Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Microsoft Ελλάς: «Cloud computing για έναν ορίζοντα χωρίς σύννεφα»

Microsoft Ελλάς: «Cloud computing για έναν ορίζοντα χωρίς σύννεφα»

H Microsoft Ελλάς εισάγει στη συζήτηση για την καινοτομία τη νέα, αδιαμφισβήτητα, μεγάλη τάση στην πληροφορική του επονομαζόμενου cloud Computing, ή «υπολογιστική νέφους» με το επιχείρημα ότι η νέα πρακτική «εξασφαλίζει μέγιστη αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών πληροφορικής και συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας, συνιστώντας έτσι στρατηγική επιλογή για κάθε οργανισμό που θα επιλέξει να επενδύσει σε αυτή.» Η σχετική συζήτηση στην 5η Ημέρα Καινοτομίας αποδείχτηκε ενδιαφέρουσα, όταν το θέμα επεκτάθηκε στην αξιοποίηση του cloud computing από το δημόσιο...

Η επένδυση σε καινοτόμες προτάσεις της πληροφορικής ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου, βρέθηκε στο επίκεντρο της 5ης Ημέρας Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς, η οποία είχε ως θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις στο Cloud Computing, για έναν ορίζοντα χωρίς σύννεφα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα Το Βήμα και το in.gr.


Στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft δήλωσαν παρών ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Αντώνης Μαρκόπουλος και ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Κωστής Χατζηδάκης.

Δημιουργία Δημόσιων Κέντρων Δεδομένων

Ο κ.Μαρκόπουλος επεσήμανε: «To Cloud Computing δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτάκουστο. Η ουσιαστική μετάβαση σε αυτό όμως, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα απαιτεί μια καινούργια προσπάθεια. Οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει, οι εταιρίες του κλάδου έχουν παρουσιάσει ήδη αξιόλογες προτάσεις, η Δημόσια Διοίκηση έχει θέσει ως προτεραιότητα και προχωρά, μέσω του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», στη δημιουργία Δημόσιων Κέντρων Δεδομένων. Παράλληλα, οι ψηφιακές παρεμβάσεις που υλοποιούνται από το πρόγραμμά μας ενισχύουν την αξιοποίηση υπηρεσιών cloud computing. Μπορούμε συνεπώς να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν κινούμαστε στο “σύννεφο”, αλλά βαδίζουμε συντονισμένα προς την αξιοποίησή του, με στόχο τόσο τη μείωση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους, όσο και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της μεταφοράς δεδομένων και πόρων με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Η στροφή προς την καινοτομία πρέπει να αποτελέσει όχι μόνο μια πολιτική επιλογή, αλλά και μια επιχειρηματική επιλογή. Μια επιλογή που αφορά την οικονομία, την κοινωνία, τις επόμενες γενιές. Είναι μια σανίδα σωτηρίας από τη σημερινή κρίση και μια ασπίδα που θα προστατεύσει αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία από μελλοντικές αναταράξεις».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Ernst Jan Stigter, υποδέχτηκε με σύντομη ομιλία το κοινό της εκδήλωσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στη Microsoft έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Στοχεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρία μας επενδύει σταθερά στην καινοτομία, αναπτύσσοντας πρωτοποριακές λύσεις πληροφορικής που βοηθούν επιχειρήσεις και οργανισμούς να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Το cloud computing, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τάση της πληροφορικής, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις. Στη Microsoft, γνωρίζοντας σε βάθος το cloud computing και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει για ένα πλήθος προβλημάτων, έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η αξιοποίησή του μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δημόσιου Τομέα».

Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας 2010

Το έναυσμα της συζήτησης για το επίμαχο θέμα της ανάγκης υιοθέτησης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων δόθηκε σε πρώτο επίπεδο από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καταγραφή της πορείας της καινοτομίας στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη «Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας 2010», την οποία παρουσίασε ο κ. Patric Malone, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, έχει σημειωθεί πρόοδος και έχουν καταγραφεί καλές επιδόσεις σε ορισμένους τομείς, όπως οι δαπάνες για βιομηχανικό σχεδιασμό, η αγορά εξοπλισμού, η κατάρτιση προσωπικού, οι επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα και η υιοθέτηση οργανωτικών και εμπορικών καινοτομιών, ωστόσο η χώρα μας έχει ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσει σε καίριους τομείς, όπως η παραγωγή και διάδοση της γνώσης, η συμμετοχή στις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και η χαμηλή επένδυση σε καινοτομία προερχόμενη από την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη μελέτη εκπονείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς, υπό την εποπτεία του Δρ. Δημήτρη Δενιόζου.

Οι λύσεις της Microsoft

Στη συνέχεια, ο κ. Andreas Ebert, Regional Technology Officer, Microsoft Western Europe, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, επικεντρώθηκε στην περιγραφή των δυνατοτήτων του Cloud Computing, ενώ υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τους οργανισμούς που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ο κ. Ebert παρουσίασε τα διαφορετικά μοντέλα διάθεσης υπηρεσιών Cloud που διαθέτει η Microsoft, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να επιλέξουν αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες τους. Επίσης, ανέδειξε την ευελιξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας μέσα από διαφορετικά case studies, ενώ έμφαση έδωσε και στο μοντέλο του Private Cloud, μια εκδοχή του Cloud, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στις πλέον αυστηρές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφάλειας και πλήρη ελέγχου.

