Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιντερνετικές Διευθύνσεις .eu στα Ελληνικά από τις 10 Δεκεμβρίου

Ιντερνετικές Διευθύνσεις .eu στα Ελληνικά από τις 10 Δεκεμβρίου

Στις 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα κατοχύρωσης διαδικτυακών διευθύνσεων με κατάληξη .eu γραμμένων σε 22 γλώσσες της ευρωπαϊκής ένωσης, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά. «Κερδίζει» όμως, όποιος

Στις 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα κατοχύρωσης διαδικτυακών διευθύνσεων με κατάληξη .eu γραμμένων σε 22 γλώσσες της ευρωπαϊκής ένωσης, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά. «Κερδίζει» όμως, όποιος προλάβει. Με αφορμή το ιστορικό αυτό γεγονός, απευθυνθήκαμε στο papaki.gr, τον μεγαλύτερο καταχωρητή διευθύνσεων .gr (σύμφωνα με την EETT τον Οκτώβριο), για να μας λύσει σχετικές απορίες.

Διαβάστε σχετικά: Το Ίντερνετ στη γλώσσα μας

Με τις διεθνείς διαδικτυακές διευθύνσεις με κατάληξη .eu, τα λεγόμενα IDN .EU Domain Names, «ανοίγουν» χιλιάδες νέα ονόματα χώρου και αποτελούν μια νέα αγορά, που αφενός στοχεύει στην Ελλάδα, αφετέρου διατηρεί ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Παρέχεται δε, η δυνατότητα κατοχύρωσης σημαντικών λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούν οι χρήστες κατά την αναζήτηση στις μηχανές αναζήτησης καθώς το domain name είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια του Google για την αξιολόγηση κατάταξης στα αποτελέσματα του.

1. Περίοδος Sunrise και Προ-κατοχύρωση

Μετά από δημόσιο διάλογο, αποφασίστηκε να μην υπάρχει περίοδος Sunrise για την κατοχύρωση .eu IDN. Η περίοδος αυτή θα εξασφάλιζε προϋπάρχοντα δικαιώματα, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η πλειονότητα συμφώνησε να ικανοποιούνται τα αιτήματα για τις επίμαχες διευθύνσεις στη βάση first come first served, δηλαδή με σειρά προτεραιότητας («όποιος προλάβει»). Η κατοχύρωση ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου.

Εντούτοις, το papaki.gr έχει θεσπίσει μια διαδικασία προ-κατοχύρωσης.

Όπως διευκρινίζεται: «Η περίοδος προ-κατοχύρωσης δεν είναι περίοδος Sunrise. Η υπηρεσία προ-κατοχύρωσης του Papaki.gr σημαίνει ότι μπορούμε να στείλουμε για εσάς τα ονόματα που επιθυμείτε να κατοχυρώσετε, με αυτόματο και γρήγορο τρόπο την ημερομηνία έναρξης κατοχυρώσεων.
Η προ-κατοχύρωση επιτυγχάνεται με έναν μηχανισμό που έχει αναπτύξει το Papaki.gr, το οποίο στις 10 Δεκεμβρίου θα προχωρήσει στην αυτόματη μαζική κατοχύρωση των προ-κατοχυρωμένων domain names, ακριβώς τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσουν οι επίσημες κατοχυρώσεις από τη EURid (τον αρμόδιο Ευρωπαίο ληξίαρχο).

Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε στο ελάχιστο την πιθανότητα να κατοχυρωθεί το όνομα χώρου της επιλογής σας από κάποιον τρίτο και να ψάχνετε την τελευταία στιγμή για να βρείτε τι έχει μείνει ελεύθερο προς κατοχύρωση.»

H διαδικασία προ-κατοχύρωσης

Papaki.gr:«Οι χρήστες προ-κατοχυρώνουν από μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, όσα ονόματα IDN EU επιθυμούν. Κατά το διάστημα των προ-κατοχυρώσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κάθε domain κρατάμε στη βάση μας μονάχα μια προ-κατοχύρωση.

Στις 10 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει το σύστημα κατοχυρώσεων EU IDNs. Το ειδικό λογισμικό που έχουμε αναπτύξει θα κατοχυρώσει μαζικά τα Domain Names στην EURid. Στην πιθανότητα που το domain δεν κατοχυρωθεί, θα επιστραφεί το χρηματικό ποσό της κατοχύρωσης.»

