Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Smartphone για το λαό» προωθεί η Samsung

«Smartphone για το λαό» προωθεί η Samsung

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων επιχειρεί «να φέρει τη δημοκρατία στην αγορά των smartphone» με την δική της πλατφόρμα bada, και εκτιμά ότι το 2011 το 40% των έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα βασίζονται σε αυτή.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως επιχειρεί «να φέρει τη δημοκρατία στην αγορά των smartphone» με την δική της πλατφόρμα bada, και εκτιμά ότι το 2011 το 40% των έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα βασίζονται σε αυτή.

To γραφείο της Αθήνας της Samsung Electronics διοργάνωσε στις 4 Νοεμβρίου 2010 εκδήλωση για την παρουσίαση της πλατφόρμας bada σε Έλληνες προγραμματιστές.

Περισσότεροι από 100 developer μυήθηκαν στα μυστικά της πλατφόρμας και ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει η Samsung ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη εφαρμογών και τη διάθεσή τους στο δικό της κατάστημα εφαρμογών, το samsungapps.com.

Πλούσιο υλικό χρήσιμο στους developer διατίθεται στο developer.bada.com, ενώ η Samsung διευκρίνισε ότι η εγγραφή στο SamsungApps.com είναι δωρεάν, όπως και οι υπηρεσίες φιλοξενίας σε bada server ανά τον κόσμο. Η Samsung δίνει τη δυνατότητα στους νέους developer στην πλατφόρμα να δοκιμάσουν τις εφαρμογές τους προσομοιώνοντας την εκτέλεσή τους καθώς και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν in app purchasing server για την πώληση π.χ. items μέσα από τις εφαρμογές.

Το bada δεν είναι λειτουργικό σύστημα, ούτε πρόκειται για λογισμικό ανοικτού κώδικα, παρά το γεγονός ότι «πατάει»στο Linux -είναι όμως μια «ανοικτή πλατφόρμα» και η γνώση C++ θεωρείται καλό προσόν για να ξεκινήσει κανείς την ανάπτυξη εφαρμογών σε αυτό. Προς το παρόν πάντως, το bada τρέχει μόνο σε συσκευές Samsung.

Η Samsung εγκαινίασε το bada το Νοέμβριο του 2009 -ξεκίνησε τότε με 10 μόνο εφαρμογές και φυσικά, είχε 0 download (εξάλλου, τότε δεν υπήρχε το app store). Ένα χρόνο πριν, μόνο μια συσκευή βασιζόταν σε αυτό, το Samsung Wave. Το ενδιαφέρον είναι -και η Samsung δεν παραλείπει να το επισημαίνει- ότι, τον πρώτο μόλις μήνα της κυκλοφορίας του πουλήθηκαν ένα εκατομμύριο Wave -το μόνο smartphone με νέο λειτουργικό που πέτυχε τέτοια νούμερα ήταν το Apple iPhone το 2007. Περισσότερα από το ένα τέταρτο από αυτά πουλήθηκαν στην Κίνα -τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone μετά τις ΗΠΑ, εκεί όπου το iPhone χρειάστηκε πολύ περισσότερο για να φτάσει τα ίδια νούμερα. Φυσικά, μέρος της επιτυχίας του οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για smartphone και μάλιστα σχετικά, οικονομικό.

Το Wave είναι ένα smartphone υψηλών προδιαγραφών, παρά το γεγονός ότι η Samsung δεν θέτει υψηλές απαιτήσεις σε hardware για την εκτέλεση του bada -όπως για παράδειγμα, πράττει η Microsoft με τα Windows Phone 7.

Εντούτοις, το πρώτο κινητό bada έχει οθόνη Super AMOLED 3,3 ιντσών, ισχυρό επεξεργαστή 1GHz, κάμερα 5Mpixel με φλας και πολλές δυνατότητες (όπως αναγνώρισης προσώπου), δυνατότητα αναπαραγωγής και εγγραφής βίντεο στα 720p, μνήμη 2GB με δυνατότητα επέκτασης με τη χρήση microSD (έως 32GB), και φέρει το Social Hub στο οποίο συγκεντρώνονται όλες οι επαφές του χρήστη του τηλεφώνου από το λογαριασμό e-mail, messaging και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (λέγε με facebook). Στην ελληνική αγορά η τιμή διάθεσής του κυμαίνεται γύρω στα 350 ευρώ.

Ένα χρόνο μετά το επίσημο λανσάρισμα, η Samsung υπερηφανεύεται ότι το samsungapps.com έχει 4.000 εφαρμογές, 15 εκατομμύρια download και τέσσερα smartphone που τρέχουν bada: το οικονομικό Samsung Wave 525 (με τιμή γύρω στα 165 ευρώ), το κοινωνικό Wave 533 (γύρω στα €200), το μοδάτο Wave 723 (€275) και το ισχυρό Wave II. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τα μοντέλα Wave S8500 και το Wave 723 και όχι τα Wave II και Wave 533.

H εταιρεία μας παραχώρησε για λίγο ένα Samsung Wave το οποίο σύντομα θα σας παρουσιάσουμε στο In.gr Τεχνολογία. Αναμείνατε.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024