Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

H ελίτ του Ίντερνετ συζητά στο Παρίσι

Ζωντανά μέσω Facebook μεταδίδεται η σύνοδος e-G8 για το Ίντερνετ που συγκάλεσε στην γαλλική πόλη Ντιβόν ο Νικολά Σαρκοζί στις 24 και 25 Μάη με τη συμμετοχή πασίγνωστων προσωπικοτήτων στην παγκόσμια «κοινότητα» του Διαδικτύου.

Ζωντανά μέσω Facebook μεταδίδεται η σύνοδος e-G8 για το Ίντερνετ που συγκάλεσε στην γαλλική πόλη Ντιβόν ο Νικολά Σαρκοζί στις 24 και 25 Μάη με τη συμμετοχή πασίγνωστων προσωπικοτήτων στην παγκόσμια «κοινότητα» του Διαδικτύου.

Μάλλον έντονη θα είναι η συζήτηση που θα αναπτυχθεί όταν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Ίντερνετ καθήσουν στο ίδιο τραπέζι. Άνθρωποι που προτιμούν την πλήρη ελευθερία στο Διαδίκτυο -όπως το Google και το Twitter- απέναντι σε εκείνους που συνιστούν τη «ρύθμισή» του -όπως η News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Ν.Σαρκοζί- θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Ντοβίλ στην λεγόμενη e-G8 που συγκάλεσε ο πρόεδρος της γνωστής συνόδου. Στην e-G8 συμμετέχουν ο Έρικ Σμιντ (Google), ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook), ο Τζεφ Μπέζος (Amazon) και άλλοι, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών και δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν θετικά όλοι οι προσκεκλημένοι του Γάλλου προέδρου στην e-G8. Ανάμεσα σε αυτούς που αρνήθηκαν ήταν και ο Cory Doctorow, ένας άνθρωπος που ζει στον Καναδά ως συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, αρθρογράφος σε μεγάλες εφημερίδες και διάσημος μπλόγκερ-υπέρμαχος της αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Ο Νικολά Σαρκοζί από την άλλη, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στον κόσμο του Διαδικτύου για την απαγόρευση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στους επονομαζόμενους «πειρατές». Επίσης, μια ακόμα φράση του είναι ευρύτερα γνωστή, ιδιαίτερα σε όσους θέλουν να τον σταματήσουν: «Το Ίντερνετ είναι το νέο σύνορο, η νέα διεκδίκηση. Δεν μπορεί όμως να είναι μια Αγρια Δύση. Δεν μπορεί ένας τόπος χωρίς νόμο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να λεηλατούν τα έργα των καλλιτεχνών χωρίς περιορισμούς».

Τα αποτελέσματα του Internet Forum θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς των ισχυρών κρατών, την επόμενη ημέρα (26 και 27 Μάη διεξάγεται η σύνοδος G8).

H συνάντηση e-G8 μεταδίδεται ζωντανά από τη σελίδα του φόρουμ στο Facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/EG8Forum?sk=app_211282755572291

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχεται ερωτήσεις από το κοινό (υπό μορφή σχολίων στο σχετικό post στο Facebook) με θέμα το ρόλο της τεχνολογίας στην κοινωνία και την οικονομία, κάποιες από τις οποίες αναμένεται να απαντήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας.

Πάντως, οργανισμοί που προασπίζονται την ελευθερία στο Διαδίκτυο, όπως το La Quadrature du Net, χαρακτηρίζουν την συνάντηση «παραπέτασμα καπνού» πίσω από το οποίο κρύβονται κυβερνήσεις που επιχειρούν να ελέγξουν το Ίντερνετ και επιχειρήσεις που κερδίζουν από τον περιορισμό των ελευθεριών. Θυμίζουν κυβερνητικές προσπάθειες ελέγχου του Διαδικτύου ανά τον κόσμο: στις ΗΠΑ καταγγέλλουν το κυνηγητό του Wikileaks, την απενεργοποίηση διαδικτυακών τόπων στο όνομα της προστασίας του copyright, το πρόσφατο ιντερνετικό μπλακ-άουτ στην Αίγυπτο, τη λογοκρισία στο Ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη, τις συζητήσεις για τη δημιουργία του μεγάλου Ευρωπαϊκού Τείχους, την συμφωνία ACTA που «μετατρέπει τους παροχείς υπηρεσιών πρόσβασης σε αστυνόμους του copyright» και άλλα.

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024