2. Πακέτο Ομογράφων στην ελληνική γλώσσα

Από την υποστήριξη πολλών διαφορετικών γλωσσών στις διαδικτυακές διευθύνσεις ανακύπτει ένα θέμα σχετικά με τα ονόματα που αν και γραμμένα σε διαφορετικές γλώσσες (με τους χαρακτήρες του εκάστοτε αλφάβητου) μοιάζουν ίδια (γράφονται με τον ίδιο τρόπο).

Προσφέρει το papaki.gr την κατοχύρωση «πακέτου» ονομάτων με ελληνικούς χαρακτήρες και κατάληξη .eu για όλα τα ομόγραφα του αιτούμενου domain name; (ή ομόηχων με ή χωρίς όλα τα πιθανά σημεία στίξης σε όλους τους πιθανούς επιτρεπόμενους ελληνικούς χαρακτήρες)

Papaki.gr:Η EURid δε θα προσφέρει την υπηρεσία κατοχύρωσης Ομόγραφων ονομάτων. Για να δεσμευτούν λέξεις, με διαφορετικό τονισμό, θα πρέπει να γίνουν διαφορετικές κατοχυρώσεις. Το Papaki.gr παρέχει εκπτώσεις στους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να κατοχυρώσουν έναν μεγάλο αριθμό – πάνω από δέκα – EU domains με ελληνικούς χαρακτήρες. Σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την εταιρία μας, για να δοθεί η σχετική έκπτωση.

3. Πακέτο ομόγραφων από διαφορετικές γλώσσες ή Μόνο ένα επιτρεπόμενο αλφάβητο;

Επιτρέπει το papaki.gr την κατοχύρωση ονομάτων με ανάμικτους χαρακτήρες από διαφορετικές γλώσσες (Homoglyph bundling);

Papaki.gr: Δέσμη ομογλύφων έχετε όταν καταχωρείτε ένα ΔΟΤ/IDN και το σύστημα καταχώρησης καταχωρεί αυτόματα όλα τα ομόγλυφα (homoglyphs) αυτού του ονόματος για εσάς (εάν υπάρχει κάποιο). Αυτό σημαίνει ότι μία δέσμη από ονόματα καταχωρείται μονομιάς.

Μετά από προσεκτική εξέταση η EURid έχει αποφασίσει να μην προσφέρει δέσμες ομόγλυφων. Ορισμένα μητρώα προσφέρουν δέσμες ομογλύφων για να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο καταχώρησης από κάποιον άλλο, ενός ονόματος τομέα όμοιο με το δικό σας. Η EURid δε θα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, διότι δεν επιτρέπει την ανάμειξη κωδικών σκριπτς (scripts), πράγμα το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

4. Πακέτο ονομάτων με/χωρίς σημεία στίξης

Δεσμεύονται ως πακέτο και τα ονόματα χώρου που φέρουν σημεία στίξης σε διαφορετικά σημεία από αυτά της πεζής μορφής που δηλώνει ο καταχωρούμενος στην αίτησή του;

Papaki.gr: Ένας τονισμένος χαρακτήρας έχει διαφορετική αντιστοιχία στο Punycode από έναν άτονο. Κάθε όνομα χώρου που αποτελείται από χαρακτήρες που αντιστοιχούν και σε διαφορετικά ACE strings, θα θεωρούνται και θα κατοχυρώνονται ως ξεχωριστά ονόματα χώρου.

5. Πιθανά προβλήματα – Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν επιλέξετε τι θα κατοχυρώσετε

Ποια είναι τα κυριότερα θέματα που μπορεί να οδηγήσουν σε διεκδικήσεις του IDN;

Papaki.gr:
1. Το μέγεθος ενός .eu ΔΟΤ/IDN (το τμήμα μετά το www. και πριν από τη τελεία) δε μπορεί να είναι πάνω από 63 χαρακτήρες.
Το όριο αυτό ισχύει εφόσον το όνομα έχει μετατραπεί σε ένα ACE string για χρήση από τους DNS (Σύστημα Ονομάτων Τομέα).

Παραδείγματα:
www.abcdef.eu είναι 6 χαρακτήρες.
www.xyz.eu είναι 3 χαρακτήρες.
www.bucher.eu, ωστόσο, είναι 13 χαρακτήρες. Αυτό, εξαιτίας του ACE string www.xn--bcher-kva.eu

Μπορεί επίσης να συμβεί, ο συνδυασμός δύο χαρακτήρων, στη πραγματικότητα να αποτελείται από ένα χαρακτήρα Unicode (?ι (u+1F00 u+03B9) ? (u+1F80) SMALL LETTER ALPHA WITH PSILI AND YPOGEGRAMMENI)

2. Κανένα όνομα δεν μπορεί να αρχίζει ή να τελειώνει με παύλα (-).

