Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακώνεται η διαμάχη Hewlett Packard - Oracle

Κλιμακώνεται η διαμάχη Hewlett Packard – Oracle

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια μεταφέρεται η κλιμακούμενη διαμάχη της Hewlett Packard με την Oracle. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η απόφαση της Oracle να διακόψει την υποστήριξη των δημοφιλών δικών της συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων σε σειρά διακομιστών της HP με Intel Itanium.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια μεταφέρεται η κλιμακούμενη διαμάχη της Hewlett Packard με την Oracle. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η απόφαση της Oracle να διακόψει την υποστήριξη των δημοφιλών δικών της συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων σε σειρά διακομιστών της HP με Intel Itanium.

Η Oracle δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται καθ’οιονδήποτε τρόπο σχετικά από τις συμφωνίες της με την HP. Υποστηρίζει ότι «όπως θα αποδειχτεί στο δικαστήριο, οι Itanium έχουν πλέον φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους». Επισήμως η Intel αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Ο Itanium ήταν ο πρώτος 64μπιτος επεξεργαστής της Intel, εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1999 και κυκλοφόρησε στα μέσα του 2000. Προοριζόταν αποκλειστικά για την αγορά των ακριβών σταθμών εργασίας και των διακομιστών. Ο επεξεργαστής εκτελεί ειδικά γραμμένες 64μπιτες εφαρμογές, στο κατάλληλο περιβάλλον λειτουργικού συστήματος (επίσης 64μπιτες εκδόσεις, όπως η 64μπιτη έκδοση τα Windows 2000, ή ανάλογες διανομές του Linux). Εντούτοις, το τσιπ δεν φαίνεται να ικανοποίησε τις υψηλές προσδοκίες που είχαν αμφότερες Intel και HP για αυτό -και μάλιστα στην «πιάτσα» κάποιοι αποκαλούν το τσιπ «Itanic», μεταδίδει το Associated Press.

Οracle: Επίθεση κατά μέτωπο στην αγορά server

Η Hewlett Packard θα ζητήσει από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Oracle να αποκαταστήσει την υποστήριξή της στη σειρά server με Itanium. Εκτός όμως από αυτό, επιζητά και αποζημίωση καθώς κατηγορεί την Oracle και για παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού: «η Oracle χρησιμοποιεί εκβιαστικές τακτικές για να εξαναγκάσει τους πελάτες της HP να αντικαταστήσουν τους server της με διακομιστές της Sun τους οποίους δεν θέλουν».

Η διαμάχη της Hewlett Packard με την Oracle ξεκίνησε το 2010 μετά το σκάνδαλο που έπληξε την HP με πρωταγωνιστή τον διευθύνοντα σύμβουλό της Μαρκ Χαρντ. Το Σεπτέμβριο του 2010, ο Λάρι Έλισον προσέλαβε τον εκδιωγμένο Χαρντ, με αποτέλεσμα να απαντήσει η HP με μήνυση στην οποία ισχυριζόταν ότι ο Χαρντ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υψηλόβαθμης θέσης που του προσέφερε ο Ελισον χωρίς να αποκαλύψει δικά της μυστικά. Η υπόθεση αυτή έκλεισε εξωδικαστικά, με συμβιβασμό που αφενός διασφάλιζε το απόρρητο των μυστικών της HP ενώ λέγεται ότι μείωνε την αποζημίωση του Χαρντ στο μισό…

Oracle και HP βαδίζουν μαζί επί 25 χρόνια και έχουν δεκάδες χιλιάδες κοινούς πελάτες, ο ένας για το software και ο άλλος για το hardware. Όμως, μετά την εξαγορά της Sun Microsystems τον Απρίλιο του 2009, αντί του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Oracle μπαίνει στα χωράφια της Hewlett Packard (και της ΙΒΜ).

Ως τώρα, η Oracle ήταν γνωστή ως η μεγαλύτερη εταιρεία στα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων παγκοσμίως και ως ένας ισχυρός παίκτης σε άλλες κατηγορίες εφαρμογών λογισμικού. Αντλώντας από το μεγάλο κεφάλαιο της Sun, η Oracle είναι πλέον φανερό ότι επιχειρεί να συνδέσει το όνομά της και με το hardware.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο πανέξυπνος, όσο και αμφιλεγόμενος, επικεφαλής της Oracle έσπευσε να αρπάξει την ευκαιρία να συνοδηγήσει τη νέα Oracle μαζί με τον τελευταίο -μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές ηγεσίας- CEO μιας εταιρείας με ηγετικό ρόλο στην αγορά hardware.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024