Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μουσική στο Σύννεφο από το Google

Μουσική στο Σύννεφο από το Google

To Google αναμένεται να ανακοινώσει μια υπηρεσία που θα επιτρέπει στους συνδρομητές να ανεβάζουν τη μουσική βιβλιοθήκη τους στο WWW και να την αναπαράγουν σε υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό Android. Η ανακοίνωση αναμένεται κατά το συνέδριο προγραμματιστών Google I/Ο που διεξάγεται από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη 11 Μάη.

To Google αναμένεται να ανακοινώσει μια υπηρεσία που θα επιτρέπει στους συνδρομητές να ανεβάζουν τη μουσική βιβλιοθήκη τους στο WWW και να την αναπαράγουν σε υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό Android. Η ανακοίνωση αναμένεται κατά το συνέδριο προγραμματιστών Google I/Ο που διεξάγεται από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη 11 Μάη.

Όμως, τα αρχεία μουσικής στην υπηρεσία Music (beta) by Google δεν θα μοιράζονται μεταξύ φίλων, ούτε θα αγοράζονται από δισκοπωλείο του Google, απουσία αδειών από τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων. Η εξασφάλιση αδειών αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της επικεφαλής της ομάδας Android στο Google, η οποία είπε κάποιες από τις δισκογραφικές εταιρείες στις οποίες στράφηκε το Google δεν ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν και «ειλικρινά, είχαν τέτοιες απαιτήσεις ώστε δεν μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία βιώσιμη», είπε χαρακτηριστικά η Jamie Rosenberg.

Απώτερος στόχος όλων των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου (Apple, Google, Amazon) είναι να προσφέρουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής της μουσικής κάθε συνδρομητή οπουδήποτε, από οποιαδήποτε συσκευή. Ακόμα καλύτερα, ονειρεύονται ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα υπερμεγέθες jukebox, με το πλήρες ρεπερτόριο όλων των καλλιτεχνών, ώστε κάθε συνδρομητής να ακούει τη μουσική που έχει αγοράσει, χωρίς προηγουμένως να την έχει ανεβάσει «στο σύννεφο». Εντούτοις, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την άδεια των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, και οι δισκογραφικές εταιρείες δεν φαίνονται διατεθειμένες να την παραχωρήσουν.

Προς το παρόν πάντως, η μουσική υπηρεσία του Google λέγεται ότι θα μεταδίδεται με τεχνολογία ροής από το Διαδίκτυο και φυσικά, δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί στο δίσκο του ακροατή (και τελικά, να μεταφερθεί από δίσκο σε δίσκο). Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η αναπαραγωγή της μουσικής δεν θα είναι εφικτή χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο, γεγονός που μειώνει σημαντικά την χρησιμότητα της υπηρεσίας. Εντούτοις, το Google λέγεται ότι θα δίνει αυτή τη δυνατότητα για τραγούδια που ο συνδρομητής ακούει συχνά ή λίγα που θα μπορεί να επιλέξει για αναπαργωγή εκτός σύνδεσης. Οι δισκογραφικές εταιρείες επιμένουν ότι είναι δίκαιο να αποζημιώνονται για την αναπαραγωγή τραγουδιών σε διαφορετικές συσκευές, όπως υπολογιστές και κινητά. Google και Amazon απαντούν ότι τα τραγούδια ανήκουν στους συνδρομητές και δεν υπάρχει λόγος μια υπηρεσία που ουσιαστικά προσφέρει διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης να καταβάλλει δικαιώματα για την τήρηση των αντιγράφων ή την αναπαραγωγή σε πολλαπλές συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδικτυακό αυτό χώρο.

H Music by Google θα επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάσουν 20.000 τραγούδια δωρεάν με τη χρήση μιας εφαρμογής (απαιτώντας βέβαια πολύ χρόνο). Τα τραγούδια θα είναι διαθέσιμα σε όσες συσκευές συνδεθούν στον ίδιο λογαριασμό χρήστη (με τη χρήση μιας app από κινητό, και μιας Web app για υπολογιστές), αρκεί να υποστηρίζουν Flash, γεγονός που εξαιρεί από τη λίστα αυτόματα iPhone και iPad. H υπηρεσία θα είναι αρχικά διαθέσιμη με προσκλήσεις σε περιορισμένο αριθμό χρηστών και μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα, η Amazon προηγήθηκε με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Amazon Cloud Player for Web and Android. Η αναπαραγωγή της μουσικής υποστηρίζεται από τον amazon cloud player, μια εφαρμογή διαθέσιμη από το amazon appstore για χρήστες smartphone με Android (μόνο σε χρήστες από τις ΗΠΑ) ως μέρος της υπάρχουσας εφαρμογής amazon mp3 για την αγορά μουσικής ως mp3 από το amazon.com. Η αγορά μουσικής από το amazon mp3 δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπαραγωγή της μουσικής -ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει την μουσική του βιβλιοθήκη από οπουδήποτε κι αν την «αγόρασε». Προς το παρόν, η υπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής είναι διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων στους διακομιστές του amazon είναι δωρεάν έως τα 2GB. Μετά, κάθε GB χρεώνεται 1 δολάριο το χρόνο (20GB – $20, 50GB-$50, 100GB-$100, 200GB,-$200, 500GB-$500 και 1000GB-$1000), τιμή εξαιρετικά ανταγωνιστική αν τη συγκρίνει με υπηρεσίες όπως το Dropbox για την αποθήκευση οnline και το μοίρασμα αρχείων (διπλάσια τιμή ανά GB, περιορισμένη επέκταση στα 100GB: 50GB-$100, 100GB-$200). Βέβαια, το amazon cloud drive δεν προβάλλεται ως μια υπηρεσία μοιράσματος αρχείων.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024