Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοδος στους εναλλακτικούς browser

Ανοδος στους εναλλακτικούς browser

Τα μερίδια του Firefox και του Opera στην ευρωπαϊκή αγορά άρχισαν να ανεβαίνουν μετά τις αντιμονοπωλιακές αποφάσεις της ΕΕ που υποχρεώνουν τη Microsoft να διευκολύνει τους χρήστες στην επιλογή εναλλακ

Τα μερίδια του Firefox και του Opera στην ευρωπαϊκή αγορά άρχισαν να ανεβαίνουν μετά τις αντιμονοπωλιακές αποφάσεις της ΕΕ που υποχρεώνουν τη Microsoft να διευκολύνει τους χρήστες στην επιλογή εναλλακτικών browser.

Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το Μάιο, περίπου 200 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δουν τα Windows να εμφανίζουν μια «Οθόνη Επιλογής Browser», από την οποία μπορούν να επιλέξουν τον Internet Explorer ή κάποιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα για πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Η Microsoft αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα έρευνα κατά της εταιρείας της κατηγορώντας την ότι η ενσωμάτωση του IE στα Windows παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.

Το μέτρο φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των browser: Στη Γαλλία, το μερίδιο του IE μειώθηκε το Μάρτιο κατά 2,5% σε σχέση με το Φεβρουάριο, στη Βρετανία κατά 1% και στην Ιταλία κατά 1,3%, δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Statcounter.

Η ζήτηση για το πρόγραμμα Opera της ομώνυμης νορβηγικής εταιρείας διπλασιάστηκε στην Ευρώπη από τις αρχές Μαρτίου. Ειδικά στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία η ζήτηση υπερτριπλασιάστηκε, αναφέρει το Reuters.

Ανοδο καταγράφει και το Ίδρυμα Mozilla που αναπτύσσει το πρόγραμμα Firefox: «Βλέπουμε σημαντική αύξηση στον αριθμό νέων χρηστών του Firefox ως αποτέλεσμα της ‘Οθόνης Επιλογής Browser’» δήλωσε εκπρόσωπος του Mozilla.

Πάντως αρκετές εταιρείες που παράγουν λιγότερο δημοφιλείς browser εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα προϊόντα τους παραγκωνίζονται στη δεξιά πλευρά της οθόνης και δεν είναι άμεσα ορατά. Η εταιρεία Fox, για παράδειγμα, απέστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτώντας ίση μεταχείριση.

Οι βασικές επιλογές στο αναδυόμενο παράθυρο είναι σήμερα τα προγράμματα Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari και Chrome. Η δεύτερη, λιγότερο εμφανής ομάδα περιλαμβάνει τους browser Avant, Sleipnir, K-Melon, Maxthon, Fox, Flashpeak και GreenBrowser.

Μέχρι σήμερα, οι χρήστες που προτιμούσαν κάποιον εναλλακτικό browser έπρεπε να τον εγκαθιστούν μόνοι τους και να τον ορίζουν ως προεπιλογή.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024