Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τελικός του Imagine Cup 2011 στην Ελλάδα

Ο Τελικός του Imagine Cup 2011 στην Ελλάδα

Ανανέωση: Η Microsoft Ελλάς επέλεξε το έργο που θα εκπροσωπήσει την ελληνική φοιτητική κοινότητα στον παγκόσμιο τελικό του Ιουλίου: Πάμε Νέα Υόρκη με την Ηπιόνη! Συγχαρητήρια σε όλους! Διάκριση για το Eclipsis (και τον μικρό Βασίλη), το MultimEdu και το Life Avatar.

Ανθή Παναγιωτάκη

Την Τρίτη 3 Μάη θα αναδειχτεί η ομάδα Ελλήνων φοιτητών που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Imagine Cup 2011 της Microsoft. Η Microsoft Ελλάς θα αναδείξει τα τρία επικρατέστερα έργα λογισμικού, που αναπτύχθηκαν με τα εργαλεία της.

Ανανέωση: Η Microsoft Ελλάς επέλεξε το έργο που θα εκπροσωπήσει την ελληνική φοιτητική κοινότητα στον παγκόσμιο τελικό του Ιουλίου: Πάμε Νέα Υόρκη με την Ηπιόνη! Συγχαρητήρια σε όλους! Διάκριση για το Eclipsis (και τον μικρό Βασίλη), το MultimEdu και το Life Avatar.

Στο επίσημο φόρουμ του διαγωνισμού, studentguru.gr έχουν ήδη ανέβει βίντεο με παρουσιάσεις των περισσότερων από τα έργα των ελληνικών ομάδων που έφτασαν στον τελικό.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο διαγωνισμός έχει ως κεντρικό θέμα: «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», προσκαλώντας τους νέους επιστήμονες να προτείνουν λύσεις τεχνολογίας που θα υπηρετούν έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε.

Το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού είναι ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη με διαμονή και μεταφορικά πληρωμένα. Στη Νέα Υόρκη, οι Έλληνες νικητές θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν στους παγκόσμιους τελικούς, να γνωριστούν με φοιτητές από όλο τον κόσμο και να διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο των νικητών. Ταυτόχρονα, κάθε έργο αποκτά προβολή σε διεθνή media και εταιρίες λογισμικού.

Στην κύρια κατηγορία του διαγωνισμού, το σχεδιασμό λογισμικού, τα έπαθλα είναι για την 1η θέση $25.000, για τη 2η θέση $10.000 και για την 3η θέση $5.000.

NSF-Eclipsis
– Τυφλός στο Facebook
Ο Αλέξιος Τζανετόπουλος (Microsoft Student Partner), ο Φίλιππος Πρωτογερίδης και ο Δημήτρης Στριπέλης από το Τμήμα Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν μια εφαρμογή που επιτρέπει τη συμμετοχή ανθρώπων με προβλήματα όρασης στο μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook.

Iaspis-Althaea – Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, πλήρης ίαση
O Επαμεινώνδας Ροντογιάννης, ο Αλέξανδρος Σιγαράς, η Μαρία Σωτήρη και η Ελένη Τσίμη Γιαννίκου ανέπτυξαν μια εφαρμογή με σκοπό να φέρουν την τεχνολογία στους γιατρούς ώστε να επιτρέψουν την έγκαιρη διάκριση του καρκίνου, η οποία μπορεί να επιτρέψει ακόμα και την πλήρη ίαση.

AgroSenti – Καταπολέμηση της φτώχειας, προστασία και βελτιστοποίηση της σοδειάς
Ο Βασίλης Καμπούρης και ο Παναγιώτης Λέφας έφτιαξαν ένα σύστημα που ενημερώνει καλλιεργητές για τον καιρό των επόμενων ημερών, προειδοποιεί για πιθανές ασθένειες της εκάστοτε καλλιέργειας με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την εν λόγω περίοδο και προτείνει αξιόπιστες λύσεις. Σκοπός τους όχι μόνο η αύξηση της σοδειάς και η καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και η στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

White and Blue HR – Πρόσβαση σε ιατρικούς φακέλους – Έρευνα και Ανάπτυξη τώρα
Ο Ανδρέας Αλεξόπουλος και ο Θανάσης Λιακόπουλος δημιούργησαν τις προδιαγραφές ενός συστήματος που συνδέει όλα νοσοκομεία και ιατρικές μονάδες στην Ελλάδα και στέλνει ανώνυμα σε ερευνητικά κέντρα αληθινά δεδομένα από ασθενείς με σκοπό να επιταχύνεται η έρευνα για νέες θεραπείες και φαρμακευτικές ουσίες. Βασισμένο στο περίφημο cloud computing.

Green Mind – Green Water – Σώστε το νερό, εξαλείψτε τις σπατάλες στο πότισμα
Ο Δημήτρης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Αντώνης Παπαδάκης και ο Βαγγέλης Ψωμακέλης υλοποίησαν ένα σύστημα ποτίσματος με σκοπό όχι μόνο να μειώσουν αλλά να εξαλείψουν την σπατάλη νερού κατά το πότισμα των φυτών. Με το Green Water, το σύστημα προβλέπει την πλέον κατάλληλη ώρα ποτίσματος.

