Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«No» στο φιλτράρισμα του Διαδικτύου στην Ιταλία

«No» στο φιλτράρισμα του Διαδικτύου στην Ιταλία

Η αρμόδια Επιτροπή για τις τηλεπικοινωνίες στην Ιταλία θέτει σε δημόσια διαβούλευση την προσωρινή απόφασή της να έχει την εξουσία να επιβάλλει, χωρίς την μεσολάβηση της Δικαιοσύνης, μετά από  σχετική καταγγελία σε δικτυακούς τόπους στην χώρα να αποσύρουν περιεχόμενο που διατίθεται χωρίς τις απαραίτητες άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας ή να μπλοκάρει την πρόσβαση σε όσους βρίσκονται εκτός.

Η αρμόδια Επιτροπή για τις τηλεπικοινωνίες στην Ιταλία θέτει σε δημόσια διαβούλευση επί 60 ημέρες την προσωρινή απόφασή της να αποκτήσει την εξουσία να επιβάλλει, χωρίς την μεσολάβηση της Δικαιοσύνης, σε δικτυακούς τόπους στην χώρα να αποσύρουν περιεχόμενο που κατηγορείται ότι διαθέτει χωρίς άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας ή να μπλοκάρει την πρόσβαση σε όσους βρίσκονται εκτός.

Η ψήφιση της σχετικής ρύθμισης «για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο» προκάλεσε την αντίδραση της οργάνωσης Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση υποστήριξε ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη το άρθρο 10 περί ελευθερίας της έκφρασης, λήψης και μετάδοσης πληροφοριών στην ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Οπως εξηγούν στο δικτυακό τους τόπο, εάν η AGCOM αποκτήσει αυτή την εξουσία -ο πρόεδρος της οποίας ορίζεται από τον πρωθυπουργό της χώρας- οποιοσδήποτε δικτυακός τόπος κατηγορηθεί για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων θα κληθεί να κατεβάσει το περιεχόμενό του εντός 48 ωρών. Εάν δεν συμμορφωθεί, τότε οι υπεύθυνοι για το σάιτ και όποιος υπέβαλε την καταγγελία θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον της Αρχής εντός πέντε ημερών. Εκεί, απουσία δικαστικού λειτουργού, η Αρχή θα λαμβάνει την απόφασή της, χωρίς αυτή να είναι αναστρέψιμη. Μάλιστα, εάν η πενθήμερη περίοδος παρέλθει χωρίς να εμφανιστεί ο καταγγελόμενος, τότε η AGCOM θα μπορεί να διατάξει την απόσυρση του περιεχομένου ή, εάν πρόκειται για ξένο σάιτ, να μπλοκάρει την πρόσβαση σε αυτό.

Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα φοβούνται μάλιστα ότι εάν κάτι τέτοιο ψηφιστεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για αστυνόμευση του Διαδικτύου από εταιρείες -αναφέρεται το σενάριο όπου οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ θα αρχίσουν να επιθεωρούν δικτυακούς τόπους εκ των προτέρων, προκειμένου να αποφύγουν τις διαδικασίες με την Αρχή (και την υποχρέωση να βάζουν φίλτρα στην πρόσβαση). Με αφορμή το γεγονός, οι Ρεπόρτερ αναφέρονται σε ανάλογη πρόταση στη Γαλλία, η οποία ωστόσο καταδικάστηκε από το Εθνικό Ψηφιακό Συμβούλιο της χώρας. Ομοίως, η δημιουργία ενός κυβερνητικού οργάνου με την εξουσία να φιλτράρει το Ιντερνετ χωρίς δικαστικό έλεγχο, έχει καταδικαστεί από τον εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για σχετικά θέματα Frank La Rue.

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024