Την κεντρική ομιλία ακολούθησαν εισηγήσεις από τον κ. Λεωνίδα Κωβαίο, Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Singular Logic, καθώς και τον κ. Βασίλη Ζωγράφο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interworks, οι οποίοι παρουσίασαν διαδοχικά τις προτάσεις των εταιριών τους αναφορικά με τη διάθεση υπηρεσιών που στηρίζονται στο Cloud Computing.

Το Cloud και η έξοδος από την κρίση

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση, η οποία έχοντας ως θέμα «Πώς η μετάβαση στο Cloud μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση» επικεντρώθηκε στη διερεύνηση δυνατοτήτων άμεσης αξιοποίησης του Cloud Computing σε τομείς του Δημόσιου Τομέα. Διαπιστώνοντας ότι η σωστή επένδυση σε σύγχρονες λύσεις της πληροφορικής επιτρέπει μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση κόστους και λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της δεδομένης χρονικής στιγμής, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων, που βασίζονται στο Cloud Computing, με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών.

Παράλληλα εξέτασαν τους παράγοντες που έως σήμερα έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά όσον αφορά στην πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Ριζόπουλος, συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, Επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, η κα Γιώτα Παπαρίδου, Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας και ο κ. Σταύρος Αλεξάκης, Διευθυντής Πωλήσεων Δημόσιου Τομέα της Microsoft Ελλάς.

DEMO καινοτόμων εφαρμογών στο cloud

Σημειώνεται ότι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάστηκαν καινοτόμες εφαρμογές βασισμένες σε Cloud Computing που έχουν αναπτυχθεί από τη Microsoft και από συνεργάτες της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ανάμεσά τους η υπηρεσία που αναπτύχθηκε για λογαριασμό της πόλης του Μαϊάμι, βασισμένη στην πλατφόρμα Windows Azure για το cloud, στους χάρτες του Bing και στην τεχνολογία Silverlight 3 για την διαδραστικότητα στο χάρτη. Οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν με έναν εξαιρετικά ζωντανό τρόπο την πρόοδο των αιτημάτων τους για την παροχή υπηρεσιών από το δήμο, όπως τη συλλογή σκουπιδιών (κάδοι ανακύκλωσης), τις εργασίες στους δρόμους (λακούβες, προβλήματα στην κυκλοφορία), αδέσποτα ζώα και άλλα. Δείτε το HeyGov!

Ενδιαφέρον έχει επίσης η εφαρμογή EyeOnEarth, ένα έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, βασισμένη στην πλατφόρμα Windows Azure. Εκεί συλλέγονται πάνω στο χάρτη σε κάθε περιοχή της Ε.Ε. δεδομένα που αντλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την μόλυνση της θάλασσας καθώς και αξιολογήσεις από τους ίδιους τους επισκέπτες, διατηρώντας και συνυπολογίζοντας τα ιστορικά στοιχεία στην τελική αξιολόγηση.

Στις παρουσιάσεις του Κέντρου Καινοτομίας συμμετείχε και η Indice (που υποστηρίζεται από τη Microsoft μέσω του προγράμματος Bizpark) επιδεικνύοντας την υπηρεσία EcoSense για την διαχείριση του ενεργειακού αποτυπώματος επιχειρήσεων: κάθε επιχείρηση έχει στη διάθεσή της σειρά εργαλείων ώστε να καταγράφει με βάση το ισχύον πρότυπο ISO σε ποιο βαθμό κάθε υπάλληλός της επιβαρύνει το περιβάλλον (ενδεικτικά, συνυπολογίζονται κοινά αποδεκτές παράμετροι με βάση το ISO, όπως συχνά αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού, υπολογιστές σε κατάσταση stand by, συχνή χρήση αυτοκινήτου κ.ά.) και να προσαρμόσει ανάλογα τις πολιτικές της για την εξοικονόμηση πόρων και ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης.

Η καινοτομία συνεχίζεται

Η Ημέρα Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Microsoft Ελλάς τον Ιούνιο του 2007, θέτοντας τις βάσεις για την καθιέρωση μιας διοργάνωσης-θεσμού για την καινοτομία και την ανάδειξη αυτής ως κλειδί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Έκτοτε, η Ημέρα Καινοτομίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2008, από τον ιδρυτή της εταιρίας, Bill Gates, και έχει ως στόχο να αποτελέσει κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας, συνιστώντας ένα σύνδεσμο μεταξύ ερευνητικής κοινότητας, νέων και επιχειρηματικού κόσμου.

Έως σήμερα, έχει υποστηρίξει πάνω από 100 νέες εταιρίες τεχνολογίας μέσα από το πρόγραμμα Bizspark, έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα από 10.000 άτομα που ενδιαφέρονται για επιχειρηματικότητα και τεχνολογία, μέσω της παροχής λογισμικού, εξειδικευμένης εκπαίδευσης, συμβουλιοδότησης και δικτύωσης, ενώ, ακόμα, έχει «επωάσει» περισσότερες από 6 νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Το ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας έχει φιλοξενήσει πλήθος πρωτοβουλιών, που θέτουν στο επίκεντρο την καινοτομία και την νεανική επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα σε αυτές, αξίζουν να αναφερθούν ο ετήσιος διαγωνισμός Καινοτομίας, Imagine Cup, μέσω του οποίου έχουν αναδειχθεί πολλά νέα ταλέντα σε διεθνές επίπεδο, η «Ημέρα Καινοτομίας», το Athens Startup Weekend και το Mediacamp. Yποστηρικτές του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft είναι το ΤΑΝΕΟ και η DELL.

Microsoft

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024