MultiEdu-PECLS – Η γνώση στη διάθεση όλων – Αξιοποίηση των ειδικών ικανοτήτων
Ο Νεκτάριος Γιαννούλης Νεκτάριος, η Ανθή Καγιά, ο Παναγιώτης Κακουλίδης και ο Κώστας Ρίκκου με μέντορα τον Χρήστο Σκουρλά διαγωνίζονται για την πρώτη θέση με το Multimedu, ένα σύστημα που επιτρέπει σε σπουδαστές με ειδικές ικανότητες να συμβουλευτούν λεξικά, να παρακολουθήσουν βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, να δουν παρουσιάσεις ή να αξιοποιήσουν σημειώσεις και να συμμετέχουν σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης με διάφορους τρόπους, όπως η μετατροπή του κειμένου σε φωνή, η μετατροπή στη νοηματική γλώσσα και άλλα.

3++-Give Me Guidance – Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις
Οι Ναϊμ Γκαμπέρλο, Γιώργος Μανάι, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Λεωνίδας Παπαδόπουλος με μέντορα τον Παναγιώτη Σάκκο δημιούργησαν ένα διαφορετικό σύστημα ζωντανού επαγγελματικού προσανατολισμού: επαγγελματίες κάθε λογής αντί μικρού τιμήματος αναλαμβάνουν να δώσουν έγκυρες επαγγελματικές συμβουλές σε όποιον τις χρειάζεται (είτε πρόκειται για υποψήφιο σπουδαστή του επαγγέλματος, είτε για αναζήτηση εξειδίκευσης). Στο διαδικτυακό Give Me Guidance θα συμμετέχουν επίσης πανεπιστήμια και εταιρείες που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Epione – Η αντιμετώπιση του πόνου
Δημήτρης Τζιώνας, Στέφανος Ελευθεριάδης, Γεωργούλης Σταμάτης, Κωνσταντίνος Βρενάς με μέντορα τον Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη ενός συστήματος με σκοπό την βέλτιστη διαχείριση του πόνου (δεν είναι όλοι οι πόνοι ίδιοι) αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και το Kinect, ώστε γιατροί και ασθενείς να επικοινωνούν και δεδομένα να μεταφέρονται μεταξύ των δύο πλευρών για άμεση αντιμετώπιση του πόνου.

Life Avatar
: – Η Παχυσαρκία, παιχνίδι
Παναγιώτης Μπαϊλης, Λία Καμπάνταη, Φάνια Καλύβα και Devin Jeffrey ανέπτυξαν μια εφαρμογή smartphone που μπορεί να βοηθήσει σε ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες, αυτό της παχυσαρκίας. Με ένα παιχνίδι, οι πάσχοντες ακολουθούν το εγγεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και επιβραβεύονται με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο για αυτό.

Kinisis – Move Me – Αποτελεσματική φυσικοθεραπεία, εξ αποστάσεως
Ο Βάγγος Πτερνέας και ο Καρακατσιώτης Γιώργος (οι οποίοι είχαν διακριθεί στο διαγωνισμό του 2010) με μέντορα τον Γιώργο Γεωργόπουλο ανέπτυξαν ανέπτυξε μια εφαρμογή που αξιοποιεί το MS Kinect και να βοηθήσει τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να κάνουν αποτελεσματικά φυσικοθεραπεία: αναγνωρίζει τις κινήσεις τους, καταγράφει την πρόοδο, ενημερώνει το γιατρό ο οποίος στη συνέχεια ελέγχει και ανανεώνει το πρόγραμμα ασκήσεων.

Το Ιστορικό του Imagine Cup

Το Imagine Cup της Microsoft διοργανώνεται από το 2003 και η Ελλάδα συμμετείχε σε αυτό από το 2004. Εκτοτε η ελληνική ομάδα έχει αποσπάσει δύο φορές τιμητική διάκριση. Ελληνικές ομάδες έχουν κατακτήσει την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» με τα πρότζεκτ Sign2Talk (μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε ομιλία) το 2005 και SmartEyes το 2004 (σύστημα πλοήγησης για τυφλούς).

Ιδιαίτερα θετικές κριτικές κέρδισε και το Touring Machine (θύμιζε το Google Goggles -επέστρεφε τουριστικές πληροφορίες με αφορμή μια φωτογραφία), το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διαγωνισμό το 2010 -η εφαρμογή προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, στον οποίο και παρουσιάστηκε από τους δημιουργούς του σε προσωπική συνάντηση.

Στον ελληνικό τελικό του Imagine Cup 2010, διακρίθηκαν οι Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας, οι οποίοι σχολίασαν σχετικά: «Το Imagine Cup ήταν για μας μια πραγματική ξενάγηση στην καινοτομία. Ο διαγωνισμός αποτέλεσε πρωτίστως ένα κίνητρο ώστε να αναδείξουμε τις ιδέες μας και να βιώσουμε την αίσθηση αναγνώρισης της δουλειάς μας. Μπορεί να εργαστήκαμε εντατικά, αναμφίβολα όμως άξιζε τον κόπο, όχι τόσο για τη νίκη, όσο για τα οφέλη της συμμετοχής. Πέρα από την αυτονόητη εξέλιξη και πολλαπλασιασμό των γνώσεών μας – και μάλιστα όχι μόνο σε στείρο τεχνικό επίπεδο, καλλιεργήθηκαν η συνεργασία και η ομαδικότητα – στοιχεία άκρως απαραίτητα για οποιοδήποτε συλλογικό εγχείρημα. Εκείνο που, πέντε μήνες μετά, αναγνωρίζουμε ως σημαντικότερο, όμως, είναι η αστείρευτη διάθεσή μας να δημιουργούμε συνεχώς νέες ιδέες, εξελίσσοντας και βελτιώνοντάς τες».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024