3. Τα ονόματα δεν μπορούν να περιέχουν την παύλα (-) ταυτόχρονα στην τρίτη και στην τέταρτη θέση, εκτός και αν υπάρχει ακόμη μία παύλα και στη δεύτερη θέση. Για παράδειγμα, το α–παύλα.eu δεν μπορεί να καταγραφεί, αλλά είναι δυνατή η καταγραφή του α—παύλα.eu.

6. Κατοχύρωση ελληνικού .eu στους κατόχους greeklish

Δεδομένου ότι η κατοχύρωση διαδικτυακών διευθύνσεων προϋπήρξε της κατοχύρωσης διευθύνσεων με ελληνικούς χαρακτήρες, πολλοί έχουν κατοχυρώσει ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish). Προστατεύονται από όσους επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν μια ευρωπαϊκή διεύθυνση με τους αντίστοιχους ελληνικούς χαρακτήρες;

Papaki.gr: Όπως και για τα ονόματα χώρου σε ASCII χαρακτήρες έτσι και για τα ΔΟΤ θα ισχύσει η πολιτική του “first come, first served”. Δε θα υπάρξει περίοδος Sunrise και δε θα είναι μπλοκαρισμένα τα ονόματα χώρου που το αντίστοιχό τους σε greeklish έχει ήδη κατοχυρωθεί. Θα είναι όλα ελεύθερα για κατοχύρωση.

7. Χρεώσεις

Papaki.gr:Η εκχώρηση, ανανέωση και μεταβίβαση ενός ονόματος χώρου .EU κοστίζει 8€/έτος + ΦΠΑ. Η μεταβολή επωνυμίας θεωρείται μεταβίβαση, εκτός αν είναι απλή διόρθωση, οπότε δεν υπάρχει χρέωση.

8. Αναρρίχηση στα αποτελέσματα αναζήτησης

Γιατί η κατοχύρωση των εν λόγω domain name συνιστά ένα ακόμα εργαλείο SEO και πότε αποτελεί για τους κατόχους τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Papaki.gr: Ο αλγόριθμος αξιολόγησης και κατάταξης του Google, αλλά και άλλων μηχανών αναζήτησης, έχει πάνω από 100 κριτήρια αξιολόγησης. Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια αξιολόγησης, είναι το όνομα χώρου. Σύμφωνα με τα Ranking Factors 2009 του SEOMoz, το root domain name, είναι το 3ο, πιο σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης και κατάταξης ενός site.

Τα ονόματα χώρου .eu δίνουν μια Ευρωπαϊκή ταυτότητα στον κάτοχό τους. Π.χ., συλλέγει τις έδρες μιας πολυεθνικής κάτω από μία και μοναδική κατάληξη, το .eu, δίνοντάς της Ευρωπαϊκό κύρος και αυξάνοντας τη προβολή της. Ένα όνομα χώρου .eu διευρύνει την αγορά και ταυτοποιεί την ποιότητα των προϊόντων μιας εταιρίας με την Ευρώπη.

Σχετικές παραπομπές:

Στοιχεία επικοινωνίας για το Papaki:
Website:papaki.gr

Email: info@papaki.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 801-11-DOMAIN (366246)

Πληροφορίες για τα IDN .eu από τον Ευρωπαίο Ληξίαρχο

Κατάλογος Ελλήνων Καταχωρητών Διευθύνσεων .eu

Ποιοι χαρακτήρες επιτρέπονται

Ελέγξτε εάν η ελληνική λέξη που θέλετε να δεσμεύσετε αποτελείται από αποδεκτούς χαρακτήρες ως IDN:

Για παράδειγμα, έστω ότι θέλετε να δεσμεύσετε το τεχνολογία.eu, το εργαλείο αυτό θα επιστρέψει

τεχνολογία is a valid IDN
Unicode domain name : τεχνολογία
ACE string : xn--kxaeeh4alob4b5a
Από τις 10 Δεκεμβρίου 2009 μπορείτε να ελέγξετε εάν το τεχνολογία.eu είναι διαθέσιμο στη βάση .eu WHOIS. Εάν είναι, τότε μπορείτε να το δεσμεύσετε απευθυνόμενοι σε έναν πιστοποιημένο ληξίαρχο διευθύνσεων με κατάληξη .eu.

Ανθή Παναγιωτάκη

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024