Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Αdobe βάζει στον καυγά με την Apple το Flash 10.1 for mobile

H Αdobe βάζει στον καυγά με την Apple το Flash 10.1 for mobile

Την έκδοση 10.1 του Flash Player για κινητά άρχισε να διαθέτει η Adobe σε συνεργαζόμενους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και επεξεργαστών, στις 21 Ιουνίου 2010, με την φιλοδοξία να φτάσει στα μισά smartphone του πλανήτη μέσα σε δύο χρόνια -δεν θα είναι όμως ανάμεσά τους τα iPhone...

Την έκδοση 10.1 του Flash Player για κινητά άρχισε να διαθέτει η Adobe
σε
συνεργαζόμενους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και επεξεργαστών (Intel, nVidia), στις
21 Ιουνίου 2010. Κινητά με Symbian, Windows Phone 7, BlackBerry, Palm
webOS, και άλλες πλατφόρμες έχουν ήδη προμηθευτεί την νέα έκδοση και
σύντομα αναμένεται να φτάσει στους ιδιοκτήτες τους. Οι κάτοχοι κινητών
με Android θα πρέπει να περιμένουν το Android 2.2 (Froyo). H Adobe ελπίζει ότι
θα διανείμει το Flash 10.1 σε περισσότερα από τα smartphone που
κυκλοφορούν παγκοσμίως έως το 2012 -δεν θα είναι όμως ανάμεσά τους τα iPhone…

Το Flash για κινητά βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κόντρας μεταξύ Adobe και Apple, όταν η τελευταία αποφάσισε δια στόματος του επικεφαλής της να αποπέμψει την τεχνολογία από τα iPhone και iPad. O Στηβ Τζομπς είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να σταματήσει η Apple την υποστήριξη Flash στις συσκευές της, και αντί αυτής να βασιστεί στην υιοθέτηση ενός νέου στάνταρτ βίντεο για ιστοσελίδες, την HTML5.

Εντούτοις, η τεχνολογία συνεχίζει να χρησιμοποιείται και υπάρχουν εκατομμύρια σάιτ που σχεδιάστηκαν σε Flash (και δεν προβάλλονται στις συσκευές της Apple). Επιπλέον, η Adobe δεν παραλείπει να τονίσει ότι στο άρμα του Flash έχουν προσδεθεί περισσότεροι από τρία εκατομμύρια προγραμματιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές όχι μόνο για smartphone, αλλά και για tablet, netbook, τηλεοράσεις και άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά.

H Adobe επισημαίνει ότι ο Flash player 10.1 (εφαρμογές που τρέχουν μέσα από browser) και το Adobe Air 2 (αυτόνομες εφαρμογές, χωρίς να απαιτείται browser) είναι βασισμένα σε ανοικτές τεχνολογίες και στη συμμετοχή της κοινότητας των προγραμματιστών, ενώ οι εφαρμογές αυτές μπορούν να εκτελεστούν σε πολλές διαφορετικές συσκευές (στο 98% των υπολογιστών με σύνδεση στο Ίντερνετ και στο 95% των κινητών τηλεφώνων), απαντώντας έτσι έμμεσα ξανά στις επιθέσεις της Apple.

Η νέα έκδοση του Flash υποστηρίζει το λεγόμενο HTTP Dynamic Streaming, δηλαδή την αναμετάδοση βίντεο κατά απαίτηση (VoD) και με τεχνολογία ροής (live streaming). Επίσης, υποστηρίζει εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνολογία multitouch (πολλαπλής αφής) και gestures (χειρονομίες), όπως pinch, scroll (εναλλαγή σελίδων), rotate (περιστροφή), scale (αλλαγή κλίμακας), two finger tap (επιλογή με χρήση δύο δακτύλων).

Η Adobe υποστηρίζει ότι οι νεότερες εκδόσεις Flash και Air έχουν σχεδιαστεί εκ βάθρων ειδικά για χρήση σε φορητές συσκευές (δηλαδή με έμφαση στην εξοικονόμηση πόρων, δηλαδή μνήμης, επεξεργαστικής ισχύος, ενέργειας), έτσι ώστε να μην εξαντλούν τους διαθέσιμους πολύτιμους πόρους, να καθυστερούν στην σχεδίαση γραφικών ή να «στραγγίζουν» την μπαταρία. Έτσι, οι προγραμματιστές μπορούν να σχεδιάσουν εφαρμογές που θα αναθέτουν στο υλικό την απαιτητική αποκωδικοποίηση ήχου (audio hardware decoding). Επίσης, όταν το κινητό τίθεται σε κατάσταση αναμονής (χωρίς ωστόσο να σταματά η αναπαραγωγή π.χ. μουσικής), η εφαρμογή σε Flash θα μπορεί να πέφτει επίσης σε sleep mode, εξοικονομώντας επεξεργαστική ισχύ και ενέργεια. Τέλος, ο browser δεν θα καταρρέει όταν οι νέες εφαρμογές SWF επιχειρούν να δεσμεύσουν μνήμη μεγαλύτερη από την διαθέσιμη στο κινητό.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024