο με την αναβάθμιση και το τρικ). Αντίθετα, εάν o χρήστης δεν έχει τίποτα άλλο παρά την Αναβάθμιση των Windows 7, δεν αποκτά με αυτήν και μόνο άδεια για κάτι (και κακώς έκανε το clean install).

Ο Ligman διευκρινίζει επίσης ότι ο χρήστης δεν είναι νόμιμος αν κάνει clean install σε νέο PC, παρά το γεγονός έχει άδεια OEM σε κάποιο άλλο, παλιό PC (συνήθως εγκαταστημένη ήδη OEM). Κι αυτό καθώς, η άδεια ΟΕΜ δεν μεταφέρεται από το ένα PC σε άλλο (μπορεί όμως να γίνει εκ νέου εγκατάσταση στο παλιό, εάν γίνει αναβάθμιση σε αυτό ή φορμαριστεί ο δίσκος, με την εξαίρεση της αντικατάστασης της μητρικής).

Οι εκδόσεις OEM είναι πλήρεις και (σημαντικά) φθηνότερες από τις πλήρεις retail. Είναι μάλιστα φθηνότερες και από τις εκδόσεις αναβάθμισης, δεν περιλαμβάνουν όμως υποστήριξη από τη Microsoft και δεν δίνουν το δικαίωμα στο χρήστη να μεταφέρει την άδεια αυτή από το PC το οποίο συνοδεύουν «δια βίου» σε κάποιο άλλο.

Έτσι, σήμερα βρίσκουμε σε πολλά καταστήματα τις λεγόμενες εκδόσεις DSP (προφανώς πρόκειται για τις εκδόσεις ΟΕΜ). Για παράδειγμα, στο Shop21.gr διευκρινίζεται ότι η έκδοση DSP «διαφέρει από την αντίστοιχη retail στη συσκευασία και στα εγχειρίδια χρήσης, η οποία είναι πιο λιτή στην περίπτωση της έκδοσης DSP και πρέπει να συνοδεύει την αγορά ενός καινούργιου συστήματος ή επιμέρους τμημάτων του.» Φυσικά, το Shop21.gr δεν είναι το μόνο διαδικτυακό κατάστημα που έχει στα ράφια του τις εκδόσεις αυτές. Στην συντριπτική όμως πλειονότητά τους τα e-shops αναφέρουν ότι οι εκδόσεις αυτές πωλούνται μαζί με καινούριο υπολογιστή του τοπικού συναρμολογητή (π.χ. στο plaisio.gr με Turbo-X). Πάντως, δεν υπάρχει ουσιαστικό εμπόδιο για να τις αγοράσει κανείς (δεν του ζητείται να αγοράσει και hardware ή πόσο μάλλον, ολόκληρο νέο υπολογιστή).

Τα Home Premium DSP πωλούνται αντί 99 ευρώ (η αντίστοιχη έκδοση Upgrade retail πωλείται 125 ευρώ), τα Professional DSP αντί 119 ευρώ (η έκδοση retail Upgrade πωλείται 300 ευρώ) και τα Ultimate DSP αντί 165 ευρώ (η αντίστοιχη retail Upgrade 310 ευρώ) -στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, παρατηρεί κανείς ότι η διαφορά είναι πραγματικά σημαντική.

Οι πλήρεις εκδόσεις είναι ακόμα ακριβότερες από τις εκδόσεις Upgrade και φυσικά τις DSP ή OEM (διαβάστε σχετικά στη διεύθυνση http://ndigital.in.gr/technews/webreadywin7).

Διαβάστε επίσης: Έσπασαν ήδη από τον Ιούλιο του 2009 τα Windows 7

Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με τα Windows 7

και δείτε τα αναρίθμητα σχόλια των χρηστών

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024