Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλλιώς φαντάζεται το μέλλον των φορητών η Intel

Αλλιώς φαντάζεται το μέλλον των φορητών η Intel

H Intel εμφανίζεται στην δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση της βιομηχανίας υπολογιστών στην Ταϊβάν με όλες τις δυνάμεις της: ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δυνατότητες της δεύτερης γενιάς επεξεργαστών Intel Core (Core i5, Core i7) ωστόσο σε μια έκθεση που κατακλύζεται από μικροσκοπικές ταμπλέτες που βασίζονται στην αρχιτεκτονική της βρετανικής ARM, όλοι περιμένουν να δουν πώς η Intel θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

H Intel εμφανίζεται στην δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση της βιομηχανίας υπολογιστών στην Ταϊβάν με όλες τις δυνάμεις της: ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δυνατότητες της δεύτερης γενιάς επεξεργαστών Intel Core (Core i5, Core i7).

Ωστόσο σε μια έκθεση που κατακλύζεται από μικροσκοπικές ταμπλέτες που βασίζονται στην αρχιτεκτονική της βρετανικής ARM, όλοι περιμένουν να δουν πώς η Intel θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Εξάλλου, την ίδια στιγμή η ARM δηλώνει από την Computex ότι έως το 2015 οι επεξεργαστές που βασίζονται στην δική της σχεδίαση θα έχουν το 50% της αγοράς φορητών συσκευών, μπαίνοντας γρήγορα στα «χωράφια» της Intel.

Καλωσορίστε τα «Ultrabook»

Σε αυτό το περιβάλλον, η Intel αναμορφώνει το χρονοδιάγραμμά της για τη διάθεση των επεξεργαστών της και τα σχέδιά της για την μαζική παραγωγή τους. Στην έκθεση, άρχισε να ακούγεται ο όρος Ultrabook που επινόησε η Intel για να καθορίσει μια νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών με τρία βασικά χαρακτηριστικά: είναι εξαιρετικά λεπτά (με πάχος περί τα 20 χιλιοστά), η μπαταρία τους αρκεί για μια ολόκληρη μέρα και ταυτόχρονα η τιμή τους δεν ξεπερνά το όριο των 1000 δολαρίων. Εξάλλου, μειώνοντας το κόστος στο επίπεδο αυτό, η Intel εκτιμά ότι «θα πιάσει» το 40% της αγοράς φορητών υπολογιστών μέσα σε ενάμισι μόλις χρόνο, ποσοστό το οποίο θα καταλάγιαζε στο 10% εάν η τιμή ξεπερνούσε αυτό το όριο τιμής. Πώς όμως θα γίνει αυτή η «μεταμόρφωση» και ποιοι επεξεργαστές θα την υποστηρίξουν;

Το πρώτο βήμα, όπως εξήγησε στην εναρκτήρια ομιλία του ένας εκ των υψηλόβαθμων στελεχών της Intel, ο Sean Maloney, ήταν οι επεξεργαστές Core iX, γνωστοί ως Sandy Bridge που παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο. Το δεύτερο βήμα θα είναι οι Ivy Bridge που κατασκευάζονται σε κλίμακα 22 νανομέτρων. Το τρίτο βήμα θα είναι οι λεγόμενοι Haswell το 2013. Έτσι, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα διπλασιαστεί, είπε ο Maloney. Οι Ivy Bridge είναι οι πρώτοι επεξεργαστές με τις τρισδιάστατες πύλες που παρουσίασε η Intel στις αρχές Μάη.

Η δεύτερη γενιά επεξεργαστών Intel Core είναι αυτή που θα δώσει πνοή στη νέα κατηγορία λεπτών, ελαφριών (και όμορφων) λάπτοπ, μερικά από τα οποία επιδεικύονται ήδη στην φετινή Computex. Μέχρι την περίοδο των εορτών στο τέλος του έτους, μεγάλοι κατασκευαστές θα έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά λεπτά φορητά που θα είναι τα πρώτα που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δεύτερης γενιάς Intel Core. Το πρώτο είναι η ελαχιστοποίηση της αναμονής σε οτιδήποτε κάνει ο χρήστης (με τις τεχνολογίες Smart Rapid Start και Smart Connect της Intel), από την εκκίνηση ή ενεργοποίηση της συσκευής, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια έως την ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σάιτ κοινωνικής δικτύωσης (η Intel υπόσχεται ότι σε ένα τέτοιο σύστημα, οι λογαριασμοί σας θα είναι αδιόρατα συγχρονισμένοι ανά πάσα στιγμή, ενώ η συσκευή σας θα εκκινείται ή θα ενεργοποιείται τάχιστα).

Το πρώτο Ultrabook παρουσιάζεται στην Computex 2011 και φέρει την υπογραφή της AsusTek: Ονομάζεται Asus UX21 (με πάχος 17 χιλιοστά, επεξεργαστή Intel Core δεύτερης γενιάς έως και Core i7, δίσκους SSD με SATA 6Gbps και δυνατότητα άμεσης εκκίνησης με τη λειτουργία Instant On).


