Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κρυμμένη» η ιταλική Wikipedia ως διαμαρτυρία σε πρόταση νόμου

«Κρυμμένη» η ιταλική Wikipedia ως διαμαρτυρία σε πρόταση νόμου

Απροσπέλαστη παραμένει η ιταλική έκδοση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην πρόταση νόμου που συζητιέται σήμερα στον ιταλικό Κοινοβούλιο, και συγκεκριμένα σε διάταξη που προβλέπει ότι όποιος γράφει στο Διαδίκτυο θα είναι υποχρεωμένος, εντός 48 ωρών από την υποβολή σχετικής αίτησης, να διορθώνει χωρίς σχολιασμό ή διασταύρωση άρθρα που θεωρούνται προσβλητικά για όποιον ή όποια υποβάλλει το αίτημα στον επίμαχο δικτυακό τόπο.

Με μια ανακοίνωση που υπογράφεται από τους «χρήστες της Wikipedia» τεκμηριώνεται η απόφαση να «κρυφτεί» το περιεχόμενο της ιταλικής έκδοσης της παγκόσμιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, «μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθεί σε πλήρη διαγραφή του περιεχομένου της». Στην ιταλική Wikipedia υπάρχουν 847.000 άρθρα.

Οι χρήστες αναφέρονται σε νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στο ιταλικό Κοινοβούλιο, και συγκεκριμένα στην παράγραφο 29, η οποία προβλέπει ότι όποιος θεωρεί ότι προσβάλλεται από οποιοδήποτε διαδικτυακό δημοσίευμα διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει εντός 48 ωρών την διόρθωσή του, ανεξάρτητα από το αληθές των πληροφοριών που κρίνονται ως προσβλητικές και τις πηγές του (DDL intercettazioni, Wiretapping Act). Μάλιστα, το διορθωμένο δημοσίευμα θα πρέπει να αναρτάται χωρίς σχολιασμό.

Στο μήνυμά τους, οι χρήστες της Wikipedia, υπενθυμίζουν ότι η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια δεν έχει συντακτικό προσωπικό. Υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στο ιταλικό Κοινοβούλιο τραντάζει τις βάσεις επάνω στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη της εγκυκλοπαίδειας -η αντικειμενικότητα, η ελευθερία και η δυνατότητα διασταύρωσης των πληροφοριών.

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την αξιολόγηση του αιτήματος από ανεξάρτητο τρίτο μέρος και δη, το δικαστήριο -το μόνο που χρειάζεται είναι η γνώμη του προσώπου στο οποίο αφορά το δημοσίευμα.

Έτσι, ερμηνεύουν οι χρήστες της Wikipedia, οποιοσδήποτε αισθάνεται προσβεβλημένος από οποιοδήποτε δημοσίευμα σε μπλογκ, διαδικτυακή εφημερίδα και πολύ πιθανά από την Wikipedia, μπορεί άμεσα να απαιτήσει την δημοσίευση «διορθωμένης» έκδοσης, με στόχο να αντικρούσει και να διαψεύσει τους ισχυρισμούς, στο κατά την άποψή του, επιβλαβές περιεχόμενο, ανεξάρτητα από το αληθές των πληροφοριών που κρίνονται ως προσβλητικές, και τις πηγές.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, όλα αυτά τα χρόνια, οι χρήστες της Wikipedia μπορούσαν να επιθεωρήσουν και να διορθώσουν, όποτε αυτό χρειαζόταν, οποιοδήποτε λήμμα χαρακτηριζόταν επιβλαβές για οποιονδήποτε, χωρίς να βλάπτεται η ουδετερότητα και η ανεξαρτησία του πρότζεκτ. Σε όποιες, σπάνιες, περιπτώσεις δεν υπήρχε συναίνεση σε μια κοινά αποδεκτή λύση, ολόκληρη η σελίδα διαγραφόταν.

Η απαίτηση να δημοσιεύεται στην Wikipedia η διόρθωση ως έχει, με τη στήριξη της επίμαχης παραγράφου 29, χωρίς καν το δικαίωμα της συζήτησης και της διασταύρωσης του ισχυρισμού, χαρακτηρίζεται «απαράδεκτος περιορισμός της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Wikipedia», σε σημείο που αποτελεί στρέβλωση των αρχών στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία και η ύπαρξή της. Θεωρείται δε ότι, θα οδηγήσει σε παράλυση της οριζόντιας μεθόδου πρόσβασης και επεξεργασίας των άρθρων της, σημαίνοντας στην ουσία το τέλος της έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Εξάλλου, τονίζεται, όλοι οι Ιταλοί πολίτες είναι ήδη προστατευμένοι από τη νομοθεσία που τιμωρεί ως έγκλημα τη δυσφήμιση.

Ενημέρωση: Οι χρήστες της Wikipedia ανακοίνωσαν ότι η διαμαρτυρία τους εισακούστηκε, με «μερικούς» πολιτικούς παράγοντες να εκφράζουν την πρόθεσή τους να καταθέσουν τροπολογίες. Η ιταλική Wikipedia θα παραμείνει κρυμμένη μέχρι τη συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, το πρωί της 6 Οκτωβρίου 2011. «Το δικαίωμα να χρησιμοποιείται ο δικτυακός αυτός τόπος ως πηγή γνώσης παραμένει προτεραιότητά μας», καταλήγουν. Τέλος, το μήνυμα των χρηστών δημοσιεύεται σήμερα και στην ελληνική γλώσσα.

O κος Γιανναράκης, συντονιστής της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά τόνισε ότι τη σημασία της ελεύθερης, ανοικτής διαδικασίας συγγραφής της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, λέγοντας: «Πολύ σημαντική είναι η στήριξη που προσφέρει το Ίδρυμα Wikimedia στην απόφαση των Ιταλών φίλων. Γιατί η ουσία της εγκυκλοπαίδειας δεν είναι μόνο το ελεύθερο περιεχόμενο αλλά και η ελεύθερη, ανοικτή διαδικασία».

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024