Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα όρια στην παρεμπόδιση της επικοινωνίας μέσω κινητού τηλεφώνου

Τα όρια στην παρεμπόδιση της επικοινωνίας μέσω κινητού τηλεφώνου

Είναι αλήθεια ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι παντού. Τα ακούς να χτυπάνε στο δρόμο, στην πολυκατοικία, στο θέατρο, στο μάθημα, στο γραφείο. Και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, τόσο που θα προτιμούσες να μην έχει σήμα. Μέχρι που μπορεί όμως να φτάσει κανείς για να σταματήσουν να τον ενοχλούν οι συνομιλίες μέσω κινητού τηλεφώνου όταν ο χώρος ή και ο χρόνος θα έπρεπε να επιβάλλουν την λήξη τους;

Είναι αλήθεια ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι παντού. Τα ακούς να χτυπάνε στο δρόμο, στην πολυκατοικία, στο θέατρο, στο μάθημα, στην εκκλησία, στο γραφείο, στο λεωφορείο, στη σύσκεψη. Και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, τόσο που θα προτιμούσες να μην έχει σήμα. Μέχρι που μπορεί όμως να φτάσει κανείς για να σταματήσουν επιτέλους να τον ενοχλούν οι συνομιλίες μέσω κινητού τηλεφώνου όταν ο χώρος ή και ο χρόνος θα έπρεπε να επιβάλλουν την λήξη τους;

Εκτός αυτού, έχουν ευρέως αναφερθεί στον Τύπο περιστατικά όπου κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν για να ενεργοποιήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς (στην Ισπανία τον Μάρτιο του 2004, στο Μπαλί τον Οκτώβριο του 2002, στην Τζακάρτα τον Αύγουστο του 2003).

Αυτός θεωρείται και ο λόγος που κατασκευάστηκαν οι συσκευές που παρεμποδίζουν την επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου: για να εξοπλίσουν αστυνομία και στρατό με συσκευές που θα απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το φάσμα για τρομοκρατικές ενέργειες.

Έκτοτε όμως, έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε οι λεγόμενοι jammer -χειρός, τσέπης, επαγγελματικοί- έχουν πια φτάσει στα ράφια των καταστημάτων. Έχουν εμβέλεια από 1 μέτρο και συνήθως καλύπτουν μερικές δεκάδες μέτρα. Υπάρχουν όμως συσκευές που μπορεί να καλύψουν ακτίνα 8 χιλιομέτρων. Φανταστείτε τη χρήση επαγγελματικών jammer για παράδειγμα σε ένα σύμπλεγμα με αποθήκες χημικών όπου οι κινητές επικοινωνίες θεωρούνται επισφαλείς. Μόνο που, η εμπορία τους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύεται γενικώς, μας εξηγεί η ΕΕΤΤ.

Η δική μας Επιτροπή Επικοινωνιών έκανε πρόσφατα αυτεπάγγελτα ελέγχους σε καταστήματα λιανικής όχι μόνο έξω στους δρόμους αλλά και στο Διαδίκτυο και επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές: είναι εύκολο να βρείτε jammer, ειδικά στο Διαδίκτυο και κοστίζουν από 95 ευρώ έως 300 ευρώ.

  • Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (Οδηγία 99/5/ΕΚ για το ραδιοεξοπλισμό και τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό), στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπεται η παρεμπόδιση στην επικοινωνία των χρηστών κινητών τηλεφώνων από συσκευές jammer, καθότι η χρήση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας έχει εκχωρηθεί αποκλειστικά στους παρόχους, βάσει των αδειών τους.

Κι αυτό καθώς, οι jammer παρεμβάλλονται στην προσπάθεια των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται στην εμβέλειά τους να καλέσουν ή να λάβουν κλήσεις εκπέμποντας στις ίδιες συχνότητες, παρεμποδίζοντας την επικοινωνία του κινητού με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Πρόκειται για μια επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών.

Μετά τους ελέγχους της Επιτροπής, ξεκινά η διαδικασία ακρόασης που μπορεί να οδηγήσει είτε σε μια σύσταση και σίγουρα στην απόσυρση των συσκευών από την αγορά είτε στην επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Έχει γίνει στο παρελθόν, θα γίνει και τώρα.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 44 του 2002 προσαρμόστηκε η Ελληνική νομοθεσία προς τις διατάξεις της Οδηγίας 99/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 1999 «Σχετικά με το ραδιοεξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό για την αμοιβαία αναγνώριση της πιστότητας των εξοπλισμών αυτών». Στην Οδηγία 99/5/ΕΚ θεσπίζονται κοινοί κανόνες για τη δημιουργία μιας ανοικτής ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού σε Εθνικό και Κοινοτικό επίπεδο. Εκεί καθορίζεται και το πλαίσιο ευθύνης των κατασκευαστών και των εισαγωγέων στην κοινότητα του ραδιοεξοπλισμού και του τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού, ώστε να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά το φάσμα που έχει παραχωρηθεί στις επίγειες ή δορυφορικές ραδιοεπικοινωνίες και να αποφεύγονται οι επιβλαβείς παρεμβολές.

  • Ο Νόμος 3431 του 2006 προβλέπει ότι η παράνομη εμπορία ή χρήση τερματικού εξοπλισμού και ραδιοεξοπλισμού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή ύψους από τρεις χιλιάδες ευρώ έως ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου σε λάθος τόπο και χρόνο μπορεί να είναι πράγματι ενοχλητική, ύποπτη και σε περιστατικά όπως τα παραπάνω ακόμα και καταστροφική. Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας μπορεί όμως να είναι εξίσου επικίνδυνη, ιδιαίτερα εάν κανείς επιχειρεί να καλέσει ασθενοφόρο, ή να να στείλει φωτογραφικά ντοκουμέντα από το φωτογραφικό κινητό του. Ο λόγος που απαγορεύεται η παρεμπόδιση των επικοινωνιών ίσως δεν θα έπρεπε να είναι η περίφραξη της περιουσίας του παρόχου (που έχει πληρώσει άδεια χρήσης του φάσματος) αλλά και η διασφάλιση της ελεύθερης επικοινωνίας. Ας μην ενοχλούμε, ας μην παρεμποδίζουμε την επικοινωνία.

Ανανέωση: Με αφορμή τα σχόλιά σας, και προς αποφυγή παρανόησης με βάση την απάντηση που λάβαμε από την Επιτροπή, η χρήση jammer δεν σας προφυλάσσει από την ακτινοβολία -ίσα, ίσα το αντίθετο καθώς ο jammer εκπέμπει στην ίδια συχνότητα.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024