To Asus UX21, το πρώτο «Ultrabook» κατά Intel

Λεπτά, φθηνά και γρήγορα notebook, με τα tablet όμως τι γίνεται;

Η Intel γνωστοποίησε από το βήμα της Computex 2011 τις προθέσεις της στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των tablet, στην οποία ουσιαστικά εισέρχεται με την Medfield, την πλατφόρμα που σχεδίασε στα 32 νανόμετρα ειδικά για να στηθούν πάνω της tablet και smartphone. Οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της κατηγορίας συσκευών είναι η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα οι υψηλές επιδόσεις -δύο αντικρουόμενες απαιτήσεις- καθώς και το μικρό μέγεθος και βάρος. Με τους Medfield, υποστηρίζει η Intel, τα τάμπλετ που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2012, θα είναι εξαιρετικά λεπτά -κάτω από 9 χιλιοστά- και ελαφριά -κάτω από 680 γραμμάρια. Επιπλέον, δεν θα τρέχουν απαραίτητα Windows, αλλά και Android ή MeeGo.

Μάλιστα επί σκηνής, κατά την ομιλία του Sean Maloney, η Intel επέδειξε το λειτουργικό της Google ειδικά για ταμπλέτες, Android 3.0, ονόματι Honeycomb, να τρέχει σε πλατφόρμα Medfield με επεξεργαστή Intel Atom Z670.

Με τους νέους Atom η Intel πιστεύει ότι θα υπερβεί ακόμα και τις προβλέψεις του περίφημου Νόμου του Moore που επαληθεύεται τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια -σύμφωνα με τον οποίο, η επεξεργαστική ισχύς διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες: Μέσα σε τρία μόλις χρόνια θα μεταβεί από τα 32 νανόμετρα, στα 22 και ακολούθως στα 14 νανόμετρα. Με αυτό το ρυθμό, η Intel υπόσχεται πανίσχυρα smartphone, tablet και netbook με περισσότερες δυνατότητες και μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Τα «άλλα» netbook

Παρά το γεγονός ότι τα netbook δεν είναι πολύ «της μόδας» πλέον, η Intel συνεχίζει να επενδύει σε αυτή την κατηγορία. Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα δούμε τα πρώτα «κομψά, λεπτά, αθόρυβα» netbook (και όχι μόνο, αφού θα κυκλοφορήσουν και υπό μορφή βασικών desktop) με τους λεγόμενους Cedar Trail. Σε αυτά, οι ορατές βελτιώσεις αφορούν στην υποστήριξη των γραφικών (ακόμα και για Blu-ray 2.0), με μια αφοσιωμένη μηχανή για την αναπαραγωγή περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας έως και 1080p καθώς και επιλογές συνδεσιμότητας μέσω HDMI ή Display Port.

Ασύρματη δεύτερη οθόνη

H πλατφόρμα Cedar Trail θα υποστηρίζει και την τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης της Intel, γνωστή ως Intel WiDi (Wireless Display), η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει στον χρήστη να «διευρύνει» την οθόνη του. Αυτό με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί με το απαραίτητο συμβατό «κουτάκι» στην τηλεόρασή του να στείλει στην τηλεόραση ασύρματα περιεχόμενο (και HD) που εξυπηρετείται από τον υπολογιστή του (όπως για παράδειγμα ένα βίντεο από το YouTube ή μια ταινία) , ενώ παράλληλα διατηρεί την επεξεργαστική ισχύ και άλλους πόρους που απαιτούνται για να συνεχίσει να εργάζεται στο φορητό του (multitasking). Η ταινία «αποστέλλεται» στην τηλεόραση ασύρματα (ο χρήστης του φορητού μπορεί να μην την βλέπει στην οθόνη του φορητού), ενώ ο χρήστης συνεχίζει να δουλεύει στον υπολογιστή (ουσιαστικά, χρησιμοποίησε την τηλεόραση ως δεύτερο μόνιτορ).

Συστήματα -φορητά και γραφείου- με Cedar Trail αναμένεται να κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά σχετικά σύντομα -από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Εκτός όμως από τα νέα netbook, βασισμένα στην πλατφόρμα Cedar Trail με Atom θα είναι και τα Keeley Lake, συστήματα που μεταμορφώνονται με κάποιο ευφυή τρόπο από tablet με οθόνη αφής σε netbook με πληκτρολόγιο ώστε να προσφέρουν ότι καλύτερο από τους δύο κόσμους παραμένοντας εξαιρετικά λεπτά (20 χιλιοστά). Μάλιστα, η Intel επιμένει ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια συστήματα.

Στο περίπτερο της Intel

Οι παρουσιάσεις που γίνονται στο περίπτερο της Intel είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές, όπως άλλωστε και αυτές της Nvidia. Μια από τις τεχνολογίες που επιδεικνύει ξανά η Intel φέτος είναι η Intel Quick Sync Video με την οποία βλέπει κανείς να διεκπεραιώνονται ταχύτατα δουλειές που απαιτούν ώρες, όπως η μετατροπή βίντεο από το ένα φορμά στο άλλο (το λεγόμενο transcoding). Μια ακόμα τεχνολογία που επιδεικνύεται είναι το Intel InTru 3D, με την οποία αναπτύσσονται ταινίες animation σε 3D και η ενσωματωμένη υποστήριξη γραφικών 3D που εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστή και ακριβή κάρτα γραφικών. Δημιουργοί και καταναλωτές περιεχομένου βλέπουν επίσης τις εντυπωσιακές επιδόσεις της τεχνολογίας Thunderbolt, του κεραυνού της Intel που επιτρέπει την μεταφορά πολλαπλών ροών ασυμπίεστου βίντεο από μια συστοιχία αποθηκευτικών μέσων σε ένα MacBook Pro μέσω ενός καλωδίου Thunderbolt σε PCIe με ταχύτητα 800 ΜΒ το δευτερόλεπτο.

Ακολουθήστε το tech.in.gr στο twitter (@techingr)

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024