Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Είναι Δευτέρα, πόσο γρήγορα μπορώ να πάω στο κέντρο;

Είναι Δευτέρα, πόσο γρήγορα μπορώ να πάω στο κέντρο;

Στην επόμενη ενημέρωση χάρτη όλες οι συσκευές πλοήγησης της TomTom που υποστηρίζουν την τεχνολογία IQ Routes θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να προσμετρούν την πραγματική μέση ταχύτητα  στους ελληνικούς δρόμους πριν υπολογίσουν την ταχύτερη διαδρομή, εξοικονομώντας όχι μόνο χρόνο αλλά και καύσιμα.

Στην επόμενη ενημέρωση χάρτη όλες οι συσκευές πλοήγησης της TomTom που υποστηρίζουν την τεχνολογία IQ Routes θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να προσμετρούν την πραγματική μέση ταχύτητα στους ελληνικούς δρόμους πριν υπολογίσουν την ταχύτερη διαδρομή, εξοικονομώντας όχι μόνο χρόνο αλλά και καύσιμα.

Τα δεδομένα από την υπηρεσία IQ Routes θα είναι διαθέσιμα στην επόμενη έκδοση χάρτη για τις συσκευές που έχουν ήδη διατεθεί και σε όλες τις νέες που θα διατεθούν στην αγορά μετά το τέλος Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, όλες οι συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν το απαραίτητο λογισμικό για να υποστηρίξουν την τεχνολογία IQ Routes, και τα δεδομένα θα περαστούν αυτόματα στην επόμενη ενημέρωση χάρτη.

Η TomTom εξηγεί:

«Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε ότι τη Δευτέρα το πρωί – τις ώρες αιχμής – πρέπει να κάνουμε διαφορετική διαδρομή απ’ ότι ένα Σάββατο απόγευμα ή το βράδυ. Ο ταχύτερος τρόπος να διασχίσετε την πόλη διαφέρει ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας και την ώρα της ημέρας. Ειδικότερα, όταν ταξιδεύουμε σε μια πόλη ή σε αστικές περιοχές με φωτεινούς σηματοδότες, κυκλικούς κόμβους, σήματα για μείωση ταχύτητας, διασχίζοντας κομμάτια της διαδρομής του τραμ ή κοντά σε εμπορικά κέντρα και σχολεία – είμαστε αναγκασμένοι να κόψουμε ταχύτητα κάτω από το ανώτατο όριο.

Η τεχνολογία TomTom IQ Routes δείχνει την ταχύτερη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα εμπόδια. Δεν είναι μόνο η κίνηση που επιβραδύνει την διαδρομή, αλλά ακόμη και οι πολύ απότομες ανηφόρες ή οι κλειστές στροφές. Η διαδρομή που μπορεί να εμφανιστεί σε ένα χάρτη ως η συντομότερη, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι η μεγαλύτερη διαδρομή, αν πολλά τμήματά της αναγκάζουν το αυτοκίνητο να επιβραδύνει την ταχύτητα του, λόγω του ότι πρέπει να διασχίσει κάποιους συγκεκριμένους δρόμους ή ιδιαίτερα δύσκολες στροφές του βουνού.

Η τεχνολογία TomTom IQ Routes μπορεί στη συνέχεια να υπολογίσει τη διαδρομή και την εμπειρία πλοήγησης με έναν ιδιαίτερα εξελιγμένο τρόπο, χάρη στην εξέταση πραγματικών χρόνων μετακίνησης και πιθανών καθυστερήσεων στη διαδρομή σας, λαμβάνοντας υπόψη μια διαφορά μόλις 5 λεπτών».

Ανώνυμα, πραγματικά ιστορικά δεδομένα

Η εν λόγω τεχνολογία δρομολόγησης βασίζεται στη συλλογή ανώνυμων πραγματικών ιστορικών δεδομένων από περίπου 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα οδικού δικτύου, όπως τα κατέγραψαν κατά την διάρκεια των χρόνων εκατομμύρια χρήστες TomTom. Απλοί άνθρωποι, τακτικοί πελάτες που ταξιδεύουν εκατομμύρια χιλιόμετρα οδικού δικτύου και συλλέγουν ανώνυμα εκατομμύρια μετρήσεων κάθε μέρα.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία TomTom IQ Routes μπορεί στη συνέχεια να δώσει σε όλους τους οδηγούς τη γνώση ενός ντόπιου κατοίκου, επιτρέποντάς τους να βρίσκουν τον δρόμο τους γρηγορότερα και εξυπνότερα, ανά πάσα στιγμή.

Μισό δισεκατομμύριο μετρήσεις την ημέρα

H βάση δεδομένων με τα προφίλ ταχύτητας του IQ Routes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του μισού δισεκατομμυρίου μετρήσεων την ημέρα. Έτσι ο χρόνος και η ακρίβεια των πληροφοριών συνεχώς αυξάνεται. Οι οδηγοί μπορεί να είναι σίγουροι ότι έχουν πάντα διαθέσιμη μια ένδειξη της βέλτιστης διαδρομής με βάση μια λεπτομερή γνώση του τοπικού οδικού δικτύου. Αυτό επιτρέπει το σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών δρομολογίων καθημερινά, ιδιαίτερα τη στιγμή που διέρχονται από αστικές ή ορεινές περιοχές.

«Εντοπιότητα»

Είναι προφανές ότι η αποτελεσματικότητα του IQ Routes στην Ελλάδα εξαρτάται από το βαθμό διείσδυσης των συσκευών πλοήγησης της TomTom στα οχήματα που κυκλοφορούν στο ελληνικό οδικό δίκτυο. Ως εκ τούτου, ήταν τουλάχιστον τίμιο να μην παρέχεται η υπηρεσία νωρίτερα στους Έλληνες οδηγούς από τότε που ήρθε η TomTom στην Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχαν (ικανές) μετρήσεις από τους οδηγούς.

Πάντως, είναι εξαιρετικά σημαντική η δυνατότητα να συνυπολογίζονται στον υπολογισμό εναλλακτικών διαδρομών οι πραγματικοί χρόνοι ταξιδιού και μάλιστα να παραμένουν πάντοτε έγκυροι αφού τα δεδομένα ενημερώνονται διαρκώς.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024