Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασύλληπτες επενδύσεις σε εργοστάσια κατασκευής επεξεργαστών

Ασύλληπτες επενδύσεις σε εργοστάσια κατασκευής επεξεργαστών

Στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η επένδυση που κάνει η Samsung για να επεκτείνει το εργοστάσιό της στο Ωστιν του Τέξας στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο θα καλύπτει έκταση ισοδύναμη με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως αντικειμένου.

Στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια (2,4 δισ. ευρώ) υπολογίζεται η επένδυση που κάνει η Samsung για να επεκτείνει το εργοστάσιό της στο Ωστιν του Τέξας στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο θα καλύπτει έκταση 0,21 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ισοδύναμη με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου, και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως αντικειμένου.

Η Samsung θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης και η Apple της έχει αναθέσει την κατασκευή των επεξεργαστών A4 και A5 που έχει η ίδια σχεδιάσει. Η εντυπωσιακή επέκταση του εργοστασίου της στη Βόρεια Αμερική θα εξυπηρετήσει την προσπάθειά της να συνεχίσει να κατασκευάζει τσιπ τρίτων και να ανταγωνιστεί άλλα εργοστάσια όπως η GlobalFoundries και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Εξάλλου, η αγορά επεξεργαστών ανθεί, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί: το 2010 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 32% και οι πωλήσεις τους απέφεραν περί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις των κατασκευαστών σε γη, εξοπλισμό και υποδομές ανήλθαν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 91% σε σχέση με το 2009, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κατασκευή όμως ενός εργοστασίου κατασκευής τσιπ είναι εξαιρετικά ακριβή: η Ένωση της Βιομηχανίας Ημιαγωγών το υπολογίζει στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια (4,02 δισ.ευρώ), κόστος απαγορευτικό για πολλές επιχειρήσεις που χρειάζονται τσιπ. Επιπλέον, η λειτουργία τους θεωρείται ότι έχει πολύ μεγάλο ρίσκο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν να χτίζουν τα εργοστάσιά τους σε διαφορετικές χώρες ώστε, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τις συνέπειες μιας καταστροφής, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ιαπωνία.

Εκτός από την Samsung, η Intel αναβαθμίζει τέσσερα εργοστάσια ώστε να υποστηρίξουν την κατασκευή τσιπ σε κλίμακα 22 νανομέτρων (ένα νανόμετρο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) και χτίζει δύο ακόμα σε Όρεγκον και Αριζόνα για την παραγωγή τσιπ στα 14 νανόμετρα.

Intel και Samsung όμως δεν είναι οι μόνοι που επενδύουν δυσθεώρητα ποσά σε εργοστάσια επεξεργαστών: η GlobalFoundries διπλασιάζει την ετήσια επένδυσή της στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια (3,62 δισ. ευρώ) το 2011 επεκτείνοντας εργοστάσια σε Γερμανία και Σιγκαπούρη και χτίζοντας νέα στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη).

Πού όμως θα πάρουν θέση όλα αυτά τα τσιπ; Ταμπλέτες και έξυπνα κινητά τηλέφωνα θεωρούνται οι τομείς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπολογιστές, διακομιστές και κέντρα δεδομένων δεν έχουν επίσης υψηλές απαιτήσεις, με κάθε λογής συσκευές να ακολουθούν. Η εταιρεία ερευνών Gartner υπολογίζει ότι, πέρσι διατέθηκαν 350,9 εκατομμύρια υπολογιστές, έναντι 289,7 εκατομμυρίων tablet και κινητών τηλεφώνων.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι αναφορές με αφορμή σχόλια αναλυτών της βιομηχανίας που φέρουν την Intel να πασχίζει να πείσει την Apple να της αναθέσει την κατασκευή των επεξεργαστών για iPad και iPhone (η Intel κατασκευάζει επεξεργαστές για Mac, από το 2005 όταν η Apple διέκοψε την δεκαετή σχέση της με την IBM και εγκατέλειψε τους PowerPC). Εξάλλου, είναι γνωστό ότι Apple και Samsung εμπλέκονται σε έντονη δικαστική διαμάχη αλληλοκατηγορούμενες ότι η μια χρησιμοποιεί τεχνολογία της άλλης χωρίς άδεια.

Πάντως, αργότερα σήμερα 4 Μάη, η Intel πρόκειται να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση, η οποία χαρακτηρίζεται η πιο σημαντική τεχνολογική ανακοίνωση της χρονιάς, με πιθανότερο ενδεχόμενο να αφορά σε μια ακόμα επιβεβαίωση του περίφημου νόμου του Moore και την κατασκευή τσιπ στα 22 νανόμετρα (από 32nm σήμερα).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024